Tendenser

Indret et harmonisk hjem med Feng Shui

Feng shui kan skabe ro og harmoni omkring dig, hvis du forstår at bruge det. Læs med her og lær, hvordan du bruger den ældgamle kinesiske indretningsfilosofi Feng Shui til at skabe et harmonisk hjem.

Du har sikkert hørt om Feng Shui, og måske har du hørt skrækhistorier om bygninger i Kina og Hong Kong, som måtte rives ned eller bygges om, fordi Feng Shui–principperne ikke var overholdt. I store dele af Asien er det uhørt at opføre bygninger eller renovere hjem uden at tage en Feng Shui-konsulent med på råd. Hvorfor? Fordi god Feng Shui sikrer et harmonisk hjem. De rette positive energier kan frit flyde ind i hjemmet og de negative holdes ude. Velstand, lykke, styrke, sundhed og succes strømmer ind. Det mener man i hvert fald i Kina – i dag såvel som for 4000 år siden.

Feng Shui-traditionen

Direkte oversat betyder Feng Shui ”vind og vand”, og det er ifølge filosofien disse to elementer, der hele tiden former naturen omkring os. God Feng Shui betyder, at man lever i harmoni med naturen omkring, og at de energifelter, som er del af naturen, er i balance. Når energifelterne er i balance i hjemmet, kan man høste fordelene ved den positive energi. Den positive energi kaldes ”Sheng Chi”. ”Shar Chi” er derimod den negative energi, som kan betyde sygdom, uheld og ødelægge beboernes ry og lykke. Feng Shui er kunsten at skabe den perfekte balance, der tiltrækker Sheng Chi og frastøder Shar Chi.  

Klassiske Feng Shui-principper

Helt grundlæggende handler Feng Shui altså om balance. I Kina taler man om ”yin” og ”yang”. Alt i verden er enten den lyse, feminine yin eller den mørke, maskuline yang. Yin og yang giver hinanden mening; Uden lys intet mørke og uden kulde ingen varme. Hemmeligheden er at skabe lige meget yin- og yang-energi i hjemmet. Her er nogle eksempler på, hvordan du skaber yang-energi i hjemmet:

Sådan skaber du yang-energi i hjemmet:

 • Mal dine vægge i en stærk farve som pink, gul eller endda rød. Hvide vægge er også yang, hvis de reflekterer sollyset.
 • Sørg for at der kommer masser af lys ind i rummet, så drop tunge gardiner og andet, der blokerer for sollyset.
 • Sørg for at dine tekstiler også er i stærke, glade farver.
 • Luft jævnligt ud i rummet.
 • Der skal være mange kunstige lyskilder i rummet, og én lampe skal altid være tændt.
 • Lyde, latter og liv skaber yang-energi, så tænd for musikken, radioen eller fjernsynet.
 • Friske blomster er en god kilde til yang-energi.
 • En uro, vindspil eller andet, der bevæger sig med vinden, symboliserer livsenergi og er yang.

Sådan skaber du yin-energi i hjemmet:

 • Mal dine hoveddør i en blå eller grøn farve. Blå, grøn og sort er yin-farver.
 • Vælg nedtonede farver i indretningen. Beige, lysegrå og jordfarver skaber yin-energi.
 • Undgå for meget larm i hjemmet.
 • Hav elementer af vand i hjemmet. For eksempel et akvarium eller en minifontæne.
 • Hæng et billede af en sø eller flod i dit hjem.
 • Hav nips, lister, billedrammer eller andet i sort, da dette er en stærk yin farve.

En stue indrettet i sort og hvid er en meget basal måde at skabe den god balance mellem yin- og yang-energi.

Sådan placerer du møbler efter Feng Shui-principper

Ved hjælp af en Kua-formel kan du regne ud, hvilket verdenshjørne, der er bedst for dig, fordi der strømmer mest Sheng Chi (positiv energi) fra den retning. Dit Kua-nummer og dermed dit verdenshjørne bestemmer, hvilken vej for eksempel din seng og dit skrivebord skal vende for at du høster mest positiv energi.

Sådan udregner du dit Kua-tal (Mænd):

 • Læg de sidste to tal i dit fødselsår sammen.
 • Hvis det sammenlagte tal er over 10, skal du igen lægge de to tal sammen osv., indtil du får et etcifret tal.
 • Det etcifrede tal trækker du nu fra 10, så du ender med et tal fra 1 til 9. Dette tal er dit Kua-tal.

(Eksempel for fødselsår 1981: 8+1=9, 10-9=1, Kua-tal=1)

Sådan udregner du dit Kua-tal (Kvinder):

 • Læg de sidste to tal i dit fødselsår sammen.
 • Hvis det sammenlagte tal er over 10, skal du igen lægge de to tal sammen osv., indtil du får et etcifret tal.
 • Du skal nu lægge 5 til det etcifrede tal, så du ender med et tal fra 1 til 9. Dette tal er dit Kua-tal.

(Eksempel for fødselsår 1981: 8+1=9, 9+5=14, 1+4=5, Kua-tal=5)

Sådan bruger du dit Kua-tal i indretningen:

Når du kender dit Kua-tal kan du finde ud af, om du tilhører øst- eller vestgruppen.

 • Øst-gruppen har Kua-tal 1, 3, 4 og 9. Den mest gunstige retning for dig er altså øst, sydøst, nord og syd.
 • Vest-gruppen har 2, 5, 6, 7 og 8. Den mest gunstige retning for dig er altså vest, sydvest, nordvest og nordøst.

Din hoveddør skal altid åbne ud i en af de retninger, som er positive for dig for at hjemmet kan fyldes med god energi. På samme måde skal dit skrivebord, din sofa og din plads ved spisebordet pege i din fordelagtige retning. I soveværelset er det altafgørende, at din seng vender rigtigt, fordi du tilbringer meget tid i sengen. Dit hoved skal pege i én af de 4 retninger, som er bedst for din gruppe. Er du eksempelvis i vest-gruppen, skal dit hoved enten penge mod vest, sydvest, nordvest eller nordøst.  

I det perfekte Feng Shui soveværelse peger beboerens hoved i en retning, der er positiv for ham eller hende, mens fødderne peger væk fra døren. Peger fødderne mod døren betyder det død.

SE OGSÅ: Et vietnamesisk hus indrettet med Feng Shui-principper

Generelle tips der forbedrer energien i et rum

Et rum med dårlig energi kan kureres ved at indføre nogle af de universelle midler imod giftig energi. Disse skal helst placeres i de hjørner af rummet, hvor den negative energi strømmer ind. Her er 6 ting, som kan forbedre et rums energi:

 • Planter: De er generelt positive at have i hjemmet og er især gode, hvis de placeres foran et hjørne i den negative retning.
 • Vindspil: Disse skal hænges ned fra loftet og styrker livsenergien i et rum.
 • Gardiner: Gardiner er gode til at blokere dårlig energi udefra. Hvis udsigten fra vinduet for eksempel er et hospital, kan den negative energi fra stedet blokeres af gardiner.
 • Spejle: Spejle kan bruges til at sende den negative energi tilbage, hvor den kom fra. De er især gode i stuen og spisestuen. De må til gengæld ikke reflektere hoveddøren, toiletter eller sengen i soveværelset.
 • Lys: Lamper oplyser de mørke hjørner af et rum, hvor den negative energi kan gemme sig.
 • Skærmvægge eller foldevægge: I kinesiske hjem bruges disse ofte til at sænke energi, der bevæger sig for hurtigt igennem rummet. Det kan nemlig omdanne negativ energi til positiv, hvis hastigheden sættes ned. 

Planter i boligen er generelt positive og de understøtter den positive energi ekstra meget, hvis de placeres foran hjørner i hjemmet.

Andre vigtige Feng Shui-huskeregler:

 • Hoveddøren: Hold altid indgangen til dit hjem ryddelig og lys, og husk, at der ikke må være et toilet eller en trappe i forlængelse af hoveddøren.
 • Møbler i stuen: Tv og anden elektronik skal helst være i det vestlige eller nordvestlige hjørne af stuen. I den østlige ende af stuen skal der gerne placeres blomster og/eller planter. Sofaen skal arrangeres i overensstemmelse med dit Kua-tal og må ikke være L-formet.
 • Soveværelset: En god yin-energi giver den bedste nattesøvn. Det er derfor bedst ikke at have planter i rummet. Sengen skal helst placeres diagonalt overfor døren. Benene må ikke pege i retning af døren, da denne stilling er kendt som ”dødsstillingen”, og sengen må ikke placeres på samme væg som døren.

Meget mere Feng Shui

Dette er blot en simpel gennemgang af de mest generelle Feng Shui-principper. Feng Shui er meget end en indretningsfilosofi. Den kan også bruges til at fremme din karriere, finde ud af hvordan du bedst samarbejder med forskellige typer mennesker, finder kærlighed og skaber indre ro. Først og fremmest er den et vigtigt instrument, hvis man vil forstå kinesisk kultur. Feng Shui giver en forståelse for mange af de skikke og symboler, man møder, når man rejser til for eksempel Kina, Hong Kong og Singapore.

(Kilde: "The Fundamentals of Feng Shui" af Lillian Too)  

Mere inspiration? 

Et stilleben er en nem løsning til at tilføre nyt liv til din bolig. Det kræver blot, at du flytter lidt rundt på hjemmets interiør. Vi har samlet 10 tips til at skabe det perfekte stilleben, som du kan finde lige her!