
Gammel indretningsfilosofi holder stadig: Sådan skaber du Feng Shui anno 2022
Feng Shui er en gammel filosofi, der længe har domineret indretningstendenser og boligverdenen, men holder principperne om et hjem i harmoni stadig? Se, hvordan du skaber Feng Shui i boligen i 2022 med disse 8 tips!
Feng Shui er kinesisk for vind og vand og en 4.000 år gammel filosofi om velstand, lykke og harmoni. Den asiatiske filosofi har tidligere domineret boligverdenen med retningslinjer for, hvordan hjemmet skal indrettes for at skabe den helt rette stemning og balance.
Indret et harmonisk hjem med Feng Shui
Feng shui er en filosofisk teori om indretning og arkitektur, som har til formål at skabe et harmonisk samspil mellem mennesket og dets omgivelser. Indretter man sig efter feng shui-principperne, vil velstand, styrke, lykke, succes og sundhed strømme ind alle vegne. Gør man det ikke, vil det modsatte ske. Det mener man i hvert fald i Kina.
Tankerne bag Feng Shui er langt fra nye, og du har måske også hørt begrebet utallige gange, men er det bare en afdanket indretningsfilosofi, eller er der stadig noget om principperne bag et hjem i harmoni? Uanset, om du tror på den kinesiske filosofi eller ej, kan det godt betale sig at indrette efter Feng Shui-principperne. De skaber nemlig en dejlig og naturlig ro, der giver plads til at ånde, og gør det rart at være i hjemmet. Få 8 tips til at skabe moderne Feng Shui i din bolig herunder.
13 klassiske indretningsfejl: Sådan undgår vi dem
8 tips til at skabe Feng Shui i din bolig
1. Luk lyset ind
Lys er en naturlig kilde til energi, og vi bliver hurtigt trætte og sløve, hvis vi opholder os i mørke i længere tid ad gangen. Træk gardinerne fra, og lad det naturlige lys strømme ind gennem vinduerne. En tommelfingerregel er desuden, at der skal mindst fem lyskilder til for at oplyse et rum. Tænk derfor over, hvordan du ved hjælp af både loft-, væg-, bord- og gulvlamper kan få mere lys ind i hjemmet.
Laver du også disse fejl, når du indretter med lys?
2. Indret naturligt med grønt
Friske planter og farverige buketter gør en større forskel, end man lige tror. De sprudler af liv, og ud over at forkæle æstetikken medvirker de til en opløftet stemning. Prioritér derfor at have frodige blomster på spise- eller sofabordet, friske krydderurter i køkkenet og grønne planter til at sole sig i vindueskarmen.
3. Spejle til flere formål
Spejle i boligen kan bruges til mere end blot at spejle sig i. De udvider nemlig rumfornemmelsen og giver en følelse af god plads, hvilket er væsentligt for roen i sindet. Føler vi os klemte, vil det ofte påvirke vores evne til at slappe af. Hæng derfor store spejle op i entréen, og integrér dem i stuens billedvæg.
4. Yin-yang-harmoni
Et kendt symbol inden for Feng Shui er yin og yang – den perfekte harmoni mellem to modpoler. I indretningssammenhænge betyder det, at for mange ting i samme farve, materiale eller træsort skaber disharmoni og giver en flad fornemmelse. Find den rette yinyang-balance ved at afstemme varme og kolde farver, pastel- og pangfarver samt lyst og mørkt. Vælg eksempelvis en afdæmpet grundfarve, og balancér med interiør i fremtrædende pangfarver.
5. Albuerum i køkkenet
Mad er et håndværk, og køkkenet er en arbejdsplads. Sørg derfor for, at der er god plads omkring dig og på køkkenbordet. Ryd bordet for olier, salte og redskaber, og opbevar det i stedet bag skabslåger. Har du mange køkkenmaskiner, så nøjes med at tage dem frem, når de skal i brug. Overskuddet er større, når køkkenrodet er mindre.
Trænger dit køkken til en makeover? Her er 7 tricks, som får køkkenet til at føles som nyt
6. Rod er no-go
Rod er ilde set, fordi rod i hjemmet betyder rod i sindet. Tænk derfor over, hvordan du organiserer dig – især i entréen, som er både din og dine gæsters velkomstkomité. Tag væggene i brug, så du ikke stjæler gulvplads, og gem dit overtøj væk bag skabslåger eller lange gardiner. Brug samme tilgang i resten af hjemmet, eksempelvis ved at have en særlig kasse til elektronik og en kurv til strikketøjet.
7. Sådan skal sengen stå
Hvordan du placerer din seng, er faktisk ikke helt ligegyldigt. Sengen skal helst placeres op ad modsatte væg end døren, og så er det vigtigt, at der er luft omkring sengen. Desuden taler vi ikke ret meget om sengegavle – men måske burde vi? Den er nemlig med til at skabe tryghed, eftersom den afskærmer dig fra den kolde væg.
Sådan indretter du dit soveværelse efter feng shui
8. Væk døde hjørner til live
Hvad gør man med det dunkle stuehjørne, som bare står tomt og samler støv? Man vækker det til live med en lampe eller en gulvplante, så den gode energi når helt ud i hjemmets ellers oversete kroge.