Tendenser

Disse trends skal du holde øje med i 2021

Med årsskifte kommer der ofte nye trends og tendenser. Vi har blandt andre spurgt en fremtidsforsker, en arkitekt og en kok om, hvilke tendenser vi skal holde øje med i 2021.

De største tendenser og trends i 2021

Et nyt år er altid lig med nye trends og tendenser. Efter et mildest talt mærkeligt 2020 ser vi frem mod de nye af slagsen, der vil dominere 2021. Men hvad kan vi forvente? Det har vi bedt en arkitekt, en fremtidsforsker, direktøren for PEJ-gruppen, en boligstylist, en kok og en trend- og farveinnovatør om.

Deres bud på trends i 2021 omfavner blandt andet glas, multifunktionelle løsninger og lokale indkøb. Herunder guider vi dig gennem eksperternes kig i krystalkuglen for 2021.

Læs også: Sådan bruger du tendenserne i din stue i 2021

Glas, stål og nemme overflader

Ifølge boligstylist Camilla Høeg er et af de elementer, der kommer til at storhitte i boligen i 2021, særlige materialer. Du kender dem stensikkert i forvejen, og måske har de allerede fundet vej til din bolig?

Det første materiale, der kommer til at trende i 2021, er nemlig glas.

- Glas i alle afskygninger kommer til at dominere i 2021. Både i form af vaser og borde, men også tallerkener og kopper, siger Camilla Høeg.

Derudover mener hun, at vi kommer til at se stål og aluminium fylde rigtig meget, så det helt generelt er de blanke overflader, som er nemme at rengøre, der kommer til at gøre markant indpas på boligfronten i det nye år. 

Multifunktionalitet

Boligstylisten peger derudover på en tendens, der begyndte i 2020 med hjemmearbejdet. Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø er da heller ikke i tvivl om, at hjemmet skal kunne have flere roller, end det hidtil har haft.

- I 2020 har der akut været behov for nye funktioner i boligen. Det samme rum har måske både skullet agere stue, børnehave og arbejdsplads. Det kommer formentlig til at fortsætte ind i 2021. Derfor bliver vi nødt til at optimere hjemmet, så det kan tilpasses alle behov, siger Liselotte Lyngsø. 

Boligstylist Camilla Høeg stemmer i:

- I takt med at vi er meget hjemme, kommer der en tendens til, at multifunktionelle møbler, der kan noget mere, vinder indpas. Sovesofaer, ting, der kan klappes op ad væggen og opbevaringsmøbler, så vi lynhurtigt kan gemme ting væk, bliver centralt, siger boligstylist Camilla Høeg.
 
I forlængelse af det siger hun, at hjemmekontoret selvfølgelig er i højsædet, fordi vi skal kreere rum og ro til, at vi kan arbejde hjemme.

Bygninger i naturlige materialer

På arkitekturfronten sker der en ændring i måden vi kommer til at bygge på. Det mener arkitekt Jonas Bjerre-Poulsen. Han er arkitekt MAA og en af stifterne af Norm Architects. Jonas Bjerre-Poulsen ser frem mod et 2021, hvor der inden for arkitekturen kommer til at være flere spor.

– Der kommer til at være to spor inden for arkitekturen. Den kommer først og fremmest til at handle om smarte måder at bygge på med præfabrikerede ting, der kan skilles ad igen, så elementerne kan genbruges. Hele fænomenet med at upcycle og recycle bliver det ene spor. Så kommer der til at være et andet spor, hvor vi begynder at bygge mere som i gamle dage med f.eks. sten. Det bliver holdbare materialer, der kan leve i 100 år, siger Jonas Bjerre-Poulsen.

Det naturlige kommer også til udtryk i materialevalget, for arkitekten mener, at vi blandt andet kommer til at se flere træbyggerier.

– Bæredygtigheden er i centrum, og derfor bliver fokusset på bæredygtige løsninger skærpet. Både i form af træ, der har diverse bæredygtigheds-stempler og også ved nye bæredygtige materialer eller genbrug. Derudover har pandemien sat gang i en bølge af, at byggematerialerne skal produceres tættere på, fordi vi har opdaget, at hvis vinduerne sidder fast i Sydeuropa og ikke kan nå frem i tide, kan projektet ikke bygges, siger Jonas Bjerre-Poulsen. 

Lokale råvarer

Kok og madstylist  Mikkel Karstad har også set frem mod det nye år, og han mener, at pandemien også kommer til at afspejle sig på madfronten.

– Folk kommer ikke til at rejse så meget, så de tager ud i skoven for at bruge tid der, og flere begynder formentlig at sanke ting i naturen – men det er ikke alle, der føler sig trygge ved det endnu, siger Mikkel Karstad.

Han fortæller, at danskproduceret mad kommer i højsædet, og så får vi som forbrugere en øget opmærksomhed på, hvor og hvordan vores mad er produceret.

– Gårdbutikker kommer der helt sikkert flere af, men formentlig også de helt små, hvor folk har en stand på landevejen. Der kommer flere økologiske og biodynamiske gårde, og vi får fokus på det lokale, det nære og gennemsigtige. Fordi vi gerne vil vide lidt mere om produktionen af de råvarer, vi indtager, kommer de lokale steder til at boome, hvor vi selv kan tale med producenterne. Jo tættere du er på den råvare, du spiser, des bedre er dit forhold til den, mener Mikkel Karstad.

Grøn mad og naturfund

Kokkens andet bud på en gennemgående trend på madsiden i 2021 er grøn mad. Tendensen har været at se de sidste par år, men den bliver større og mere udbredt.

- Den allerstørste tendens på madsiden er det grønne, og det fortsætter med at hitte i det nye år. Også på restaurationssiden forventer jeg, at der kommer til at åbne flere vegetar- eller veganersteder såsom Baka d’Busk i Ratzausgade i København, siger kok og madstylist Mikkel Karstad.

Jordbundne farver og et blåt pift

Jane Boddy er trend- og farveinnovatør. Ifølge hende kommer de naturbundne og brune nuancer til at dominere i 2021. Boligstylist Camilla Høeg er enig:

- Pangfarver og pastelfarver har været meget in, men de ryger ud nu, fordi vi får brug for en mere rolig tone og stemning derhjemme. Jeg tror også, at det bliver nogle varmere nuancer af brun og terracotta, så der kommer noget varme ind i hjemmet. Det nytter jo ikke noget at have en base med knald på farverne, hvis du skal have ro, siger hun.

Dog er den nyeste modefarve blå. Pantone har kåret en lyseblå farve, de kalder for Clearwater, til årets farve. Og netop dén farve vil ifølge Jane Boddy være vigtig af flere årsager:

– For det første er det en farve, der bringer sikkerhed. Blå er kendt som verdens mest tillidsfulde farve, og det får folk til at føle sig glade, fordi det også er himlens farve. For det andet giver blå en meditativ klarhed mentalt, og så skaber farven harmoni, og det er vigtigt, når vi arbejder hjemmefra, siger hun.

Jane Boddy uddyber, at der er noget interessant ved den blå farve, for selv om det er en ganske klassisk tone, har den et teknisk udseende, og derfor vil farven blive set med friske øjne i 2021.

Mere inspiration? Så læs med her, hvor vi guider dig igennem hvilke farver, du skal holde øje med i 2021