Tendenser

12 grønne rengøringstips fra mormors tid

Mormors rengøringstips er ikke bare effektive, men også miljøvenlige. Her er 12, du skal kende!

Der findes et utal af rengøringsmidler på supermarkedernes hylder, men de kan ikke konkurrere med husmoderråd, der har overlevet i mange generationer.

Din mormors generation vidste naturligvis, hvordan man nemt rengør en ovnrist eller slipper for vandpletter på amarturet – helt uden brug af kemikalier. I dag er mange af disse nyttige rengøringstips blevet glemt, fordi … tja, kvinder fik mulighed for at uddanne sig, tjene penge og erobre verden. Men du har sikkert også prøvet at kæmpe med en eller anden genstridig plet og ende med at ringe til din mormor eller farmor.  

Vi vil gerne prøve at genoplive nogle af de miljøvenlige rengøringsmetoder, som blev brugt længe før, der fandtes OxiClean.

12 grønne rengøringstips til dig fra mormor

Her er 12 geniale og miljøvenlige svar, som en mormor ville give dig. Brug dem, del dem med din mand, kæreste, rengøringshjælp, velopdragne børn og alle andre, der drømmer om et rent og kemikaliefrit hjem.

#12: Hvordan får jeg køkkenvasken til at skinne igen?

 • Mormors råd: Hvis din køkkenvask, badeværelsesvask eller dit badekar har fået nogle brune rander, som ikke lige er til at få af, skal du bruge en citron og noget køkkensalt. Skær citronen halvt over, fjern eventuelle sten og dyp så den åbne ende af citronen i salt. Skrub de brune pletter med citronen. Kom mere salt på, når det er nødvendigt.

#11: Hvordan får jeg den gamle svedlugt ud af sportstøj?

 • Mormors råd: Fyld en balje med lige dele vand og hvid lagereddike og læg det ildelugtende tøj i blød i mindst 2 timer. Vask derefter tøjet i vaskemaskinen. Når tøjet er tørt, vil du hverken kunne lugte sved eller eddike længere.

#10: Hvordan fjerner jeg ridser i lakerede træborde eller trægulve

 • Mormors råd: Hvis der er tale om mindre ridser eller hak i et lakeret bord eller gulve af træ, kan du bruge en frisk valnød. Knæk valnødden og gnid selve nødden over ridsen. Tør så hele bordet over med en våd klud og lad tørre.

#09: Hvordan får jeg kalk af armaturet?

 • Mormors råd: Læg en gammel T-shirt, klud eller et stykke stof i blød i eddike, og bind eller læg det så omkring armaturet. Lad eddiken træge ind i et par timer og brug så en grov svamp til at skrubbe resterne væk.

#08: Hvorfor er mit hjem fuld af støv, selvom jeg jævnligt tørrer støv af?

 • Mormors råd: Hvis du har uforklarlige mængder af støv, kan det være, at du skal lære at vaske vægge - sådan som man gjorde i mormors tid! Dengang var det helt almindeligt, at man om foråret og om efteråret vaskede væggene ned. Brug en fladmoppe og miljøvenlig universalrengøring. Fugt kun kluden let og træk den fra loft mod gulv. Sørg for at hver bane overlapper en smule, så du ikke laver striber på væggen.   

#07: Hvordan slipper jeg for at skrubbe min ovnrist, grillrist eller bagerist ren?

 • Mormors råd: Kom risten i en plasticpose sammen med en gavmild portion brun sæbe. Luk posen og lad risten ligge i den brun sæbe natten over. Efter 24 timer tager du risten ud og vasker den med varmt vand. Hvis den endnu ikke er ren, kan processen gentages.

#06: Hvordan slipper jeg af med flyverust?

 • Mormors råd: Du har sikkert flyverust i opvaskemaskinen, fordi du vasker ting, der er lavet af jern i opvaskemaskinen. Det kan være alt fra en ostehøvl til en hvidløgspresser. Vask køkkenredskaber af jern i hånden. Kom de øvrige ting i opvaskemaskinen og tag så to stykker sølvpapir. Krøl sølvpapirstykkerne til to løse bolde og put dem i bestikkurven. Vask nu som du normalt plejer. Når opvaskemaskinen har kørt, vil du se, at rusten har sat sig på sølvpapiret fremfor bestikket.

SE OGSÅ: Mormors husråd mod ondt i halsen

#05: Hvordan fjerner jeg genstridige kalkaflejringer i toilettet?

 • Mormors råd: Tid og eddike er din bedste ven! Problemet er bare, at eddiken bare suser lige ned i toiletvandet og aldrig får tid til at virke på kalken. Derfor skal du lave en grød ud af mel og eddike. Den skal være så tyk, at den bliver siddende i toiletkummen hele natten. Næste morgen kan du skrubbe kalken væk med toiletbørsten.  

#04: Hvordan gør jeg en radiator ren?

 • Mormors råd: Hvis du har en radiator et trangt sted – fx under en vindueskarm – skal du bruge en støvsuger. Tag støvsugerposen ud og stil støvsugeren på at puste luft ud fremfor at suge ind. Start så fra toppen af radiatoren og pust støvet ned. Bagefter kan du støvsuge og tørre støvet op. Har du ikke en støvsuger, der kan blæse luft ud, kan du bruge en hårtørrer.

#03: Hvordan fjerner jeg sorte skomærker på et gulv?

 • Mormors råd: Snup børnenes viskelæder og visk dem væk. Er det et lakeret trægulv, kan du derefter vaske let over mærket med en klud med først vand og dernæst en anelse madolie. Linoleumsgulve skal blot tørres over med lidt sæbevand, og ubehandlede trægulve kan eventuelt slibes ganske let med fint sandpapir, hvorefter hele gulvet vaskes med specialsæbe.   

#02: Hvordan vasker jeg en flaske eller vase med en smal hals?

 • Mormors råd: Før der fandtes særlige flaskebørster, kom man blot sæbevand og rå riskorn i flasken eller vasen og rystede den, indtil snavset var borte.

#01: Hvordan fjerner jeg hælemærker i et ubehandlet trægulv?

 • Mormors råd: Læg et fugtigt, hvidt viskestykke over mærket i gulvet og stryg forsigtigt med dit strygejern over det i retning med træets årer. Derved rejser træet sig igen. Derefter kan du slibe området let med fint sandpapir og vaske hele gulvet.
Læs mere om: