
Ekspert i bæredygtighed: Dét her bliver en del af fremtidens indretning
Det kan umiddelbart virke svært at forene vores forkærlighed for indretning, nye tendenser og design med ideen om bæredygtighed – men der er en grøn vej frem, siger en ekspert.

En stentøjsvase med levende, mat glasur. Nye spisestole med fransk flet eller bare en pude i sofaen i lige præcist dét mønster, der gør hele forskellen.
For os, der holder af indretning og at eksperimentere med nye tendenser og udtryk i vores hjem, kan det der med bæredygtighed godt virke en anelse uoverskueligt. For hvordan forener man glæden ved at indrette sig, flytte om og skifte ud med en grøn rytme i måden, vi lever på?
Det er der ikke ét svar på, siger Monica Keaney, der er sustainability manager hos IKEA:
- Det handler på den ene side om, hvad vi vælger at købe og indrette os med – og hvordan det er produceret. På den anden side handler det om, hvordan vi lever med de ting, vi køber.
Det, du vælger til dit hjem
Og så er det, at vi gerne vil have eksperten til at være helt konkret. For hvordan kan vi indrette os, så vi får både bæredygtigheden og indretningsglæden med?
Her er der to ting, vi kan have for øje, siger Monica Keaney:
- Vi kan først og fremmest forholde os til, hvilket materiale, det vi indretter os med, er lavet af. Er det f.eks. bambus eller rotting, som hurtigt kan regenereres? Er det produceret under ansvarlige forhold? Er det genbrugsplastik?
Og så kan vi overveje, hvilken levetid den nye sofa eller den nye lampe har.
- Vi kan se på, hvad et møbel eller andet design kommer til at gøre for os i vores hjem – også på den lange bane. Er det noget, der kan bruges til flere forskellige ting, eller som man kan forestille sig over tid kan ændres til noget helt andet?
Det bliver altså vigtigt at kunne se en fremtid i de ting, vi køber. Og hvis den fremtid ikke er i vores eget hjem, så er genbrug heldigvis en tendens, der er kommet for at blive. Selv IKEA har lanceret en genbrugsservice, hvor man kan sælge sin gamle Billy-reol eller Hemnes-sofabord – og være heldig at finde det der skab fra Stockholm-kollektionen, som en anden ikke længere havde plads til. Skal der ekstra grønne tips, tricks og ideer til, kan man f.eks. finde inspiration på IKEA's nye bæredygtige tiltag, Grøn Rytme, der med hjælp fra bæredygtige danskere ønsker at inspirere til en grønnere hverdag i og omkring hjemmet.
Det basale og det helt nye
I øjeblikket gør fyrretræ et større comeback i indretningen, og det klassiske, naturlige materiale er ikke alene om det. For når det gælder materialer i indretningen, er det en form for back to basics, vi ser lige nu. En tendens, der kommer til at blive en del af fremtidens indretning.
- Det er materialer, vi finder i naturen, men som gror og regenerer hurtigt. Det gør dem ikke i sig selv bæredygtige, men der er et grundlag for at skabe en produktion, som er netop dét. Derfor ser vi også f.eks. rattan og bambus i indretningen nu. Det er materialer, som kan produceres bæredygtigt, og så er de klassiske, enkle og tidløse – hvilket også er vigtigt, når vi skal se på møblets levetid, siger Monica Keaney.
Afslutter en reol af træ sit liv som reol hos dig, er en chance for, at den ender som en del af en køkkenlåge. Står du i et Bodarp- eller Kungsbacka-køkken fra IKEA er du nemlig omgivet af genbrugstræ og gamle plastikflasker – for det er, hvad de to køkkentyper er lavet af. Her er det teknologi der, i kombination med design, har gjort det nemt at vælge bæredygtigt.
- Teknologien kommer ikke til at løse alle vores udfordringer, når det gælder bæredygtighed, men den spiller en nøglerolle i forhold til at håndtere de materialer, vi har i dag. Se bare på genbrugsplastik, genbrugspolyester - eller Lyocell, som er tekstil lavet af naturlige og fornybare materialer, der omdannes til holdbare tekstiler. Her mødes de naturlige materialer og teknologi, og resultatet er mere bæredygtigt og velfungerende.
Kungsbacka-køkkenet er skabt af genbrugstræ og dækket med en plastfolie af genbrugte plastikflasker. Se mere her.
Bæredygtig indretning skal være let
Indretter vi os med nye ting hvert andet øjeblik og smider det gamle direkte på lossepladsen, kan det dog være ligegyldigt, hvor bæredygtigt tingene er produceret. Det er med andre ord vores adfærd, der gør forskellen. Og netop dét er tænkt ind i meget design i dag.
- Tag f.eks. opbevaring af mad; vi ved, at madspild er et problem i forhold til bæredygtighed. Det er i øvrigt også dyrt. Derfor er gennemsigtige beholdere, og gerne nogle der nemt kan stables på hylderne i køleskabet i viktualierummet, til opbevaring af mad smart. Vi kan se, hvad det er, der gemmer sig af rester fra gårsdagens middag, og på den måde bliver det mere sandsynligt, at vi får resterne brugt.
Det er et meget illustrativt eksempel på, hvordan design – i al sin enkelhed – kan påvirke vores adfærd i en positiv retning i forhold til bæredygtighed.
- Det skal være nemt og tilgængeligt for alle. For vi vil gerne leve bæredygtigt, men det skal ikke gøre livet mere besværligt eller dyrt – det skal faktisk gøre præcist det modsatte.
KORKEN-serien fra IKEA er ideel til henkogning af pickles og syltetøj, opbevaring af mad og servering af drikkevarer. Det lufttætte låg holder på al den gode smag. Se mere her.
Kom ind i en grønnere rytme med IKEA
Grøn Rytme er et nyt og bæredygtigt tiltag, hvor IKEA sammen med danskerne giver dig anvendelige tips og tricks til en grønnere hverdag i og omkring hjemmet. På IKEA.dk/grønrytme og @gronrytme på Instagram kan du få inspiration til, hvad du kan gøre af små tiltag for at komme ind i en lidt grønnere rytme. Det kan dreje sig om at hacke og genbruge møbler, om at spise grønnere, om at undgå madspild eller noget helt fjerde. Inspirationen har vi fundet fra miljø- og klimabevidste danskere, der på forskellig kreativ vis viser vejen til et lidt grønnere liv. Så har du et grønt fif eller er du nysgerrig på, hvordan du konkret kan nedsætte dit klimaaftryk i hverdagen, så følg Grøn Rytme fra IKEA her.