Tendenser

11 tips til en Urban Garden

Er du byboer med et bankende hjerte for naturen, så skal du prøve kræfter med en Urban Garden. Vi har samlet 11 tips, der får dig godt i gang…

Urban Gardening er populært i storbyer verden over, og du kan sagtens være med. Der er ikke brug for særlig meget udeplads for, at du kan få succes med en fin lille Urban Garden. Vi har forsøgt at gøre det nemt for dig at komme i gang ved at samle nogle nemme tips.

Læs også: Green Living i boligen

11 tips til din Urban Garden  

 • Find din plet!
  Find det sted og den plads, du kan afsætte til din Urban Garden. Husk, at være realistisk - der skal stadig være plads til at du og dine gæster kan sidder på altanen eller terrassen.  
 • Tegn haven!
  Tag et stykke papir og tegn, hvor planterne skal være. Når du ved det, skal du kigge på, hvordan forholdene er, der hvor du vil plante. Er der sol hele dagen, udelukkende skygge og skal de vandes af dig eller himlen?
 • Spørg eksperterne!
  Det er meget nemt, at tage i supermarkedet og vælge nogle pæne planter, men det er altså bedre at tage på en planteskole. Hvis du viser din tegning der og forklarer vind- og vejrforhold, kan de anbefale de helt rigtige typer planter.

Se også: 12 lækre terrasser

 • Brug resterne!
  Hvis dit budget til din Urban Garden er nul kroner, så kan du forsøge dig med frø fra de grøntsager og frugter, du alligevel køber. Rød, grøn og gul peber har for eksempel alle frø, som du alligevel smider ud. Tør dem i stedet og plant dem ud. Ingefær, hvidløg og løg kan også plantes ud, når de spirer.
 •  Vælg de rigtige potter!
  En Urban Garden er en have med mange potter, og det er vigtigt, at du vælger de rigtige. Der skal være huller i bunden, så vandet kan løbe fra, nok plads til rødderne kan gro, og så er det meget vigtigt, at du vælger underskåle, der beskytter underlaget på din altan eller terrasse.
 • Det rigtige mix!
  Jord er ikke bare jord! Forskellige typer planter har brug for forskellige typer jord, og derfor skal du spørge på planteskolen, hvad der er bedst. Det er også en klassisk fejl at presse for meget jord ned i potten, så planten ikke kan slippe af med det overskydende vand og drukner.
 • Udstyr, udstyr, udstyr!
  Det er ikke fordi, du skal investere millioner i haveudstyr til en lille Urban Garden, men en lille planteskovl, et par handsker og nogle blomsterpinde er gode ting at have på lager.

Få flere tips til boligen med Mad og Bolig

 • Byg op!
  På bittesmå altaner kan det være et stort problem at få plads til en plantesæk eller masse potter. Derfor kan det være den perfekte løsning at hænge planterne op. Der findes enormt mange måder at udnytte pladsen, og det er bare at gå på opdagelse i de mange hængende plantesække og grønne vægge.
 • Tænk med maven!
  Det er så hyggeligt at spise det, man selv har dyrket. Derfor må du godt tænke lidt med maven og vælge grøntsager, bær og krydderurter, som du elsker. Ellers ender du bare med en hel masse afgrøder, som du i virkeligheden slet ikke kan lide.
 • Brug skyggen!
  Har du kun skygge på altanen eller terrassen, skal du ikke opgive Urban Garden-projektet. Skygge er ikke så godt for grøntsager og krydderurter, men rigtig mange fine blomster elsker skygge, og dem vil du helt sikkert elske at dufte til.
 • Genbrug frøene!
  Har du stor succes med tomater, chili eller andet, så kan du gemme frøene fra planterne og så endnu flere næste år. På den måde ved du, at det er planter, der trives på din altan og terrasse.