Tendenser

Franske fletterier hitter igen

Fransk flet er allevegne. På stole, skabe, bænke og skænke. Vi har samlet 5 stilfulde møbler med det ottekantede mønster.

Allerede i 1600-tallet begyndte man at flette det ottekantede hulmønster. I dag ses det allevegne på både stole, borde og andre møbler. Fransk flet er gammelt håndværk i højeste interiørmode.
 
Fransk flet kaldes også rattan, rørflet, og wienerflet og kan både bestå at græs, bambus, papir og plast.

Et gammel mønster får nyt liv

Teknikken stammer fra Sydeuropa i 1600-tallet og går ud på at krydse strenge i et ottekantet mønster.
 
Oprindeligt blev flettet lavet direkte på fx en stol, men i dag kan man købe det i metermål, der klippes til og monteres efterfølgende.
 

Fransk flet – eller rørflet, som det også kaldes – giver et opdateret udtryk til vitrineskabe. Retro, skab med flettede skydelåger. H 140 x B 95 x D 40 cm, 879 euro. (HK Living).

Før 1800-tallet var der mange flere flettemetoder i brug, men den ottekantede franske var mest holdbar og fik derfor størst udbredelse. Aërias, lænestol designet af Ippolito Fleitz Group og Tilla Goldberg for ClassiCon. H 80 x B 60 x D 61 cm, 14.850 kr. (Designambassaden). 

Målet var at designe en klassiker, og med lænestolen Cocoon har Kevin Hviid og Martin Kechayas i hvert fald fornyet brugen af det franske flet ved at lade det fylde hele oversiden af stolen. H 130 x B 64 x D 72 cm, 38.000 kr. (Kevin Hviid).

Flettet har indtaget interiørverden, så selv firmaer som H&M Home i dag laver møbler med den gamle teknik. Bænk i FSC-certificeret akacietræ med sæde og rygstød i rattan. H 43 x B 75 x D 30 cm, 1.299 kr. (H&M Home).

Kann er et fransk-libanesisk mærke, der endnu ikke er kommet frem herhjemme, men som rammer tidens ånd med gamle materialer og teknikker. Rattan, skænk i teak og fransk flet på lågerne. L 180 x D 46 x H 72 cm, 2.590 euro. (Kann). 

Læs mere om: