Annonce
Tendenser

3 IKEA-hacks med naturmaterialer: Flet, rispapir og træ

Der er ikke noget så fedt som at kunne opgradere møbler og ting, vi allerede har derhjemme – og få et helt nyt udtryk ud af det. Her er 3 geniale ideer til at give de bedste ting i din indretning en chance til – med naturmaterialer og en lille smule snilde.

Det giver supergod mening for mange af os at upcycle og genbruge de ting, vi har derhjemme, så de får en ny funktion eller et nyt udtryk. Det handler både om at skabe et personligt hjem, hvor vi selv har sat vores præg på tingene, og om at leve mere bæredygtigt og genbruge det guld, vi har stående i gemmerne. Og så er det faktisk ikke så svært.

IKEAs møbler og boligtilbehør egner sig fortræffeligt til upcycling og gode ’hacks’. Både fordi de ofte er af holdbar kvalitet, og fordi de fleste af os allerede har dem derhjemme. Derfor er her en guide til tre forholdsvis nemme opgraderinger af klassiske IKEA-køb.

Står du af og til og mangler lidt inpiration til denne grønne linje, så giver IKEA's nye bæredygtige tiltag, Grøn Rytme, i samarbejde med danskere med et grønt hjerte, tips, tricks og gode ideer til en lidt mere bæredygtig hverdag i og omkring dit hjem. 

Du kan finde tre af de gode, grønne ideer lige her. Foruden en udførlig gennemgang af materialer og fremgangsmetode, finder du også videoguides til, hvordan du upcycler din taburet, bestikholder eller rispapirlampe. Så er det bare at komme i gang! 

 

 

Taburet med fletsæde

Flet er alle steder lige nu – og med god grund. Vi søger mod naturmaterialer og det gode håndværk, og et sæde flettet af papirsnor er netop dét. Derudover sidder man fantastisk på sædet. Se her, hvordan du selv kan opgradere den klassiske og elskede BEKVÄM-taburet fra IKEA med maling og et flettet sæde.

Du skal bruge

 • En BEKVÄM-taburet fra IKEA
 • Papirsnor (cirka 68 meter)
 • Sort træmaling
 • Malerrulle og hæftepistol
 • Malerpind eller lignende

Sådan gør du

 1. Mal taburettens dele, og lad dem tørre, før du samler den. Har du allerede en BEKVÄM-taburet derhjemme, så skil den eventuelt ad, før du maler den, eller mal den samlet. Bare husk, at sædet skal afmonteres inden. Brug en lille rulle at male med for at få et ensartet udtryk.
 2. Saml så taburetten som beskrevet i brugsanvisningen – men udelad toppen/sædet.
 3. Mål 45 meter papirsnor af. Det er så meget, du skal bruge til første del af dit fletsæde.
 4. Hæft den ene ende af papirsnoren fast på indersiden af taburetten, hvor man ikke ser den. Brug en hæftepistol, og giv den gerne flere klammer, så snoren sidder helt fast.
 5. Hold papirsnoren samlet i den hånd, og kør den rundt om den øverste ramme på taburetten – på den korte led. Det er vigtigt, at snoren trækkes helt stramt om taburetten, så sædet ikke bliver for slattent at sidde på. Læg hver bane papirsnor helt tæt på den forrige, og fortsæt, til hele sædefladen er dækket med papirsnor.
 6. Klip så snoren af, og hæft enden fast med hæftemaskinen på undersiden af taburetten.
 7. Mål 13 meter snor af. Det er det, der skal bruges til at flette på tværs af de baner snor, du har monteret.
 8. Igen hæfter du den ene ende fast.
 9. Væv så med papirsnoren på langs – ind og ud mellem banerne på tværs. Tæl ti snore ad gangen, og lad snoren gå op og ned mellem dem, så du til sidst har fire nye baner i to snores bredde. Brug for eksempel en malerpind, du har boret hul i og monteret snoren på, som vævepind.
 10. Montér enden af snoren med hæftemaskine, når flettet er færdigt. Klip derefter det overskydende snor af. Og værsgo – din nye flettaburet er klar til brug.

Se også her, hvordan du gør

Bestikholder i træ

Igen handler det om, at vi gerne vil omgive os med varme og sanselige materialer, der minder os om naturen. Vil du også give din ORDNING-bestikholder fra IKEA en makeover, er det bare at følge guiden her.

Det skal du bruge

 • ORDNING-bestikholder fra IKEA
 • Et underlag, fx en dækkeserviet eller stykke kork
 • Rundstokke med en diameter på 4 mm
 • En fintakket sav
 • Skærekasse
 • Lineal
 • Limpistol og limpinde
 • Evt. fint sandpapir

Sådan gør du

 1. Mål først højden på din bestikholder. Bruger du en almindelig ORDNING-holder, er den lidt over 13 centimeter.
 2. Skær rundstokkene ud, så de er en lille smule højere end beholderen – dvs. i dette tilfælde 13,5 centimeter. Du skal bruge i alt 77 stykker til en ORDNING-bestikholder. Brug skærekassen til at holde pindene fast og få et rent og pænt snit, når du saver.
 3. Slib eventuelt pinden med fint sandpapir, hvis du synes, det er nødvendigt.
 4. Varm limpistolen op, og påfør den første stribe lim direkte på bestikholderen i en lige linje. Du kan bruge hullerne i bestikholderen som rettesnor for, om din limstreg er lige.
 5. Lav kun én limstreg, og lim så straks den første rundstok fast. Pres den ind mod limen, så den sidder godt fast, og rejs bestikholderen op, så du sikrer dig, at bunden og rundstokken flugter.
 6. Fortsæt på samme måde med alle stykkerne hele vejen rundt om beholderen, så de sidder helt tæt på hinanden. Der, hvor der er huller i beholderen, limer du kun mellem hullerne.
 7. Når limen er tørret – og det er den nærmest med det samme – er bestikholderen klar til at blive fyldt med køkkengrej og stå og se godt ud på køkkenbordet.

Se også her, hvordan du gør

Rispapirlampe i eget design

En anden stor trend for tiden er rispapirlamper. De udsmykkede versioner skiller sig lidt ud fra de klassiske hvide og giver ekstra personlighed til indretningen – især hvis du laver dit helt eget mønster. Det kan gøres på alle former for rispapirlamper, men især den smukke løgformede RISBYN-skærm fra IKEA er god, fordi den allerede har et antydet tungemønster øverst (i kraft af konstruktionen), som du kan bruge som udgangspunkt for dit eget design. Det er også helt ok at låne designet her.

Det skal du bruge

Sådan gør du

 1. Hæng lampen op i en god arbejdshøjde, og fold den ud, så du kan tegne på den. Det er ikke helt let, men med lidt snilde kan det lade sig gøre, og skærmen kan godt holde til, at du tager fat i den, selv om den er lavet af papir.
 2. Brug Posca-tusser eller lignende til at tegne et mønster på lampen. Brug for eksempel RISBYN-lampens tungemønster som skabelon for dit design – eller freestyle helt. Husk, at det ikke handler om, at det skal være perfekt. Det bliver mere spændende og personligt at se på, hvis man kan se de små fejl, der afslører, at det er håndmalet.
 3. Brug for eksempel en skål eller en kop som skabelon til at tegne cirkler.
 4. Udfyld cirklerne eller andre dele af dit mønster med akrylmaling i en farve, du godt kan lide.
 5. Lad lampeskærmen tørre, hæng den så op, hvor den skal være, og glæd dig over din nye, helt personlige rispapirlampe.

Se også her, hvordan du gør

Kom ind i en grønnere rytme med IKEA

Grøn Rytme er et nyt og bæredygtigt tiltag, hvor IKEA sammen med danskerne giver dig anvendelige tips og tricks til en grønnere hverdag i og omkring hjemmet. På IKEA.dk/grønrytme og @gronrytme på Instagram kan du få inspiration til, hvad du kan gøre af små tiltag for at komme ind i en lidt grønnere rytme. Det kan dreje sig om at hacke og genbruge møbler, om at spise grønnere, om at undgå madspild eller noget helt fjerde.

Inspirationen har vi fundet fra miljø- og klimabevidste danskere, der på forskellig kreativ vis viser vejen til et lidt grønnere liv. Så har du et grønt fif, eller er du nysgerrig på, hvordan du konkret kan nedsætte dit klimaaftryk i hverdagen, så følg Grøn Rytme fra IKEA her.

Læs mere om: