Annonce
Tendenser

3 tips til personlige julegaver på netauktion

Mangler du inspiration til den mest unikke og personlige julegave, som samtidig er bæredygtig? Så køb dine julegaver på auktion. Det er nemmere, end du tror. Her får du tre tips til julegaveshopping på auktion.

Julen er hjerternes tid, og lige præcis hjertet er i centrum, når vi udvælger julegaver til vores nærmeste. Den perfekte julegave er en oplagt mulighed for at vise, at vi sætter pris på hinanden.

Du har måske finkæmmet genbrugsbutik efter genbrugsbutik uden at finde den helt rigtige bæredygtige julegave til din søster. Eller måske har du brugt timer på at finde på den ultimative oplevelsesgave til en ven, som I alligevel aldrig fik indløst.

Det kan næsten ikke blive særligt nok, når det kommer til at forkæle en ven, familie eller kæreste til jul. Derfor kan det også være rigtig svært. 

Undgå julestress

De unikke og personlige julegaver kan du i stedet finde på en netauktion. På den måde kan du købe den perfekte julegave fra sofaen og undgå at stæse hele byen rundt. Samtidig finder du noget, som modtageren sikkert aldrig selv havde fået fingre i.

– På auktion får man en unik gave med en historie og et individuelt udtryk, som sjældent kan findes magen til. Dermed bliver gaven lidt mere personlig og føles mere oprigtig. Og det er jo det, vi gerne vil vise med en gave – både vores egen personlighed og respekt for den, vi giver den til, siger Peter Kjelgaard, som er ekspert i moderne design og interiør og vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussen.

Han fortæller, at julegaveshopping på auktion også taler ind i vores værdi om bæredygtighed.

– Nogle mener, at der slet ikke er nogen grund til at producere nyt, fordi der allerede findes så mange fantastiske ting, som ofte er i langt bedre håndværksmæssig kvalitet og i tråd med de værdier, vi taler om i øjeblikket, som bæredygtighed og værdi for pengene, siger han.

 

 

Den perfekte gave

Når du skal finde en julegave til en, du holder af, så vælg noget, du kan stå inde for, men det behøver ikke være noget, du ville købe til dig selv. Det smarte ved auktionsvarer er, at de er blevet vurderet af professionelle, så du skal ikke være nervøs for at betale overpris for noget, der ikke er noget værd. Dermed er der god mulighed for at gøre et kup.  

Et godt råd er at vælge noget, der appellerer til dig, og så tjekke, om det passer til den person, du køber det til. Det kan være, det passer til en fritidsinteresse, vedkommende har, eller måske til indretningsstilen. 

– Hvis du kender en, der holder sig til populære tendenser, som for eksempel Kählervaser, kan du købe noget klassisk dansk stentøj eller keramik, som har en historie. Det kan være en øjenåbner, siger Peter Kjelgaard.

For ham er det smukke ved ting købt på auktion, at det har mange liv, i modsætningen til det man køber i butikkerne. Det giver også mulighed for at sælge det videre og købe noget andet.

Julegaver på netauktion

Hvis du hvert år – ligesom mange andre – først kommer i gang med juleindkøbene lillejuleaften, kan det være, du skal begynde lidt tidligere i år. Det giver nemlig en fantastisk ro at have klaret julegaverne i god tid.

Det er også en god ide at gå i gang tidligt, hvis man skal have fingrene i et auktionsfund før juleaften – præcis ligesom ved enhver anden form for nethandel.

– Typisk ligger en genstand på Bruun Rasmussens hjemmeside i 10 dage, og i den periode kan man byde og komme ind for at se på genstanden. Når auktionen er afsluttet, kan man hente det. Man kan sagtens gå ind og byde den dag, auktionen afsluttes, men det er sjovere at browse siden igennem i god tid for at finde ud af, hvad der er interessant. Så har man god tid til at læse om standen, kunstneren og historien, fortæller Peter Kjelgaard.

Hvad skal man være særligt opmærksom på, når man finder julegaver på auktion?

– Du kan sagtens returnere et auktionskøb i op til to uger, efter auktionen er slut, men du har selvfølgelig ikke mulighed for at bytte noget i slutningen af januar, som er købt i begyndelsen af december.

– Det er også en god ide at være ekstra opmærksom på standen. Selvom du selv er okay med en lille ridse, er det ikke sikkert, at modtageren er det. Det kan du bedømme, hvis du kender den, du giver en gave, og det gør man jo oftest.

Hvor kan man læse om standen?

– På Bruun Rasmussens hjemmeside beskrives det oftest, hvis genstanden har ridser og mærker, men det kommer an på, hvad det drejer sig om. Er det keramik, er beskrivelsen af eventuelle fejl relativt minutiøs. Hav for øje, at vi har at gøre med brugte ting, så genstandene vil typisk have patina, uden at det er beskrevet. Det er en del af charmen ved at købe brugte ting på auktion – at man får følelsen af, at det har en alder.

Eksperten guider: 3 julegaver på auktion

Keramik og stentøj

– En oplagt gaveide, som sjældent rammer ved siden af, er dansk keramik og stentøj. Det ligger i prisniveauet 1.500 kroner og opefter, så man kan selv vælge sit temperament. Man kan både finde det neutrale og enkle og det farvefulde, og så passer det generelt godt i en dansk-nordisk indretningsstil. Samtidig har det en international kvalitet, så typisk vil man finde noget, som er efterspurgt i udlandet.

Lamper

– I denne mørke tid er det oplagt at kigge efter lamper. Vi har mange PH-lamper, som er en grundbestanddel af vores danske designtradition. Vi har også mange andre sjove lamper på netauktion. I øjeblikket er modernisme og messing meget efterspurgt.

– Også andre designs fra 30’erne, 40'erne og 50'erne dukker op. Det er igen de enkle og lidt underspillede designs, som vi også ser i keramikken, som er populære.

Kunst

– Vil man gerne finde noget endnu mere personligt, er der rigtig gode muligheder for at finde noget spændende kunst, for eksempel litografiske udtryk. Her får du virkelig værdi for pengene. Det koster ofte en brøkdel af, hvad noget tilsvarende ville koste på et galleri.

– Et godt sted at starte er moderne grafik, fordi der findes værker af meget kendte danske kunstnere til relativt få penge. Derfor kan man finde pæne ting, som man ikke behøver at være fremme i avantgarden for at forstå eller kunne lide.

– Noget, der passer ind i mange former for moderne indretning, er plakater fra 50’erne, 60’erne og 70’erne af rigtig store navne, for eksempel Matisse og Picasso. Plakater har den dér gulnede følelse af fortid over sig, og de findes i mange prisniveauer. 

Sådan handler du på netauktion

1. Opret dig som bruger på auktionshusets hjemmeside i god tid, før auktionen afsluttes. Det tager nemlig et par minutter at blive oprettet, og du risikerer, at auktionen er slut, før du får budt.

2. Find det, du vil byde på. Du kan afgive et maksimumbud eller enkeltvise bud. Et maksimumbud er den højeste pris, du er villig til at betale. Vælger du den løsning, byder hjemmesiden for dig, indtil maksimumbuddet nås, eller du vinder auktionen. Du kan modtage beskeder om auktionen på e-mail eller sms.

3. Vinder du auktionen, trækkes prisen automatisk fra det kort, du har registreret dig med. Husk, at du har 14 dages returret, præcis som i mange andre butikker. Bemærk, at der tillægges et gebyr på 25 %, som dækker moms og salær. Ved køb af kunstværker tillægges der somme tider en kunstnerafgift.

4. Du kan enten vælge at hente det, du har købt, eller få det leveret. Forsendelsesgebyret for mindre genstande står på auktionssiden. Større ting kan leveres gennem Bruun Rasmussen eller en transportør.

Læs mere her.

OM BRUUN RASMUSSEN

Med et bredt sortiment inden for kunst, design, interiør, smykker og ure har Bruun Rasmussen skabt det bedste udgangspunkt for at gøre et godt køb på en netauktion. På hjemmesiden kan du oprette en søgeagent og modtage en notifikation, hvis der er en kunstner eller genstand, du er på udkig efter, ligesom du kan hjerte-markere emner, du vil holde øje med og følge på auktionen. Se mere her. 

Læs mere om: