Tendenser

Har du altid vasket dit tøj på samme måde? Så er det tid til at genoverveje det!

Vil du også blive endnu bedre til at passe på både tøj og planet, når du vasker tøj? Så skal du læse med her, hvor vi bl.a. fortæller om de 5 største vaskefejl, og gode råd, til hvordan du kan vaske dit tøj med endnu bedre samvittighed.

Mange af os er slet ikke klar over, at moderne vaskemaskiner tilbyder programmer, der kan gøre vores tøjvask langt mere bæredygtig og lave mindre slid på vores tøj. To ting, der begge bidrager positivt til miljø og holdbarheden på vores tøj. 

Der er netop udkommet en rapport fra Electrolux Better Living, der påpeger, at seks ud af ti personer ordner deres vasketøj nøjagtigt som de lærte det, da de boede hjemme. Derudover viser den, at lidt mere end hver tredje person aldrig har ændret vasketøjsvaner siden de flyttede hjemmefra. Ifølge Palle Laursen, Nordisk produktlinje Manager hos Electrolux Laundry, er der en rigtig god forklaring på netop dette:

- Mange mennesker gør som deres forældre, og klarer derfor også vasketøjet på samme måde som dem, så derfor er det utroligt svært for dem at ændre deres vaner. Men i dag arbejder moderne vaskemaskiner på en helt anden måde end for bare fem eller seks år siden. Vaskemaskinerne har haft en stor teknologisk udvikling, som ikke kun gør, at maskinerne vasker tøjet mere forsigtigt, men også gør tøjvask mere bæredygtigt med mindre forbrug af både energi og vand.

LÆS OGSÅ: Sådan fjerner du ALLE typer pletter fra dit hvide tøj

Vi har lavet en lille vaskeguide til dig, så du kan undgå de 5 mest almindelige fejl og på den måde passe endnu bedre på dit tøj og planeten. 

VASKEGUIDE

1. Den rigtige dosering 

Det kan være svært at vurdere hvad, der er en rigtig dosering, hvorfor det nye AutoDose-program er genialt. Har du ikke en vaskemaskine, der indeholder det, så læs vejledningen bag på vaskemidlets pakke eller flaske. Tøjet bliver ikke mere rent af, at man kommer mere vaskemiddel i. Det kan derimod ældes hurtigere, fordi vaskemidlet efterlader sæberester i tøjet, der får det til at falme. Desuden er det en stor belastning for miljøet!

2. Lavere temperaturer er lige så gode som høje 

I modsætning til ifør i tiden så vasker vaskemaskiner lige så effektivt ved 30 grader som ved 40 grader. Den eneste forskel, der er, er at du skåner miljøet, fordi 30 graders vaske bruger 35% mindre energi. Generelt forlænger vaske ved lavere temperaturer tøjets levetid. Det er ikke længere sandt, at højere temperaturer gør tøjet renere. I nogle tilfælde er du nødt til at vaske ved høje temperaturer, men det er mere undtagelsen end det er reglen. 

3. Brug de forskellige vaskeprogrammer, der er tilgængelige  

Hvis der er et denim-program på din vaskemaskine, så sørg for at få det brugt, når du vasker jeans. Maskinens forskellige programmer er designet til at være blide ved de forskellige typer af materialer. 

4. Korte programmer er lige så effektive som lange 

Mange tror, at jo længere programmet er, jo renere bliver resultatet. Men det er faktisk ikke sandt. Maskinerne kan i dag gøre tøjet lige så rent på en time, som ældre maskiner gjorde på to eller tre timer. Så hvis du normalt anvender 40 graders programmer, så kan du altså sagtens vaske tøjet ved 30 grader og få et ligeså rent resultat.

5. Håndvask? Lad maskinen klare det 

Har du noget tøj, der skal håndvaskes, så kan du ligeledes overlade det til en moderne vaskemaskine, der har specielle programmer, der omhyggeligt håndvasker tøjet med overvågede, blide og lave hastigheder.