Tendenser

16 nuancer til den farveforskrækkede

Er du ikke til skriggule vægge eller knaldblå døre? Bare rolig. Vi har samlet 16 nuancer, som selv den farveforskrækkede kan lide.

Det er efterhånden lang tid siden, at alle vægge og lofter skulle være hvide. Men selvom farvebølgen har rullet over os, kan den godt afskrække.

Bliver rummet for småt? Bliver jeg træt af farven inden længe? Vil den passe til mine møbler? Det er typiske spørgsmål at stille sig selv, inden du går i gang med pensel og rulle.

Heldigvis findes der nuancer, der både tilfører dit hjem noget nyt, opdaterer det til nutiden, og som ikke virker overvældende - også selvom de ikke er helt lyse.

Knæk og bræk

Hvis du er meget forsigtigt anlagt, kan du forsøge dig med de knækkede hvide og brækkede grå. Blot få dråber farve i den kridhvide kan give en nuance, der føles meget mere rar og hjemlig eller elegant og kølig, alt efter hvilken farve du vælger.

En grå kan også skifte karakter, alt efter om den bliver varmere eller koldere og har samme funktion som de hvide vægge, nemlig at fungere som en neutral base.

Lad dig fx inspirere af køkkenfirmaers showrooms, på de sociale medier og i boligreportager for at se, hvordan knækkede hvide kan virker moderne.

Grønt er godt

Grøn er en anden farve, der har været fremme i et godt stykke tid. Går du efter en støvet grøn, kan du sagtens bruge farven, uden den dominerer hele rummet.

Den rette støvede grønne trækker desuden tråde tilbage i tiden og passer derfor godt til herskabelige lejligheder og ældre villaer.

De nye brune

Beige eller grå? Hvad med en greige? Ordet er dukket op de seneste år og dækker over de udefinérbare nuancer, der er begge dele og ikke til at sætte i bås.

Ligesom jordfarverne er greige modefarver, der giver et roligt og poetisk udtryk, og selvom du nok havde forsvoret, at lysebrun aldrig ville komme inden for din dør, kan den rette nuance tilføje et opdateret udtryk til de ellers så minimalistiske og kølige nordiske hjem.

Desuden er de helt sarte grå-brune farver gode til at fremhæve arkitektoniske detaljer såsom stuk, fløjdøre, paneler og vindueskarme uden at stjæle rampelyset.

Her får du 16 bud på sarte, støvede og særlige nuancer, som selv den farveforskrækkede kan springe ud i.

Skab ro med farvematch

Vælger du blomster og vaser i samme farvetone som farven på væggen, skaber du et roligt udtryk. Farven er Pudderrosa 673 fra Beckers.

Farver i harmoni

Mal hylderne i samme farve som væggen. Hylderne vil gå i et med væggen og skabe et harmonisk udtryk. Farven er English Mist fra Flügger.

Mal kun en del af væggen

Maler du et helt rum i den samme farve, kan det komme til at virke ensformigt. Du kan derfor undlade at male det hele og i stedet fremhæve smukke detaljer såsom høje paneler. Farven er Salvia 825 fra Beckers.

Sæt fokus på dørene 

Marker dørene ved at male dem én farve, mens væggene er en anden. Dørene vil stå frem og få mere fokus i indretningen. Farven er fra Dyrup.

Farven til det mørke træ

Brug en varm rødlig farve til dit køkken i mørkt træ. Farven fremhæver det mørke træ uden at stjæle fokus. Da køkkenet selv er mørkt, kan væggene tåle en ekstra kraftig farve. Farven er Organic Red fra Jotun.

Skab rum med farver

Brug farver til at skabe små rum i rummet. Maler du én farve bagved spisebordet og en anden farve i resten af rummet, eller forskellige farver på henholdsvis klædeskabe og bag sengen er det tydeligt, at her er der flere funktioner på mindre plads. Farven er fra File Under Pop.

Markér med mørkt

Mørke farver kan virke voldsomme, hvis de fylder hele væggen. Brug dem i stedet på en del af væggen til at markere et bestemt område eller en bestemt funktion i rummet som fx en sofakrog. Farven er fra Dyrup.

Vis billederne frem med farver

Maler du en lys farve på væggen bagved et billede, kan du bruge farven til at skabe mere fokus på motivet. Se på, hvilke nuancer der er i billedet. Skal du have flere op at hænge sammen, så tænk på en farve, der går igen flere steder, eller som vil passe bedst ind. Farven er Space fra Jotun.

En farve til hele hjemmet

Vælg en dominerende lys farve, som præger hele hjemmet. Det kan give et ensartet udtryk og skabe mindre forvirring. Hvis den er tilpas lys, vil den give samme fornemmelse som kridhvide vægge, men den knækkede nuance giver ofte mere sjæl. Farven er School House White no. 291 fra Farrow and Ball.

Brunt bløder op

Hvis du kan lide den minimalistiske stil med sort og hvidt og skarpe kanter, kan du stadig indføre farver og holde stilen. Vælg en sart brun, hvis farven skal bløde udtrykket op og gøre det mere moderne. Du kan også vælge en lys grå, hvis du vil understrege det kølige udtryk. Farven er fra Dyrup.

Sart og roligt

Har du store vinduer, vil de være i fokus, og du kan derfor eksperimentere med farver, du normalt ikke ville vælge såsom mere røde og gule nuancer af grå i køkkenet. Farven er Warm Grey fra Flügger.

Lav mønster med maling

Brug farverne til at skabe liv og mønster på væggen. Lav et lodret mønster med to farver, og markér det med et møbel op ad væggen. Farven er Treasure fra Jotun.

Skab hulestemning i soveværelset

Mal hele soveværelset og bagsiden af døren samme farve. Det gør rummet mindre og giver følelsen af at være i en hule. Farven er Devine fra Jotun.

Lad møblerne lege med

Ønsker du et meget roligt udtryk, skal du gå efter en sart farve, men den behøver ikke nødvendigvis komme fra væggene. Store møbler i helt støvede nuancer kan give samme effekt og få rummet til at fremstå roligt og rart at være i. Reolen er fra Montana i de nye farver Nordic white oak, Coffee og Oat.

50 shades of grey

Det er nemt at ty til de hvide nuancer, men grå kan meget af det samme, og så virker den ofte mere elegant. Har du et gråt køkken, kan du med fordel også male væggen grå i en anden nuance. Farverne er fra File Under Pop.

Tænk på lysindfaldet

Hvilken vej dit hjem vender og dermed hvor lyset kommer ind i rummene har betydning for, hvordan farverne opleves. Hvis du som udgangspunkt er farveforskrækket, men alligevel ønsker en smule kulør, kan du gå efter at ramme det naturlige lys bedst muligt ved at understrege det fx med en kølig farve ved nordvendte værelser og en varm ved sydvendte. Farven hedder Hay fra Farrow & Ball.

Læs mere om: