Tendenser

FSC: Se Canadas smukkeste sider

Tag med vinderen af FSC Design Award 2014 til Canada og se, hvorfor NGO’en kæmper for at bevare den smukke natur gennem bæredygtig skovdrift.

Sigrid Juel Jensen vandt i november FSC Design Award 2014 med sit ophængningsstativ "SKRUE", som trækker spor tilbage til den gamle drejetaburet og høvlebænk. Sigrid er nu taget af sted på vinderrejse til Canada, hvor hun skal opleve arbejdet med FSC og bæredygtig skovdrift helt tæt på.
Du kan følge hendes rejse og se smukke billeder fra Canadas natur på FSC Danmarks Instagram­profil @fscdanmark

Fælder i takt med naturen

Rejsen begynder i det østligste Canada, en times kørsel fra Halifax i Nova Scotia­regionen, hvor sneen kun lige er forsvundet og forårssolen er begyndt at give en smule varme. Her kører man i store biler på øde, brede veje og skovene strækker sig så langt øjet rækker. Her skal vi bo i det FSC­certificerede Windhorse Farms skovområde og her skal Sigrid lave en canadisk version af sit vinderdesign ”SKRUE” af træ fra områdets FSCskove. På Windhorse Farm er bæredygtighed et grundprincip og man fælder i takt med naturen og med stort hensyn til skovens diversitet. Her står skoven, som den gjorde for 170 år siden, hvor man for alvor begyndte at tage tømmer ud af den. Den er derfor samtidig et eksempel på bæredygtig skovdrift længe før, der var noget, der hed FSC. En af de første, som vi møder på Windhorse Farm, er hesten Ted, som tidligere har trukket stammer ud af skoven. På Windhorse Farm er det nemlig sådan, man gør. Men Ted er nu pensioneret og kan hygge sig i skyggen af laden, mens man leder efter hans afløser.

Det lille hus på ”prærien”

”Her er virkelig simpelt og autentisk,” siger Sigrid om den lille træhytte i skoven, der skal være vores hjem de næste par dage. ”Det er på en måde et miks af Det lille hus på prærien og en skovarbejderbolig,” fortsætter hun. Med tagspån på taget, brændeovn til at varme op med, en brønd til at hente vand i og et toilet, som ligger længere inde i skoven, er det ikke luksus, men en tæthed med naturen, som er i højsædet. Efter den første nat i hytten foregår opvask fra morgenmaden da også med vand fra brønden med skovens fugle og egern som tilskuere. Med på rejsen er også Sigrids kæreste Fredrik, som har været en stor del af at udvikle ”SKRUE” i første omgang. ”Jeg ville gerne dele den her store oplevelse med ham.” fortæller Sigrid. ”Vi har en stor fælles interesse for skov og natur og samtidig vil vi begge gerne lære mere. Jeg tror, at vi kan bruge den her rejse både fagligt i arkitektfaget, men også helt privat.” slutter hun.

Om Windhorse Farm

Windhorse Farm ligger i hjertet af en af de seks mest truede skove i Nordamerika. Selvom hele regionen er blevet alvorligt misbrugt i de seneste par hundrede år, er der stadig rester af gode, fuldt funktionsdygtige skove her ­ en af dem er Windhorse Farms. Næste del af turen kommer til at handle om træ. Sigrid skal nemlig til at vælge imellem de mange træsorter fra skoven til sit design. Og så skal hun i gang med at lave en version af sit design på det lille værksted.

Fakta om canadisk skov

  • Canada er for mange indbegrebet af et skovland med dybe, endeløse skove. Det skyldes blandt andet, at Canada er verdens tredjestørste skovnation.
  • Canada har 348 millioner hektar skov og ikke mindre end cirka 45 % af Canada er dækket af skov. Derudover er Canada også blandt verdens største producenter og eksportører af træprodukter.
  • Canadas flag signalerer også træets betydning for nationen. Bladet på det canadiske flag, ”The Maple Leaf”, er det såkaldte sukkerløn. Sukkerlønnet er dermed blevet det nationale symbol på Canada. 
Læs mere om: