Tendenser

Her er de nye typer træ, du skal holde øje med i indretningen

Egetræet har de sidste mange år udkonkurreret andre træarter, når det kommer til boligindretning. Nu begynder alternative arter at røre på sig – men hvilke? Og hvorfor? Vi ser nærmere på de nye trætendenser.

Sværger du til den nordiske stil, som har domineret mange danske hjem de seneste 10-15 år, så har du med garanti et eller flere møbler i lyst egetræ derhjemme. Og med god grund: Materialet er både uhyre smuk at se på, og så er det oftest garant for god holdbarhed og lang æstetisk levetid.

Her er de nye typer træ, du skal holde øje med i indretningen 

Men nu egetræet får nu selskab af alternative træarter såsom ask, bøg, rosita- og mangotræ, som kommer til at spille en større rolle, end de hidtil har gjort. Og det er der to afgørende grunde til, fortæller Loa Dalgaard Worm, strategisk direktør i FSC Danmark.

– Ødelæggende skovbrande, billeangreb og fragtpriser har gjort, at træmarkedet oplever store leveranceudfordringer. Amerikanerne har altid været gode til at købe træ indenrigs, men som resultat af store skovbrande i Canada søger de nu mod det kinesiske træmarked, som vi i Europa handler med. Det gør, at vi må finde træ andetsteds, og egetræ er bare dyrere i Europa end i Østen, siger hun.  

Blueprint, stol i ask. 2.995 kr. (Form & Refine).

Ny lovgivning

Noget andet er, at vi i 2014 fik en ny EUTR-lovgivning, som satte en stopper for import af ulovligt fældet træ. Derfor blev prisen på træ, og særligt egetræ, presset i vejret, siger Loa Dalgaard Worm.

– Det er en perfect storm. Der er mindre træ på markedet, og det træ, der er til rådighed, skal nu have en lovlig oprindelse. Udbud, levering og fragtpriser følges ad, og fordi illegalt træsalg er ophørt, begynder vi nu at betale den pris, som træ rent faktisk koster.

Derfor giver det mening, at man begynder at søge alternative, billigere træarter, og dét falder i god jord hos forbrugerne. Ifølge Loa Dalgaard Worm er de nemlig blevet mere fokuserede på bæredygtighed.

– Forbrugerne er ikke så blinde mere. Det skal ikke være egetræ, for bæredygtighed betyder mange gange mere, end kvaliteten gør. Det er positivt, for jo flere forskellige træarter, jo mere mangfoldighed, biodiversitet og dyreliv i skovene, siger hun. 

J148, sofa i malet bøg designet af Erik Jørgensen. 22.999 kr. (FDB Møbler).

Træarter eller træsorter?

Vi siger ofte træsorter, men vi mener egentlig træarter. “Arter” dækker over de forskellige slags træer såsom fyr, bøg, ask og eg. “Sorter” formeres gennem stiklinger og er varianter af arterne – såsom forskellige æblesorter ud fra arten æble.

CH24, stol i FCS-certificeret bøg. 3.495 kr. (Carl Hansen & Søn).