Tendenser

Design i bæredygtigt træ

FSC-mærket på produkter af træ og papir betyder, at du kan købe produkterne med god samvittighed.

Du kender formentlig det lille FSC-logo, som findes på træ- og papirprodukter. Men hvad betyder FSC-mærket egentlig? Og kan man finde designprodukter med FSC-mærket?

Hvad betyder FSC-mærket?
Når du finder FSC-mærket på produkter af træ og papir, kan du købe produkterne med god samvittighed. Det kan du, fordi der i en FSC-skov ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn. FSC anbefales blandt andet af Forbrugerrådet og har bred opbakning fra sociale samt grønne organisationer som WWF og Greenpeace.

"Undersøgelser viser, at de danske forbrugere mener, at der er vigtigt at gøre en indsats for at skabe en bæredygtig udvikling, men at mange har svært ved at vurdere, hvor de selv skal tage fat. Det behøver dog ikke at være kompliceret at gøre noget ved verdens miljøproblemer. Ved at gå efter det lille FSC-logo, når man køber ind, sikrer man, at verdens skove ikke forsvinder men i stedet bruges bæredygtigt," forklarer Pernille Møller Poulsen fra FSC Danmark.

Design og bæredygtighed united
Indtil nu har du måske mest set FSC-mærket på havemøbler og papirvarer, men på det seneste har design og bæredygtighed på møbel- og interiørmarkedet nærmet sig hinanden kraftigt. Blandt andet har designvirksomheden Munio en meget ambitiøs miljøpolitik og bruger kun FSC-certificeret træ i deres designs af fade, stager og smykker. Trip Trap producerer også en række designs i FSC-træ, og også den i boligblade nærmest ikoniske barstol High Stool fra Mater bliver snart lanceret i FSC-certificeret træ. Hos brandet Endeavour kan man få en knivserie, udviklet af kokkene Nikolaj Kirk og Mikkel Maabjerg, som har valgt at beklæde knivene med FSC-certificerede håndtag.

Der er også flere møbelklassikere, som bliver relanceret i flere designs i FSC-træ, fx de populære J46 FDB-stole. Dem kan du snart igen købe hos Coop - denne gang i FSC-certificeret træ. Endnu en designsværvægter, Arne Jacobsens Tongue Chair, er også på vej i fsc-træ, relanceret af møbelvirksomheden Howe.
 

"Der har længe været et stort udbud af forskellige FSC-produkter. Det er positivt, at designbranchen nu er begynde at følge efter. Design og bæredygtighed kan sagtens kombineres, og vi er derfor glade for, at FSC-mærket vinder mere og mere indpas hos designvirksomhederne. Vi ser dog stadig et stort potentiale for, at endnu flere møbel- og interiørproducenter kan følge efter, men udviklingen ser bestemt ud til at gå i den rigtige retning," siger Pernille Møller Poulsen fra FSC.

 
Læs mere om: