Tendenser

Den hvide bolig hitter

Danskerne er vilde med farven hvid og har været det i mange år. Hvidt er stadig det nye sort, og det er der en helt særlig grund til.

Danskernes behov for at få lys ind i hjemmet har altid været stort, og det skydes især de mange, lange og mørke vintermåneder. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at den hvide farve de sidste par år har været en populær farve, ikke kun på væggene i danskernes hjem, men i alt fra international arkitektur, over tøjmoden, til farven, der vælges, når man køber bil.

Se også galleriet: 15 tips til en rustik bolig

Nogle mener, at det er den økonomiske krise, der skal afsluttes ved at vaske tavlen ren og starte på en frisk - et rent kanvas fyldt med uanede muligheder, siger Annette Høj Vra, der er farveekspert hos Dyrup.
 

De uendelige hvide toner

Hvide og lyse vægge er en af de måder, hvorpå man kan trække lyset ind i hjemmet, da de hvide overflader reflekterer lyset. For hvid er ikke bare hvid.

- Hvid er sjældent en ren hvid, men er oftest brækket over med en rød, blå eller gul, alt efter om man ønsker en kølig hvid eller en varmere hvid, siger Annette Høj Vra og refererer til Dyrups farvekort med ikke mindre end 24 forskellige hvide farver.

Læs også: Tips til at få mere plads i den lille bolig

Det har nu ikke altid været sådan. I 70'erne, hvor alting gerne måtte være lidt mere farverigt, kastede mange sig ud i kraftige, farverige tapeter, som i 80'erne blev afløst af et mere rent og hvidt look, gerne med et hvidmalet savsmuldstapet.

- Man havde brug for at gøre op med den flippede stil og vise, at der var check på tingene med en meget mere stringent og minimalistisk stil, fortæller Annette Høj Vra.

I 90'erne havde danskerne igen brug for at arbejde mere ekspressivt med deres vægge, og især mange unge kastede sig ud i dekorative svampemalingsprojekter, gerne i varme brændte farver, i deres første lejelejlighed.

Læs også: Fremtidens køkkentrends

- I det nye årtusind kom der mange boligprogrammer på TV, som lærte os, at vi godt kunne finde en mellemvej mellem det helt hvide og det meget kulørte, og tendensen til at male en enkelt eller to vægge i en farve. Det er med til at give rummet lidt mere liv og form, end hvis rummet blot er helt hvidt, og det er der rigtig mange, der godt kan lide, siger hun.

Den gyldne mellemvej er slet ikke så tosset. I hvert fald har den hængt ved lige siden.

Læs mere om: