
16 ting, der ændrede dit hjem for altid
Hvilke ting har været med til at bestemme, hvordan du bor i dag? Vi har samlet 16 ting, som har haft stor indflydelse på dit hjem siden starten af 1900-tallet.
Hvad har vandklosettet, FDB Møbler og den tidligere norske statsminister Gro Harlem Brundtland med hinanden at gøre?
De er alle på listen over 16 vigtige ting, der har været med til at bestemme, hvordan du bor i dag. Tag med på en tidsrejse fra 1900 og frem til i dag.
SE OGSÅ: Sådan kommer vi til at bo i fremtiden
1900: Træk-og-slip
Før i tiden kunne der godt være kø til dassene i storbyens baggårde, når der havde været kål-dag, men efter vandklosettet blev indført i begyndelsen af 1900-tallet, rykkede toiletterne inden døre. I første omgang til trappeopgangene, og med tiden ind i den enkelte lejlighed. 100 år efter blev det et statussymbol at have et stort badeværelse med toilet. Rummet, der oprindeligt blev gemt af vejen, kom frem i lyset.
1920: Og der blev lyst
I 1920 havde halvdelen af alle danske hustande elektrisk lys. Det fik en kolossal betydning for måden, vi lever på. Danskerne ændrede søvnmønster, fordi solen ikke længere dikterede, hvornår man skulle op eller i seng. Da den elektriske belysning kom i brug på arbejdspladserne, blev det pludselig muligt at arbejde i treholdsskift, hvilket betød, at danskernes arbejdsdag pludselig kunne ligge på helt andre tidspunkter end før. I dag har flere forskere peget på, at det er sundest for både krop og sind, hvis vi følger søvnmønstrene fra før elpærens tid.
1942: FDB - møbler til folket
Den unge arkitekt Børge Mogensen blev ansat til at stå i spidsen for FDB Møbler. Han kom til at revolutionere den måde, danskerne handler møbler på – og dermed også, hvordan vi lever. Børge Mogensen droppede de gamle, tunge klunkemøbler, som man kunne købe i hele spisestuesæt, og designede i stedet nye, moderne danske møbler, der kunne købes stykvis. Mange af møblerne fra Børge Mogensens tid er i dag designklassikere.
1945: Krigen slutter, en ny tid begynder
Den 5. maj 1945 blev Danmark atter frit. Mørklægningsgardinerne blev brændt, men mange af de andre indretningsvalg, som danskerne havde foretaget af nød og materialemangel i de fem sorte år, hænger stadig ved. Stål er erstattet af sølv i bestikskuffen, og lampeskærmen kan lige så godt være lavet af papir som metal. De snedkererede møbler, der før krigen blev udført i de mørke, eksotiske træsorter, bliver nu lavet af danske lyse træsorter eller af det hårdføre teak. Fortidens nødvendige er blevet til nutidens foretrukne.
1948: Det rullende sommerhus
I 1948 lagde Jyllands-Posten en ordre hos Lunderskov Møbelfabrik om at få fremstillet en campingvogn. I det følgende årti blev det mobile feriehjem for alvor udbredt i Danmark, i takt med at flere og flere fik bil. Det blev en ny måde at holde ferie på, hvor man boede i trygge, velkendte rammer, uanset hvor man parkerede vidunderet. I dag er campingvognen ironisk nok ofte forbundet med fastlæggere, der ikke benytter hjulene til at køre landet tyndt, men som foretrækker at blive på den samme campingplads.
1950: Populær masseproduktion
Den danske designerduo Hvidt & Mølgaard tegnede i 1950 Danmarks første industrielt fremstillede designerstol, AX-stolen. Selvom du måske ikke har hørt om den stol, har du højst sandsynligt nogle af de mange danske designklassikere i dit hjem, der blev formgivet i midten af det 20. århundrede og stadig er populære den dag i dag. De danske arkitekters gode designerrenommé hænger i høj grad sammen med, at den industrielle masseproduktion gav dem mulighed for at sprede deres designs til hele verden.
1955: Byggeboom
Fra 1955 til 1970 voksede andelen af boliger i Danmark med 25 procent. Byggeboomet medførte både de nyanlagte parcelhuskvarterer, der i dag er indbegrebet af dansk provinsliv, og etagebyggeri, der generelt blev bygget højere end før. Det stigende antal boliger betød, at flere par og små familier fik deres eget hjem i stedet for at skulle bo i storfamilier eller på pensionat. Boligforholdene var med til at skabe grobund for at betragte kernefamilien med far, mor og børn som idealet.
1956: Fjernsyn for dig
I 1956 var der sat tv-sendere op over hele Danmark, og Danmarks Radio begyndte at sende fjernsynsprogrammer på daglig basis. Det ændrede ikke blot danskernes underholdningsvaner, men også den måde, vi rent fysisk indretter os på i dagligstuerne. Møblerne begyndte at blive placeret, så de siddende alle kan have ansigtet vendt mod tv-skærmen. Vi skal helt hen til nutidens streamingtid, før man for alvor begynder at se et brud med den indretningstendens.
1969: IKEA erobrer Danmark
Den svenske møbelmastodont IKEA åbnede I 1969 sit første varehus i Danmark. I dag ejer 85 procent af danskerne mindst ét IKEA-møbel, og der er en god chance for, at det er en Billy-reol. Den bliver nemlig solgt hvert 10. sekund på verdensplan. Med IKEA fik danskerne trendy saml-selv-møbler, der er så billige, at de let kan byttes ud efter moden, og møbler er i løbet af de sidste 50 år i højere grad blevet noget, vi køber med en bevidsthed om, at vi kan skifte dem ud, når vi falder for noget nyt.
1970: En halv ko i kummefryseren
I Danmark kunne forbrugerne købe frysere til eget hjem allerede i 1950'erne, men det var en dyr anskaffelse, der var forbeholdt de få. Først i 1970'erne havde stort set alle danske hjem en solid kummefryser stående i kælderen eller bryggerset, hvor de kunne opbevare mad nok til en mindre atomkrig. Kummefryseren er et stort, energikrævende møbel, men med dens udbredelse var alle de vigtigste huslige apparater nu til stede i de danske hjem: Køl, frys og vask. I dag er kummefryseren på retur, fordi den ikke passer ind i tidens grønne bevidsthed med nedsat energiforbrug.
1980: Køkkenet som samlingspunkt
I 1980'erne blev det pludselig moderne at lave køkkenalrum – eller samtalekøkken, som vi begyndte at kalde det i 00'erne. Sammenlægningen af køkken og spisestue skulle give mere kvalitetstid til familien. Den fysiske ændring i hjemmets indretning var også en markering af den ændrede fordeling i det huslige arbejde. Kvinderne var ikke længere forvist til at stå alene over gryden i et lille køkken. Nu kunne hun både få selskab og bytte plads med manden.
1987: Kimen til en bæredygtig fremtid
Norges første kvindelige statsminister, Gro Harlem Brundtland, lagde i 1987 navn til Brundtlandrapporten, som handlede om, hvilke ændringer der var nødvendige for at få en mere bæredygtig fremtid. Rapportens betydning kan ikke undervurderes, for den blev startskuddet på den ændrede tankegang, der gør, at det i dag er helt naturligt, at du mikrosorterer dit affald og køber CO2-kvoter som plaster på din dårlige samvittighed, når du flyver over Atlanten.
2001: Huslige robotter
I 2001 kom den første robotstøvsuger på markedet. Den første bølge af maskiner, der kunne klare husarbejdet – fx støvsugere og vaskemaskiner – gjorde det muligt for familier at klare sig uden hushjælp og gav kvinderne mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet. Alligevel efterlod de stadig et stort husligt arbejde (til kvinderne), da de kræver betjening. De huslige robotter derimod giver os muligheden for at slå benene op efter arbejde, mens de klarer nullermændene.
2008: Lad os dele
Online-tjenesten Airbnb blev stiftet i USA, men bredte sig hurtigt til Danmark. Sammen med lignende tjenester har Airbnb gjort vores bolig til en valuta, vi kan købe en ferie for, samtidig med at vi kan være turister i private hjem blandt lokalbefolkningen, når vi rejser ud. Andre tjenester har fx muliggjort, at vi i dag kan have en bil, uden vi behøver eje den.
2010: Dagligvarer til døren
I 2010 blev Danmarks første online-supermarked, nemlig.com, grundlagt. Indtil da kunne man allerede købe de fleste andre varer i netbutikker – som fx tøj og grøntsagskasser – men muligheden for at bestille dagligvarer til udbringning på nettet var ny. Det markerede starten på en markant ændring i danskernes indkøbsvaner.
2018: Dit digitale hjem
Det digitale er rykket helt ind i vores boligindretning, og ved hjælp af ’smart home’-produkter er vi begyndt at kunne styre alt fra stuens belysning til opvaskens musik alene ved hjælp af vores stemme. Sidste år lancerede Google deres digitale assistent, 'smart'-højttaleren Google Home, på dansk, og vi har helt sikkert ikke set toppen af digitaliseringen af de danske hjem endnu.