Tendenser

Her er de største boligtendenser lige nu

Bamsebløde møbler, sanselige relieffer og patchworktæpper, som din mormor lavede dem. Hvis du kan lide nostalgisk håndarbejde og design med fokus på det taktile, så er det uden tvivl dit boligår. Vi viser dig de største tendenser lige nu.

Hvilke tendenser hitter i indretningen lige nu? Bliv up to date hvad angår farver, formgivning, mønstre og materialer, når vi her guider dig til tidens allerstørste boligtendenser. 

De største boligtendenser lige nu:

Skaktern

Spillet er langtfra slut, hvad angår tern. Lige nu er det især de tofarvede køkken- eller skaktern, der hitter på interiørbrættet. Du kender måske de sort-hvide tern fra et køkken- eller badeværelsesgulv – nu ser vi farver såsom grøn, rødbrun og mørkeblå kombineret med den hvide i stedet, der giver en blødere kontrast og kan kombineres med andre komplimenterende farver. Tæppet er fra Nomads. 

Color bomb

Efter år med afdæmpede nuancer skal du nu til at indrette med et festfyrværkeri af farver. De sniger sig frem på møbler og overflader og er alt andet end afdæmpede. Det er der en logisk forklaring på.

Ifølge trendforsker Pernille Kirstine Møller fra Pej Gruppen er det meget naturligt, at det er netop nu, vi er vidne til farvernes tilbagevenden.

– Jeg er ikke den første i verdenshistorien, der pointerer det, men der skal ofte en krise til, at vi får rusket lidt op i tingene og os selv. Og der opstår som regel noget nyt ud af en krise. Vi har det historisk set med at reagere på samme måde, når vi står over for bestemte ting, og kriser udløser et behov for at give slip og skrue op for fest og farver. Vi er på vej ud af en pandemi, der har lukket alt det sjove ned. Der er mange, der har haft brug for et energiboost i deres hverdag. Der kommer farverne ind og er en overskuelig faktor. Det er nemt at gøre noget ved, siger hun. Billedet er fra Hübsch. 

Kulør på karmene

Først var det en enkelt væg, så blev det alle væggene i rummet, og nu skal døre, lofter og karme også have en tur med penslen! Vi har set tendensen på Instagram, og der er mange måder, du kan givet hjemmet en farverig overhaling på. Du kan for eksempel male en enkelt karm, et par døre, eller du kan gå all in og male hele molevitten. Finder du den store pensel frem, kan du gå efter et afdæmpet tone i tone-look eller lege med komplementærfarver. Billedet er fra File Under Pop.

Legesyge lys

De snoede lys har ikke været til at komme uden om det sidste års tid. Er du blevet træt af dem, er der netop nu et hav af lys med andre finurlige og funky former. Tænd op for et bobleformet bloklys, stabel selv-stearinlys eller et glaslys med olie, og byd efteråret velkommen på ny. Lysene er fra Kiosk48th. 

Sanselige gardiner

Nok er gardiner opfundet til at lukke lyset ude – men de bidrager til meget mere end det og må meget gerne være trukket for hele dagen i store bølger. Hvor vi i 00’erne dyrkede det minimalistiske og højst tillod persienner i vinduerne, er vi nu gået all in på tekstiler fra gulv til loft. Da art deco-tendensen rullede, skulle de være tykke af velour, men i dag gælder alle typer tekstil, også gerne i mange farver sat sammen og så lange, at de slæber. Helst hængt på skinner oppe i loftet. Gardinerne her finder du hos AndDrape.

Bamseblødt interiør

Det krøllede tekstil med referencer til krammebamser har på det seneste sneget sig ind på flere møbler, gerne i omfavnende design fra 1930’erne. Især sofaer og lænestole skal nu betrækkkes med langhåret polster. Samtidig er ryatæpperne kommet ind i billedet igen. Ja, dem, der prydede vægge og gulve i dine forældres eller bedsteforældres stue i 1970’erne. Efter de sortmønstrede Beni Ouarain-tæpper var overalt for fem år siden, skal tæpperne i dag gerne være rigtig langhårede og tykke. Måske har vi bare savnet en undskyldning for et godt gammeldags bamsekram? Her er der i hvert fald blødt tekstil på Lille Petra-lænestolen fra &Tradition.

