Tendenser

FSC Design Award 2015: Se vinderens rejse

I 2015 vandt Thomas Bundgaard FSC Design Award med sit møbel "FuncTure Side Table”, og her kan du læse om hans vinderrejse til Bolivia.

Thomas Bundgaard vandt i november FSC Design Award med sit multifunktionelle møbel ”FuncTure Side Table”. Han er nu vendt hjem fra en inspirerende og oplevelsesrig rejse rundt i Bolivia. På sin rejse har Thomas lavet en boliviansk version af sit vinderdesign og besøgt de oprindelige chiquitanos-folk. Især mødet med de lokale og deres arbejde i og på de FSC-certificerede skove, savværk og værksteder har sat tankerne i gang.
- Den sociale dimension af FSC er nok noget af det, som har overrasket mig allermest. Det med at sikre arbejderne, og at man er sikker på at få den løn, som man har ret til, er jo en supervigtig dimension, fortæller han og fortsætter:  
- Samtidig underbygges min holdning til FSC og bæredygtig brug af skovene kun af det, som jeg har set i det FSC-certificerede skovområde. I forhold til prisen for en hel produktionsomkostning kan jeg slet ikke se, hvorfor man skulle spare på så lille en ting, hvis man kan gøre en kæmpe forskel. 

Slaraffenland af bæredygtigt træ

På værkstedet i byen El Alto fik Thomas mulighed for at udvælge de FSC-certificerede træsorter, som han ønskede at bruge til sin bolivianske version af sit vinderdesign. Ifølge Thomas var de endeløse rækker af træ lidt af et slaraffenland. Thomas valgte hurtigt, at han ønskede at lave tre versioner af sit design i tre forskellige nuancer: En version med den lyse træsort Cuta, den røde Cumaru og den mørke Ipé. Det var kun den mørke version med træsorten Ipé, som nåede at blive helt færdig.
- Selvom jeg ikke nåede at blive færdig med de to andre versioner, er jeg rigtig glad for det endelige resultat. Jeg synes, at det fungerer rigtig godt med messingløsningen. Samtidig har det været nogle fede dage fyldt med både frustrationer og successer, slutter Thomas.
Læs mere om: