Tendenser

Guide til at købe kunst

Hvad er skidt og hvad er kanel i kunstverdenen, når du kaster dig ud i at købe kunst? Her giver en kunstekspert dig gode råd til, hvad du skal gå efter.

Er du nybegynder i kunstverden, kan det være en jungle at finde rundt og sikre sig, at man køber det rigtige. Troels Ussing, der er indehaver af siden Kunstkup.dk råder til, at man går efter det, man kan lide, men at man skal være opmærksom på, at ens smag som oftest vil ændre sig med tiden, og derfor er et godt tip at gå efter noget, som kan sælges igen.

Læs også: Lav en personlig billedvæg

Gå udenom hobbykunstnere

Et enkelt tip er, at undgå de helt billige værker af uprøvede hobbykunstnere. De findes i overraskende stort antal på forskellige websider, hos useriøse gallerier og faktisk også på nogle auktionssites, og så er det sjældent, at du kan få noget for dem, hvis du får lyst til at sælge dem igen.

Læs også: Er din Louis Poulsen-lampe en kopi?

Troels Ussings bedste råd til kunstkøb

1. Research på den kunst, du er interesseret i. Køber du på auktion, er det vigtig at lave research på det værk, du er interesseret i. Er kunstneren uddannet og i stald hos et velrenommeret galleri, er det en fordel, og du vil lettere kunne komme af med værket igen.

2. Gå evt. efter grafik af anerkendte kunstnere. Værker af for eksempel Katrine Ærtebjerg til Carl-Henning Pedersen vil altid kunne sælges igen.

3. Sats på nye talenter. Dog bør man gå efter akademi-uddannede kunstnere og sørge for at finde kunstnere, der har lagt sig fast på deres udtryk, så de ikke pludselig skifter retning og laver noget helt andet, end det du har købt.

4. Lad dig ikke lokke af en høj vurdering i forhold til det hammerslag, du kan få. Nogle auktionshuse sætter vurderingen højere, end den bør være, for at presse prisen op. Det er en god idé at researche på kunstnerens hammerslagspriser gennem årene for at se, om prisen falder eller stiger gennem årene.

5. Skriv dit max-bud ned, når du går på auktion, så du ikke falder for fristelser og går over den pris, du oprindeligt havde tænkt dig at give.

Læs også: Tips til at gå på loppemarked

Hvad hitter nu?

- Der er mange hotte danske kunstnere lige nu. Man kunne for eksempel nævne John Kørner, Tal R og Cathrine Raben Davidsen, men netop fordi de er eftertragtede, er de også dyre at få fat i, hvis man skal have unikaer. Litografier af dem kan dog fås til mellem 2.500 og 5.000 kroner. Fotokunst er også ved at blive mere populært hos danskerne, og her er et navn som Astrid Kruse Jensen ganske varmt, forklarer Troels Ussing.

Læs også: Wegners Y-stol: Historien om en designerstol

Vil du vide mere?

Kunstkup.dk er et nye kunstsite, hvor privatpersoner omkostningsfrit kan handle med kunst. Der er ingen salærer, så du pludselig står med en højere pris end forventet, og handlen foregår udelukkende mellem privatpersoner uden en mellemhandler. Derudover kan du finde interviews, tips og quizzer på siden, så du kan blive endnu klogere på kunst og kunstkøb.

Se vores galleri med rå fotokunst til boligen herunder:

Se galleriet med rå fotokunst til boligen her:

Læs mere om: