Tendenser

Find din farvestil: 11 måder du kan bruge farver på i praksis

Der er mange måder at bo med farver på. For nogle er det jordfarverne, der føles rigtigt, mens andre er mere til vilde nuancer overalt. Uanset hvad din farvestil er, har vi samlet en række tip, som kan hjælpe dig med at sætte lidt kulør på dit hjem.

Brug farver i indretningen

Synes du, det kan være svært at indrette med farver? Det forstår vi godt – for der er uendeligt med muligheder.

Inden du køber ti liter maling eller en blå sofa, er det en god idé at starte med at vælge din farvestil. På den måde er det meget nemmere at skabe en rød tråd gennem hele dit hjem.

Her får du 11 forskellige farvestile, som du kan bruge, når du indretter med farver – og tips til hvordan du anvender dem i praksis.

11 forskellige farvestile

En neutral base

Det kan godt blive for meget, hvis både vægge, lofter, møbler og nips har forskellige farver. Vil du gerne mikse amok, kan det derfor være en idé at holde selve basen relativt neutral og i stedet skeje ud på møbler, gardiner og nips.

 

Sjove detaljer

Du kender efterhånden de farvede­ lofter og de malede paneler­, men er du mon stødt på de farvede­ hjørner? Gør farvefirmaet­ File Under Pop kunsten­ efter, og brug farver til at skabe sjove detaljer­, der springer i øjnene.

Den røde tråd

Øjet kan godt lide gentagelser. Det skaber harmoni, og bruger du samme farve i flere rum, er det samtidig med til at skabe sammenhæng i din indretning på tværs af rummene.

 

Store farvede flader

Hvordan pifter man et neutralt køkken op uden at skifte det hele ud? Måske er det i stedet gulvet, der skal have en farverig­ makeover. Når de store flader får farve, er de automatisk­ med til at få dine møbler til at stå mere frem. Du kan også bruge de farvede flader til at skabe mindre­ zoner­ i store rum, f.eks. med et stort, farvet gulvtæppe under sofaafdelingen.

Flytbare farver

Vi har en tendens til at tænke farver ind på mere permanente ting såsom vægge og møbler, men faktisk­ kan en coffee table bog i en vild farve være en ret effektfuld­ måde at få lidt farve ind – og bliver du træt af farven, kan du bare stille bogen tilbage i bogreolen.

 

Bryd væggen op

Havde du også den obligatoriske­ farvede væg bag sofaen? Statementvæggen er efterhånden forsvundet, men hvis du stadig ikke er helt klar på farver fra gulv til loft, kan du skabe en cool grafisk effekt ved kun at male halvdelen af væggen.

 

Tone i tone

Har du forelsket dig i en farve, behøver det ikke blive kedeligt, hvis farven dominerer din indretning. Sørg for at mikse forskellige­ nuancer af samme farve, f.eks. rød og lyserød­, for at skabe lidt kontrast.

Fremhæv eller gem væk

Synlige rør, radiatorer eller en bagdør i køkkenet. De fleste af os har ting i vores hjem, der skuer lidt i indretningsøjet. Mal øjebæerne i samme farve som væggen omkring for at skjule dem, eller gå i den modsatte retning, og fremhæv “fejlene” ved at give dem en helt anden farve.

 

Stemningsgivere

Farver påvirker vores humør, og de er med til at sætte stemningen i et rum. Gå efter farver, der understøtter­ de forskellige­ rums funktion. Blå er f.eks. en rolig farve, der er god i soveværelset,­ mens gul virker opkvikkende,­ og er derfor ideel i badeværelset.

 

Brug farvecirklen

Ender du tit med de samme farvekombinationer? Når du skal prøve kræfter med nye farvematch, kan det være en idé at orientere dig i farvecirklen. Alle farver har en kontrastfarve,­ også kaldet komplementærfarve, der er placeret­ overfor, og tilsammen skaber de to farver harmoni. Derudover er farver, der ligger ved siden af hinanden, f.eks. grøn og blå, også gode sammen.

Mættede farver

At bo med farver behøver ikke nødvendigvis betyde, at hele dit hjem er én stor regnbue. Brug mættede nuancer i den afdæmpede ende af farvespektret til at skabe en rolig og afslappende atmosfære.