Tendenser

12 inspirerende 1-værelses-lejligheder

Disse smukke 1-værelses-lejligheder vil få dig til at drømme om et lille hjem med blot et enkelt værelse, der dækker alle dine behov.

Bare fordi budgettet kun rækker til en 1-værelses-lejlighed, betyder det ikke, at du skal opgive drømmen om et elegant hjem med plads til at hygge med venner, lave gode middage, sove skønt og fordybe sig i en bog. Det kan faktisk alt sammen lade sig gøre i en veludnyttet 1-værelses-lejlighed. Det gælder bare om at se muligheder.  

12 inspirerende 1-værelses-lejligheder

Mulighederne kan være svære at få øje på, når du står i lejligheden og næsten kan strække armene ud of røre ved begge ender af rummet. Men fortvivl ikke! Du er ikke den første, der er nødt til at presse et travlt liv ind på få kvadratmeter, og der er masser af inspiration at hente. Her har vi fx samlet 12 geniale idéer til at indrette, udnytte og maksimere 1-værelses-lejligheder. 

Få 5 pladsbesparende idéer til din 1-værelses-lejligheder her!

1-værelses-lejlighed med stor personlighed

I denne lejlighed har beboeren brugt en af de billigste måder at opdele et rum. Der er sat et helt simpelt gardin op tværs gennem rummet, og på den måde er soveværelse afskilt fra opholdsrum. Hvis du skal indrette en 1-værelses-lejlighed med få midler, er dette den smarteste måde. Du kan endda selv sy gardinet og bruge stålwire som gardinsnor.   

Udnyt loftshøjden og skab nye kvadratmeter

Dette er en mere permanent, men også omkostningstung, måde at skabe soveplads i en 1-værelses-lejlighed. Selve sengen er speciallavet til rummet, og den er ikke sådan lige at montere. Det er pengene og håndværkerne værd, hvis du virkelig ikke vil have, at din senge også skal bruges som sofa. Det billigere alternativ er en færdigbygget seng, som på samme måde hæver sovepladsen op i højden og giver frirum nedenunder.  

Arbejd med en simpel farveskala

Er du hverken til DIY eller dyre specialbyggede løsninger, så kan du også komme langt ved at følge den simple regel med at maksimere opfattelsen af et rums størrelse ved at holde farverne indenfor nogenlunde samme farveskala. Det skal helst være lyse farver, der går igen i indretningen og møblerne. Gulvpladsen er muligvis trang med følelsen er ikke. 

Det nye sort inden for 1-værelses-lejligheder

Hvis din 1-værelses-lejlighed skal være trendy og Instagram-lækker, så er denne type glasvæg det eneste rigtige. Det er en skræddersyet løsning på dit pladsproblem, som du skal have en professionel til at lave, men det behøver ikke være så dyrt, som du måske umiddelbart tror. Ulempen er selvfølgelig, at det er mange penge at bruge på noget, du ikke kan tage med, når du flytter. 

Se verdens fedeste 1-værelses-lejlighed her!

En skillevæg der udnytter pladsen

En anden måde at lave en skillevæg er med reoler, som du tilpasser rummet og dine behov. Dem kan du købe færdige, og hvis du er lidt handy kan du selv bygge drømmereolvæggen. Det er fx en rigtig god måde at få plads til et større TV i en lille lejlighed. 

Lav sengen til et helt rum

Her er det en seng, der nærmest får status som rum. Den er specialbygget til både at rumme opbevaring og fungere som soveplads. Den lidt spøjse trappe adskiller den fra resten af rummet og skaber illusionen af et nyt rum. 

Skab et rum i rummet

En anden måde at udnytte en 1-værelses-lejlighed er ved at bygge en glasboks som her. Den lukker lys ind, men er samtidig et selvstændigt rum, hvor man rent faktisk kan lukke dørene og få lidt mere privatliv, hvis man har gæster. 

Usynlig indbygget opbevaring

Dette er helt klart Rolls-Royse-versionen af en 1-værelses-lejlighed med kreativ pladsbenyttelse. Men selvom det ligner en meget avanceret løsning, så er det faktisk ikke umuligt at gøre det selv. Plateauet er bygget ovenpå et træskelet, og skufferne har blot fået en matchende front og hjul. Ikke et umuligt projekt selv at kaste sig ud i!

Læs også: Kreative idéer til den lille bolig!

Et gulvtæppe kan også adskille 

Noget så banalt og billigt som et gulvtæppe er også med til at opdele et rum i flere forskellige områder. Tæppet behøver ikke fylde hele området, men signalerer blot, at der er forskel på, hvordan dette område benyttes. 

Minimalistisk skillevæg

En ultraelegant måde at skabe rum i rummet er med en smal glasvæg. Den er nærmest usynlig og dominerer ikke rummet, men har alligevel den ønskede effekt. Her er der tilføjet et gardin for at gøre soveområdet mere privat.  

Spisebordet som halvmur

Et spisebord er tit umuligt at finde plads til i en 1-værelses-lejlighed. Derfor køber mange i stedet en høj bardisk eller et barbord. Det er en smart måde at få spise- og bordplads, og hvis du tænker grundigt over placeringen i rummet, kan det faktisk også bruges som en slags halvmur.  

Vinduer indendørs

Glasvægge er tydeligvis i høj kurs i 1-værelses-lejligheder, men overvej også et glasvindue som her, hvor det er monteret ovenpå et skab. På den måde er der både opbevaring, lysoptimering og Instagram-lækkerhed i ét og samme møbel. 

Læs også: Tips til den lille stue!