Tendenser

6 fejl du begår, når du vasker tøj

Begår du disse fejl, når du vasker tøj? Her får du den ultimative guide til, hvordan du bedst ordner vasketøjet.

At vaske tøj er ikke nogen svær bedrift, men der findes alligevel nogle tips, du kan følge, så din vaskerutine bliver endnu bedre. Sådan skriver det britiske boligmagasin House Beautiful, der har fået rengøringsvirksomheden Dr. Beckmann til at dele nogle brugbare tips til, hvordan man undgår de mest almindelige vaskefejl.

SE OGSÅ: Folder du dit tøj rigtigt?

1. Huller i tøjet

Finder du også tit små huller i dit tøj, når du tager det ud af vaskemaskinen? Inden du putter dit vasketøj ind i maskinen, er det vigtigt, at du lukker alle trykknapper, spænder og kroge, så der ikke er noget, der kan sætte sig fast i tøjet og lave huller i det. Du skal dog ikke lukke almindelige knapper, da det kan udvide knaphullet. Det er også vigtigt, at du husker at tømme alle lommer, så der ikke kommer genstande ind i maskinen, som kan ødelægge tøjet. Hvis du har noget tøj, som du er ekstra følsom overfor, det kunne eksempelvis være undertøj eller tynde strikbluser, kan det være en god idé at putte det i en vaskepose.

2. Alt bliver gråt

Sort tøj mister ofte farve og bliver gråt, når det er blevet vasket et par gange. For at bevare den sorte farve så længe som muligt, er det en god idé at vende vrangen ud på tøjet, så slitage på ydersiden mindskes så meget som muligt. Også hvidt tøj bliver gråligt eller gult efter flere vaske, og det kan skyldes, at tøjet vaskes ved for lav temperatur (hvidt tøj skal generelt vaskes ved højere temperaturer), eller at der ikke bruges nok vaskemiddel. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at hvidt vaskes med hvidt, så du eksempelvis ikke vasker en hvid bluse med et par sorte jeans, der er helt nye.

SE OGSÅ: Så ofte skal du skifte dit sengetøj!

3. For meget vaskemiddel

Hvis vi spilder på vores tøj, og der kommer en plet, har mange af os en tendens til at bruge endnu mere vaskemiddel, fordi vi tror, at det er mere effektivt, når det kommer til at skulle fjerne pletter. Det kan dog hurtigt blive for meget af det gode! Ved at bruge for meget vaskemiddel bliver skidt godt nok fjernet fra tøjet, men det sætter sig i skummet, der kommer på grund af den store brug af vaskemiddel, og skummet kan så transportere skidtet, som kan sætte sig som pletter på andet ellers rent tøj i vaskemaskinen. Det er derfor altid en god idé at følge doseringsanvisningerne på vaskemidlet og generelt tænke over ikke at vaske meget plettet og beskidt tøj sammen med tøj, du er følsom overfor.

4. Det rene tøj ligger for længe i maskinen

En typisk vaskefejl er, at tøjet får lov til at ligge for længe i vaskemaskinen, når den er færdig med at vaske. Du bør tage det rene tøj ud af maskinen, så snart den er færdig med at vaske. Jo længere tøjet ligger, når maskinen er færdig, jo mere krøllet bliver tøjet. Hvis tøjet ligger for længe i maskinen, når den er færdig, kan tøjet også hurtigt komme til at lugte surt eller ligefrem muggent. Tag derfor tøjet ud af maskinen, så snart den er færdig!

5. Før-behandlingen glipper

Hvis der kommer en plet på dit tøj, skal du reagere hurtigt, så pletten ikke når at sætte sig. Skyl tøjet med pletten i koldt vand, og påfør pletfjerner på pletten. Alternativt kan du bruge opvaskemiddel. Vask herefter tøjet i vaskemaskinen, som du normalt ville gøre det.

SE OGSÅ: Sådan skal du vaske dit sarte tøj!

6. Sokker forsvinder

Du har med garanti prøvet at putte to sokker i vaskemaskinen og kun fået den ene retur, da maskinen var færdig med at vaske. En løsning på dette problem er at vaske sokker i en vaskepose eller at putte dem ind i et hovedpudebetræk og lukke det. Så er der ingen fare for, at sokkerne bliver væk fra hinanden i maskinen.

Hvordan vasker man tøj?

Først skal du kigge på tøjets farve. Fordel alt det mørke tøj i én bunke, og alt det lyse tøj i en anden. Kig dernæst på det enkelte stykke tøjs vaskemærkning for at se, hvor mange grader det må vaskes på. Undertøj, strømper, sengelinned og håndklæder skal typisk have minimum 60 grader for at blive rent, mens jeans, T-shirts, skjorter osv. med fordel kan vaskes på 30 grader. 

Put tøj i samme farve, der skal vaskes ved samme antal grader, ind i vaskemaskinen. Maskinen må ikke være fyldt mere, end at du let kan få en knyttet hånd ind over tøjet.

Derefter vælger du et vaskeprogram, der passer til typen af tøj og antallet af temperaturer. De fleste vaskemaskiner har et ’mix’-program, som kan bruges til de fleste tøjtyper. Google eventuelt mærke og serienummeret på din vaskemaskine, hvis ikonerne på displayet er svære at aflæse. Husk at putte vaskemiddel i venstre rum i sæbeskuffen, det højre er til eventuelt skyllemiddel, inden du trykker på ’start’.