
Disse trends skal du holde øje med i 2022
Med årsskiftet kommer der ofte nye trends og tendenser. Vi har spurgt 6 eksperter inden for design, indretning og mad om, hvilke tendenser vi skal holde øje med i 2022.
DE STØRSTE TENDENSER OG TRENDS I 2022
Et nyt år er altid lig med nye trends og tendenser, men hvad kan vi forvente af 2022? Vi har allieret os med seks eksperter, som giver deres bedste bud på, hvad det nye år vil bringe med sig inden for design, indretning og mad.

Klare farver afløser pasteller og støvede nuancer – og breder sig til andet end vægge og interiør
En af de store tendenser i 2022 er, at danskerne bliver mere modige med farver, og at der bliver skruet endnu mere op for dem, siger Michael Schmidt, kreativ konsulent og indehaver af konsulentvirksomheden Michael Dansk.
- Der har været en overvægt at støvede farver og pasteller, men i 2022 kommer vi til at se mere til de klare farver. Pastellerne var det bløde valg, men efterhånden som vi bliver mere modige, bliver farverne mere tydelige.
- En anden trend er, at farverne kryber ind på nogle atypiske overflader. Det startede for nogle år siden, hvor de modige malede én væg i et rum i en farve. Så blev det alle fire vægge, og nu er vi også begyndt at se, at vi også maler loftet i en farve. I 2022 kommer vi til at gå all in på træværket – paneler og karme får også farver.
Og det er ikke kun fladerne i vores hjem, der bliver dyppet i farver lige nu. Farverne spreder sig også til møbler, lamper og andre fund til hjemmet, som også er en overskuelig måde at tilføje lidt farve til hjemmet.
Sådan skal din stue se ud i 2022
Vi vil have personlighed, skæve fund og godt håndværk i hjemmet
Mette Nørregaard, der er co-funder og kreativ direktør for interiørbutikken Nørr og Leo Studio, er enig i, at de kulørte valg vil vinde mere og mere indpas i 2022 – og at det hænger sammen med større mod til at kaste os ud i nye ting.
- Jeg tror dog ikke, at vi kommer til at se ét motiv eller én farve, der går igen, men der er alligevel en tydelig fællesnævner, som sammenfatter det nye år: Det er det håndlavede, det unikke og det skæve, vi efterstræber. Det skal ikke længere være så stilrent, og man må godt kunne se, at en lysestage er formet med hænderne og ikke er masseproduceret.
- Vi kan godt lide det, der skejer ud, og som er sjovt – f.eks. i form af keramik med fisk på, som vi selv lige har købt ind til butikken, og frugter ser vi også mere til. Generelt kommer vi til at se flere unikaværker og -kunstnere, fordi vi søger mod det gode håndværk med en fortælling bag.
- Noget andet er, at vi oven på en periode med utryghed og uvished hungrer efter tryghed, og det får vi ofte gennem noget “gammelt” og velkendt. Jeg oplever selv en stigende tendens til, at keramik, der ligner stellet fra mormor og morfars køkkenskabe, har fået en genfødsel, og derfor vil f.eks. blomster- og dyremotiver fylde mere fremover. Det vil de, fordi det minder os om noget, og fordi det er personligt.
- Vi kommer på den måde til at se flere tilbagevendende tendenser i 2022, men vigtigst af alt skal vores valg af boliginteriør give mening for os selv. Vi begynder med andre ord at lytte mere til vores egen stil frem for til supertendenser.
Det kan Signe Byrdal Terenziani, direktør for designfestivalen 3daysofdesign bakke op om:
- Det er ikke længere spor trendy at ligne hinanden og have det samme spisebord og de samme stole og den samme lampe, som var vist på opslaget i designmagasinet. Folk vil gerne sætte deres eget personlig præg på tingene. Du vil gerne sy dine egne hynder. Jeg har lige købt nogle gamle stofrester fra Kvadrat (tekstilfirma, red.), som jeg har lavet til puder – de puder er jeg meget gladere for, end hvis jeg bare havde købt nogle, der allerede var lavet. Tingene skal betyde noget og gerne have en historie. Det vælter jo også frem med steder, hvor du kan komme ind og male på en porcelænskop og få din helt egen personlige. Det elsker folk.
Her er de største boligtendenser lige nu
Kunst bliver en stor indretningstrend
Det personlige take på indretning ligger også ret tydeligt i forlængelse af en af de trends, som Katrine Martensen-Larsen, stylist, indretningsekspert, tv-vært og forfatter, spår til at blive kæmpestor i 2022.
- Jeg er ikke i tvivl om, at kunst bliver den helt store trend i 2022. Jeg kommer i så mange hjem for at hjælpe folk med indretning, og mine kunder efterspørger altid det samme: ”Hvordan kan vi få en mere personlig indretning?” Vi kan udtrykke vores personlighed med kunst. Når man har fået de møbler, man drømmer om, det lækre køkken og de smarte lamper, mangler der stadig noget, så vores hjem ikke kommer til at ligne alle andres – eller endnu værre: En udstilling i et tilfældigt bolighus. Noget i hjemmet, der er taget stilling til, og hvor der er lidt mere på spil. Noget, der ikke bare kan ”kopieres”.
Hvis hun skal pege på tre kunst-tendenser, så er den første, at kunst får flere funktioner. Det kan også være crossovers mellem skulptur og belysning. Den anden er, at kunst skabes af bæredygtige materialer. Den tredje er, at værker på væggen bliver tredimensionelle, og at man blander kunstgenrer på sin væg.
Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på, at kunst både er skulpturer, keramik, mobiler, collager og gobeliner for blot at nævne i flæng. Eneste krav er, at det skal være unikt, og det skal berøre dig. Og så behøver det ikke være dyrt for at være kunst.
Bæredygtige materialer fortsætter, og som forbrugere bliver vi mere kritiske
Både når det kommer til valg af design og selve materialerne er der en tendens til, at vi som forbrugere bliver mere kræsne – og stiller flere spørgsmål til baggrunden for det produkt, vi vil købe.
- Forbrugerne vil nemlig købe, når der er brug for det, og køber på nettet, hvor du kan se hele kollektionen. For ikke så længe siden var der ikke mange, der havde lyst til at købe en stol online. Designbranchen har været lidt bagud i forhold til andre brancher, men det bliver mere og mere acceptabelt at købe design på nettet, fortæller Signe Byrdal Terenziani og fortsætter;
- Hvis du skal overleve som butik, skal du være med på den nye forbrugeradfærd. Du skal satse på oplevelser, hvor kunderne kan mærke overfladerne, dufte træet og komme bag facaden på brandet. Forbrugerne bliver mere og mere kræsne. Tingene skal være personlige med en god historie, og de skal være bæredygtige. Og vi kommer i højere og højere grad til at stille flere spørgsmål, som forhandlerne skal kunne svare på: Den ko, der har leveret læderet til den stol, har den spist græs? Har den haft adgang til solen? Hvor gammel var den, da den blev slagtet? Hvad er der blevet af resten af dyret? Hvilken skov er træet fra?
Den samme tendens ser Pernille Kirstine Møller, trendredaktør i Pej Gruppen:
- Produkter skal leve op til forbrugernes høje standarder. Der skal tages højde for miljø, sundhed og plads, og de skal være gennemtænkt fra A til Å. Derfor er du som producent tvunget til at tage højde for, at forbrugerne stiller spørgsmålstegn ved fremstillingsmetoder og levedygtighed. Derfor kommer vi til at se mere og mere, at produkter også er præget af genanvendelse.
- Overflader, materialer og former bærer præg af at være genanvendte – der opstår unikke mønstre og print – fordi materialer er splittet ad og sat sammen igen med andre. På den måde kommer mange overflader til at tage form af en nærmest slags terrazzostil. Farvekombinationer bliver af samme årsag også mere farverige og kombinerede.
Her er farverne, der kommer til at dominere indretningen i 2021
Mad-genbrug, lokale råvarer og nye alternativer vinder frem
Når det kommer til at spå om tendenserne 2022 inden for mad-området, er det tydeligt at bæredygtighed også her er kommet for at blive.
- Det helt hotte lige nu er bønner, linser og ærter produceret i Danmark. Det er det, jeg hører på vandrørene. Og det bliver stort de kommende år. Vi har altid produceret mange linser, ærter og bønner i Danmark, men tidligere er det mest blevet brugt til produktion af foder til køer. Efterspørgslen bliver bare større og større, fordi det er populært at bruge i produkter, hvor der ikke indgår kød. Indtil for nylig har mange haft den opfattelse, at det var sojabønner, der skulle redde verden, men at importere sojabønner fra f.eks. Sydamerika er jo nærmest lige så klimabelastende som at spise en dansk gris, fortæller Mads Marchall , tidligere generalsekretær for Bocuse d’Or Danmark og medstifter af kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem, og fortsætter;
- Det lokale bliver også endnu mere forankret i det lokale. Tingene må gerne være tæt på og helst fra den egn, du selv kommer fra. Du vil helst købe din marmelade og din honning henne om hjørnet i det lokale gårdsalg end i supermarkedet. Hvis du bor i byen og ikke har direkte adgang til den slags, vil du gerne købe fornemmelsen, så derfor kommer historiefortællingen også til at fylde mere.
- Brugen af andres overskud i fremstillingen af nye fødevarer er også noget, vi kommer til at se mere af. Virksomheden Agrain producerer f.eks. alle mulige nye varer af masken, der er tilbage, når man brygger øl. De laver chips, mel, knækbrød og granola af noget, som før blev smidt ud. Antallet af den type samarbejder kommer til at vokse i 2022.
- Og så vil vi se flere reelle alternativer til de mange køderstatningsprodukter – plantefars, plantepølser, bønnebøf osv., der dukkede op for et par år siden. Et eksempel kunne være tempeh, der står ved, hvad det er, og ikke bliver solgt som en ”bønnekotelet”. Tempeh smager godt og kan erstatte kød uden at forsøge at være kød. Hvis du gerne vil spise kød, så kommer du til at bruge det mere som et tilbehør end som hovedelementet i en ret, som man gjorde før; det er også en tendens, som man ser i stor stil på restauranterne og vil se mere af i 2022.