
Dansk design der hitter i udlandet
Fra New York og San Fransisco til Dubai og Sydney. Udlandet er lige så vilde med dansk design, som vi er! Læs vores designguide, og bliv endnu klogere på de eftertragtede danskere!
Det er tilladt at blive stolt, når du spotter dansk design i udenlandske magasiner, i indretningen af lufthavne og på eksklusive hoteller, for det sker i højere og højere grad. Udlandet er nemlig vilde med de danske designs!
Til trods for at der stadig er økomomisk krise mange steder i verden, stiger omsætningen for både nyt dansk design og klassiske designikoner flere steder i udlandet, og det kan vi godt forstå. For de danske designere og møbelsnedkere er særligt kendte for et godt, gedigent håndværk, og det går aldrig af mode, hvad enten du bor på den nordlige eller sydlige halvkugle.
Læs også: Nordisk bolig med industrielle detaljer
De hitter i udlandet
Rækken af danske designs, der har succes i udlandet, er lang, men iblandt dem findes der nogle, der i særlig grad har udmærket sig.
Bang & Olufsen
B&O har længe været en stor spiller på den internationale scene. Europa, USA og Fjernøsten er deres hovedmarkeder, men lige nu ser de også en stigende efterspørgsel på de arabiske, sydamerikanske og russiske markeder. B&O er kendt for at dukke op i film og være fast inventar på nogle af verdens bedste hoteller – senest på vores eget luksushotel no. 1 D'Angleterre.
Werner Panton
Verner Panton var en designer, der igennem hele sin karriere var langt foran sin tid. Hans indretning af Restaurant Varna i Århus, som han designede i starten af 70'erne, står stadig fuldstændig solo på toppen som den mest cool restaurant nogensinde i Danmark. Hans design er kendt verden over og er meget populært inden for underholdningsbranchen.
FÅ MASSER AF BOLIGINSPIRATION MED MAD & BOLIG!
Normann Copenhagen
I oktober 2014 bragte New York Times et rejsetillæg, hvor både skribenter og redaktører skulle vælge en særlig profil til hver europæisk storby. For København blev hovedprædikatet design. Som den ultimative skat valgte New York Times butikken og design-virksomheden Normann Copenhagen, der blev etableret i 1999 af Poul Madsen og Jan Andersen. New York Times var især begejstret for designet af sofaerne, puderne og de tofarvede vaser.
Poul Henningsen
PH-lamperne tegnet af Poul Henningsen er ikke bare ikoner i Danmark, men i hele verden. Det rene design og den smarte fordeling af lyset, som samtidig skærmer for pæren, er et knivskarpt eksempel på enkelt og funktionalistisk, nordisk design. PH-lamperne bliver produceret af Louis Poulsen, som også tæller bl.a. Arne Jacobsen og Verner Panton blandt deres designere. Louis Poulsen har flere filialer i Norden og Tyskland samt i bl.a. Tokyo, London og Amsterdam.
Læs også: Indret: Kontor med stil
Se, hvilke andre danske designs der hitter i udlandet i galleriet nedenfor:
Dansk design der hitter i udlandet


Ikoniske sællerter
Carl Hansen & Søn har en stærk tradition for møbelhåndværk, der går helt tilbage til firmaets begyndelse i 1908. Den ikoniske Y-stol designet af Hans J. Wegner, blev lanceret i 1950 og er stadig en af Carl Hansen & Søns helt store sællerter – ikke bare i Danmark, men også i Japan, hvor den er meget populær og repræsenterer det største marked udenfor Danmark. Wegners skalstol derimod er de vilde med i USA, hvor de kalder den for ‘Smiling Chair’ – et ret fint navn til stolen, der faktisk ligner et stort smil. Carl Hansen & Søn har udover deres showroom i Soho på Manhattan netop åbnet deres egen flagship store i Tokyo.


Drømmen om et internationalt gennembrud
Det er primært de store klassikere som Arne Jacobsens Ægget og Svanen produceret af Fritz Hansen, som de oversøiske markeder for alvor har fået øjenene op for. Selvom vi i Danmark har fået ikonerne ind med modermælken, så er de stadig nye mange steder i verden, men nye produkter fra de etablerede møbelproducenter markerer sig også. De udgør en større og større del af salget, så Fritz Hansen satser på et kommende eksportgennembrud. Fritz Hansen har de sidste tre år haft showroom på Manhattan og har bl.a. indrettet lufthavnen i San Francisco.


Drømmen om Amerika
Egetæpper, som har base i Danmarks tekstilhovedstad Herning, oplever i øjeblikket en kæmpe efterspørgsel både fra Rusland og Mellemøsten, der alene aftager tæpper for 45 mio. kroner om året. Til næste år satser virksomheden stort på det amerikanske marked. Egetæpper sælger en stor del til virksomheder og kan spottes på mange hoteller verden over, hvor de i samarbejde med designere ‘costumizer’ unikke tæppedesign, som fx franske Christian La Croix' tre hoteldesign i Paris. Egetæpper flirter både med mode- og kunstverdenen og har været ret innovative i deres samarbejde med både modedesignere og kunstnere de seneste år.


120 år i sofahjørnet
Eilersen kan i år fejre 120 år i branchen og er stadig en af de helt store spillere, når det gælder sofadesign og ikke mindst design af egne tekstiler. I anledning af jubilæet er de gået i farvelaboratoriet med Flüggers farvearkitekt Anne Christensen og har udviklet nye farver til deres farvemodige sofaunivers. Du kan støde på Eilersens sofaer og møbler på hoteller og restauranter verden over, i Chanels butikker, og fx på biblioteker i både USA og Japan. Det er særligt Den Spanske Stol, designet af Børge Mogensen, der er populær i udlandet. 20 pct. af Eilersens produktion bliver eksporteret til Japan og 10 pct. til USA.


En verdensberømt abe
Den blev født i 1951, Kay Bojesens lille abe, og er siden sin fødsel blevet produceret i 300.000 eksemplarer. Træaben er blevet et ikon, der følger mange af os gennem hele livet. Aben er superpopulær i Danmark, men findes i mange lande. Specielt japanerne er glade for den lille ven. Aben bliver stadig produceret i Danmark, nærmere betegnet af trædrejeriet Brdr. Krüger i Nordsjælland, der fremstiller og samler alle abens 31 dele. Her findes der også et lille ‘hospital’, hvor man kan få repareret brækkede abearme og -ben. Bojesens abe og alle rettigheder blev købt af Rosendahl Design Group i 1990, og i dag tæller produktionen også Bojesens andre fine dyr som elefanten, gravhunden og flodhesten.


Verdens første termostel
Lyngby Porcelæn er for de fleste mest kendt for deres riflede cylinderformede vaser, men faktisk skabte porcelænsfabrikken i 1957 sammen med Axel Brüel verdens første termostel, der i dag er udstillet på MoMA i New York. Thermodan er sammen med resten af Lyngby Porcelæns design parate til at indtage udlandet for alvor, og planerne er store for de næste år frem. Fabrikken har netop lanceret stellet TS'E lavet i samarbejde med Han Gallery fra Taiwan. Porcelænsserien er inspireret af engangsservice fra det taiwanesiske gadekøkken. Mon ikke det kan blive startskuddet for et gennembrud for det ikoniske brand i Asien?


Wiinblad revival!
Han var det absolut hotteste i 60'erne og 70'erne, men røg ud i kulden, da det finurlige og farverige blev erstattet af 80'ernes strømlinede hightech. Heldigvis har vi igen fået øjnene op for tegneren Bjørn Wiinblads unikke univers, for mange af os vækker hans detaljerige tegninger minder. Wiinblads værker har været samlerobjekter i en del år, og det gælder også i udlandet, hvor eksempelvis hans originale borde bliver solgt på auktioner som Christie's for svimlende summer, og priserne er steget enormt på hans mindre originalværker.


Dansk tapet-dronning
Den danske tekstildesigner Helene Blanche, der oprindeligt er uddannet på Saint Martins' School i London, kreerer noget så old school som tapeter og tekstiler på den klassiske facon. Men hun gør det på den mest cool måde, når hun med stor kærlighed til det klassiske håndværk skaber unikke mønstre med sin helt personlige signatur.


Muuto erobrer verden
Designvirksomheden Muuto har på kort tid skabt sig global succes med sit unikke tvistede univers af møbler, belysning og boligtilbehør. I dag forhandles Muutos design i 1200 butikker i 52 lande, og i 2014 har de indgået et nyt partnerskab, der skal få dem endnu længere ud internationalt til bl.a. markeder som USA og Asien. Muuto sælger 90 procent af produktionen i udlandet. Det gør dem til en af topscorerne inden for eksport af dansk møbeldesign.


Kongen af porcelæn
Royal Copenhagens historie begynder helt tilbage i 1775, og firmaet er uden sidestykke både alderspræsident og kronet konge, når det handler om dansk designeksport. De musselmalede blå blomster er en væsentlig del af Royal Copenhagens DNA sammen med det eksklusive og kostbare Flora Danica-stel, der netop nu trækker flere og flere stenrige kinesiske kunder til.


Farverige bokse til Mellemøsten
Montana er grundlagt i 1982 og er mest kendt for manden bag, Peter J. Lassens karakteristiske reolsystemer i utraditionelle kraftige farver, som du kan kombinere på kryds og tværs. Med tiden har Montana skabt mange andre møbler også i samarbejde med andre designere, fra stole til højttalersystemer. Montana har to store markeder for øje i fremtiden, Dubai og Sydkorea, der er nye markeder for dem, men som viser stor interesse for Montanas bud på stringent dansk kvalitetsdesign.