Stål og krom 

Den gyldne messing har længe været allestedsnærværende på alt fra armaturer til lysestager, men nu følger andre materialer såsom stål og krom trop. For eksempel er Steltons originale termokande ikke længere noget, der hører til i storkøkkener og kantiner, og armlæn og stoleben i metal finder vej til flere og flere stuer og bryder med den nordiske stil, vi kender så godt. Det er både den børstede og den blanke version, der er populær. Værket her er af Caia Leifsdotter.

Patchwork i alle afskygninger

Den seneste tid har patchwork i forskellige afskygninger fundet vej til manges symaskiner. Måske har du set de hypede pojagi-gardiner på Instagram, hvor små stykker af stof i forskellige farver og strukturer sys sammen til et gardin? Eller måske har du fundet din farmors gamle tæppe frem fra gemmerne og givet det en prominent plads på stuevæggen? Har du ikke tålmodigheden til at sy de dekorative tæpper selv, kan du bl.a. købe dem hos The Apartment og Patchwork Copenhagen eller hos Jou Quilts, hvor tæppet på billedet er fra.

Mellemfarver som dueblå

De senere år har pasteller været overalt, men på det seneste er en ny gruppe af farver begyndt at finde vej til vægge og interiør. Nemlig mellemfarver, altså farver, der ligger mellem to sarte og de kraftige. Særligt dueblå, der er en klar farve uden for meget grønligt, ses mange steder. Her er det Stillebens showroom, der er blevet klædt i den støvede blå på væggene, men du kan også finde farven på interiør. Eksempelvis har møbelfirmaet Brdr. Krüger netop lanceret syv nye farver til dets ikoniske Tray Table, hvoraf dueblå er en af dem, og også Stilleben Architects har givet både skammel, hylde og bord et blåligt touch.

Flydende former

De organiske former dukker op flere og flere steder og leder tankerne hen på skyen på himlen eller søen i landskabet. Tendensen er et skridt væk fra de kontrollerede og stringente former og et skridt mod formgivning, der er inspireret af elementer fra naturen. Vi ser det på både spejle og knager – og på borde som dette fra Atbo. Den stikmodsatte tendens må vi dog også lige huske at nævne: Møbler, hvor træ i tykke flader er sat sammen i rette vinkler, som du f.eks. ser hos Magniberg. Som et minde om brutalismen.

Sæt værkerne i relief

Vi ser mere og mere vægkunst, der tager udgangspunkt i en bestemt struktur og breder sig ud i rummet frem for at hænge fladt bag glas. Værkerne er sanselige og tilføjer en ny dimension til vores vægge, som ellers har været præget af plakatkunst de senere år. Relieffer er en af de teknikker, der går igen, og de ses ikke kun på vægkunst, men også genstande som for eksempel Relief-vasen, som papirkunstner Matias Malling Mortensen har designet for Kähler. Også snorværk og papirkunst skal nu hænge på søm. Værkerne på billedet er fra Kristina Krogh.

Japandi

Måske har du hørt om japandi? En hybridtrend, der kombinerer elementer fra den skandinaviske og den japanske designtradition. Resultatet er simple, meget lave møbler, ofte udført i træ. De små, tykke ben får borde til at syne lavere, og for sofaerne gælder det, at armlæn og rygge er lave. Tendensen passer godt sammen med slow living-tendensen, der handler om at dyrke det enkle, ægte og afslappede, hvor naturmaterialer og en jordbunden indretning er i højsædet. Bordet på billedet er fra Ferm Living.

De lave sofaer

Hvis du følger nogle af de større profiler på Instagram, har du nok stødt på fx den bløde, geometriske flydersofa Camaleonda fra B&B Italia eller Togo-sofaen designet af Michel Ducaroy. Designet taler lige ind i tendensen med lave, brede og bløde sofaer, som er lige til at smide sig i. På billedet - Togo-sofa fra Ligne Roset.

Spraglet glas

Farvet glas er ingen nyhed, men hvor genstandene tidligere var udført i et simpelt formsprog, er udtrykket nu mere legesygt. Vi ser for eksempel glasvaser i skæve former, drikkeglas med swirlmønster og genstande, der er udført i forskellige farver og behandlinger af glas. Der er gjort op med det ensartede og strømlinede udvalg i køkkenskufferne, og i stedet må bordet gerne dækkes i masser af forskellige farver, former og mønstre. Skeerne er fra Hay og koster fra 249 kr. for et sæt med to.