Tendenser

12 tips til at indrette med kunst og plakater

Kunst på væggene giver ikke bare personlighed til dit hjem, det er også en måde, hvorpå du kan inddrage hele rummet. Her giver vi dig 12 tips til, hvordan du indretter med kunst og plakater.

Kunst og plakater er afgørende for at skabe personlighed i hjemmet. De giver et dekorativt touch, tilføjer farver til dit hjem, og så kan de bruges til at skabe sammenhæng i boligen. 

For kunst kan nemlig bruges på utallige måder alt efter hvilken stil og udtryk, du vil have i dit hjem. Og selv i de små rum, f.eks. en trappeopgang eller entré, kan du med fordel bruge kunst til at tage hele rummet i brug og til at skabe stemning

Herunder har vi samlet 12 tips til, hvordan du kan bruge kunst og plakater i din indretning.

LÆS OGSÅ: Sådan finder du den perfekte farve til dit hjem

TIP #1: Hvis du vælger at udsmykke en hel væg fra gulv til loft, kan du enten arbejde med en løs eller en fast kant. Hvis du vælger en løs kant, er det nemmest at begynde fra midten og arbejde dig udad, mens det er lettest at begynde fra hjørnerne og arbejde dig ind, hvis du ønsker en fast kant. 

TIP #2: Hvis du holder dig til en forholdsvis neutral farveskala og lader de samme nuancer gå igen, kan du sagtens vælge at bygge din billedvæg op af plakater i forskellige rammer og størrelser. Du opnår det mest dynamiske udtryk, hvis du kombinerer forskellige typer kunst - f.eks. plakater, fotografier, malerier og litografier. 

TIP #3: En plakat eller et kunstværk kan gøres mere iøjnefaldende, hvis du vælger en dekorativ ramme. Du kan også male en træramme eller vælge passepartout for at gøre rammen til en del af værket.

TIP #4: Er dit hjem udstyret med paneler, kan du vælge en ramme, der ligner panelerne, og på den måde skabe sammenhæng i indretningen.

TIP #5: Hvis du vælger at hænge et billede oven over et møbel, er den ideelle afstand fra toppen af møblet til bunden af billedet mellem 15 og 20 centimeter. Hvis billedet hænger frit, bør du gå efter, at afstanden fra gulvet til midten af billedet er mellem 145 og 152 centimeter.

TIP #6: Du behøver ikke nødvendigvis at hænge din kunst i midten af væggen. Tænk gerne i andre linjer som her, hvor billedet hænger i det gyldne snit. Det gyldne snit finder du ved at bevæge dig 3/8 ind fra hver side og sætte en streg. Dér, hvor linjerne snitter hinanden, er det naturlige punkt for øjnene at hvile på. Du kan derfor opnå et balanceret udtryk ved at bruge det gyldne snit som rettesnor.

TIP #7: Du kan fremhæve din kunst ved at male væggen i en mørkere farve. Hvis du vælger kunst med fremtrædende farver såsom den gule her, kan du skabe sammenhæng ved at lade samme farve gå igen andre steder i interiøret. 

TIP #8: Byg din billedvæg rundt om et spejl, så det bliver det en del af kunsten, samtidig med at der kommer dybde i rummet.

TIP #9: Den optimale afstand mellem billederne i en billedvæg er mellem otte og 15 centimeter. Når du sammensætter din billedvæg, så sørg for at fordele de forskellige nuancer ud over hele væggen, så du ikke ender med en væg, hvor den ene side pludselig har overvægt af gule nuancer.

TIP #10: I soveværelset bør din vægkunst ikke larme for meget. Ved at vælge ens rammer og hænge alle billederne på lige linje, kan du opnå et roligt udtryk. Ønsker du at lave en billedcollage som her, fungerer det bedst, hvis afstanden mellem billederne er mellem fire og syv centimeter.

TIP #11: Du kan skabe et afslappet udtryk ved at stable flere værker på gulvet frem for at hænge dem op på væggen. På den måde slipper du også for at lave huller i væggen.

TIP #12: Lad gerne dine møbler bestemme, hvor dine billeder skal hænge – som her, hvor bredden på kommoden flugter med billederne. En god tommelfingerregel er også, at der skal være et tomt område på ca. en halv bredde af billedets fulde bredde på hver side af møblet. 

LÆS OGSÅ: 25 fantastiske billeder til stuen