Annonce
Tendenser

Hold øje med det her: Din indretning påvirker dig mere end du tror

Hvad er det, der gør, at et hjem føles rart at træde ind i? Ifølge forskningen er der faktisk nogle helt håndgribelige aspekter af den måde, vi indretter os på, som har en stor effekt på os.

Nogle mennesker har en helt særlig evne til at indrette deres hjem, så hvert rum føles både behageligt og visuelt interessant at være i. Måske er du én af dem?

Så er det nok, fordi du har helt styr på disse aspekter af indretningen:

Har dine vægge de rigtige farver?

En af de helt store hits i indretningen i år er den knaldrøde farve, men vi ser den oftest som accentfarve, hvor nogle enkelte elementer som f.eks. stole eller keramik får lov at have den heftige nuance - i stedet for en hel væg. Det er der måske en god grund til, for ifølge flere undersøgelser skaber netop farven rød stresslignende følelser hos nogle mennesker. Det stemmer i øvrigt godt overens med andre undersøgelser, f.eks. fra det britiske University of Essex, som har peget på, at farver med længere bølgelængder, det vil sige rød og gul, kan gøre os opstemte eller sætte os i beredskab. Farver med kortere bølgelængder som blå og grøn har den modsatte effekt. Generelt finder man dog, at lyse farver, også de gule og røde nuancer, kan løfte humøret – så længe de ikke er for kraftige i farven.

Indret med... de grønne og blå nuancer eller de lyse pasteller, som er med til at skabe et roligt og harmonisk udtryk i indretningen.

Det, vi ikke kan se

Med al den tid, vi har tilbragt hjemme og indendørs det sidste år, er det nok gået op for de fleste af os, hvad et godt indeklima betyder for vores velvære – for vores hjem. Et dårligt indeklima kan føre til hovedpine, trætte øjne og sågar kvalme. Sundhedsstyrelsen estimerer, at dårligt indeklima årligt er skyld i et tab af 22.000 sunde leveår. Det er med andre ord vigtigt at have indeklimaet i tankerne, når det kommer til indretning. Men i et hjem skal vi jo kunne lave mad, vi skal måske tørre tøj, der kommer nye møbler og nye lag maling til – alt sammen ting, der påvirker indeklimaet negativt. Derfor er det også vigtigt at lufte godt ud, og ellers kan det være en idé at integrere en luftrenser i indretningen, hvilket kan være en god løsning for allergikere i pollensæsonen, hvor de mange åbne vinduer kan være udfordrende.

Et eksempel på en luftrenser med et vellykket design er Electrolux’ nye Well A7, som kan rense luften i et rum på bare syv minutter. Den er lydsvag, diskret i designet, og så kan den let flyttes rundt i hjemmet, så den kan placeres der, hvor der er mest brug for den. Se mere om Electrolux Well A7 her.

Indret med... overvej, om en luftrenser er svaret for dig. Electrolux’ Well A7 luftrenser kan anvendes med en række forskellige filtre afhængigt af behov. Man kan f.eks. vælge et filter, som fjerner de helt små partikler i luften, et mod pollen eller et helt tredje, som fjerner lugte i hjemmet.   

Tekstur og tryghed

Et rum fyldt med hårde, glatte flader kan være svært at være i, hvis man er lidt nedtrykt. I hvert fald, hvis man spørger videnskaben. Undersøgelser har nemlig vist, at når vi er kede af det, så betyder den bløde, taktile oplevelse af f.eks. puder og tæpper noget for, hvor trygge vi føler os. Omvendt; når vi er glade, ser det ud til, at det i højere grad er visuelle elementer, der påvirker os. Måske er det et grundlæggende behov for berøring, når vi har brug for trøst, der skaber denne sammenhæng?

Indret med... forskellige typer af overflader. Kombinér bløde tæpper og luftige puder med hårde flader af f.eks. træ eller sten for at skabe et harmonisk miks.

Hvilke former har du derhjemme?

Har alt rette vinkler og skarpe hjørner i din indretning? Så kunne det måske være en god idé at tilføje nogle bløde kurver. I et studie publiceret i Architectural Sciense Review i 2017 konkluderede man, at størstedelen af forsøgets deltagere havde det bedre i rum med runde former og bløde linjer end i rum med skarpe hjørner alle vegne.

Indret med... organiske former på lænestole og sofaer, som giver blødhed til din indretning. Møbler med bløde kurver og runde former er desuden nemme at placere ude i rummet, da de ikke har en for- og bagside på samme måde som de mere firskårne møbler.

Electrolux Well A7 luftrenser

Hvis et godt og sundt indeklima – og godt design – betyder noget for dig, så er Electrolux Well A7 luftrenser et godt valg. Luftrenseren er enkel og diskret i designet og beklædt med kvalitetsstof fra danske Kvadrat. Den transportable luftrenser har sensorer, der registrer og aktiverer filtrering af op til 99,72 procent af partikler så små som 0,3 µm. Luftrenseren kan kobles til WiFi-netværket og styres via en app, så du kan vælge at planlægge opgaver for luftrenseren og følge med i kvaliteten af dit indeklima. Lydniveauet er på blot 23 dB, hvilket svarer til lyden af blød regn. Se meget mere om Electrolux Well A7 her.

Kilder: A Journal of the Association for Psychological Science, Psychologytoday.com, Bbc.com, Oxford Academic, Sundhedsstyrrelsen, mfl.

Læs mere om: