Annonce
Tendenser

Indretningseksperten guider: Sådan indretter du med genbrugsfund

Miljøet sætter pris på genbrug. Men hvordan indretter man sig bedst med genbrug uden at gå på kompromis med nutidens trends og tendenser? Vi har spurgt en indretningsekspert.

Mange af os drømmer om at blive bedre til at indrette med genbrugsfund, men det kan hurtigt virke en smule uoverskueligt, når man står omgivet af gamle møbler i genbrugsforretningen. Hvordan spotter man det møbel, der passer perfekt ind i ens egen bolig? Og hvordan indretter man sig med genbrug – uden at hele boligen får et lidt gammelt og gråt look?

Vi har spurgt Majken Haar Sørensen, Interior Design manager hos IKEA, til råds.

Hvorfor bør vi indrette med genbrugsfund?

– At indrette sig med genbrug behøver ikke kun være ud fra et økonomisk eller et bæredygtigt perspektiv, hvor man ønsker at tænke mere cirkulært og nedsætte sine indkøb af nye ting. At indrette sig med genbrugsfund giver også en masse personlighed til hjemmet og kan være med til at fortælle en historie om, hvem man er som person.

Hvordan indretter man sig med genbrug uden at gå på kompromis med tidens trends og tendenser?

– Lige nu ser vi en stigende tendens til at indrette sig med genbrug, så man behøver ikke at gå på kompromis med trends og tendenser, når man køber genbrug til sin bolig. Genbrug kan også være mange ting. Tidligere var det måske mest nogle gamle og lidt skæve ting, man fik med hjem, men i dag er der så mange muligheder for at finde noget brugt, der passer til ens stil. På både DBA, loppemarkeder og i IKEA Cirkulär kan man nemt finde ting, der stadig er tidstypiske, og designet så de passer til nuværende trends, blot med en forhistorie og typisk en lavere pris.

Hvad er IKEA Cirkulär?

– Tanken bag IKEA Cirkulär er at gøre det nemmere at gøre sit hjem mere bæredygtigt – og så til en overkommelig pris. I IKEA Cirkulär køber og sælger vi produkter, som fortjener en chance til. Måske har de været udstillingsmodeller, eller de har fået en lille skramme eller to, men de har stadig et langt liv foran sig. Det kan også være produkter, der har haft en ejer før. Med IKEA Cirkulär har vi desuden skabt et naturligt mødested for vores kunder, hvor de kan finde rådgivning og inspiration til at give deres produkter nyt liv.

Har du nogle gode tips til at balancere brugt og nyt i sin indretning?

– Når man køber brugt, er det en god hovedregel at gå efter noget, der matcher ind i den stil, man har i forvejen. Det kan også være bestemte farver eller materialer, man går efter, hvis det skal passe ind. Så kan du også gå efter enkelte gamle ting, og mikse dem ind blandt de udtryksmæssigt mere moderne og nutidige ting. På den måde skabes der en fin balance.

– Falder man for noget helt særligt, kan man også vælge at lade sit genbrugsfund være netop dét, der stikker ud og skaber wow-effekten i indretningen. Det kan være den finurlige stol eller den gamle kommode, der er med til at gøre udtrykket blødere i en stue med kun nyere møbler.

Hvordan kan man få sin personlige stil til at skinne igennem med genbrugsfund?

– Det kan være netop mikset af det gamle og det nye, der er med til at udtrykke personlig stil. Men man kan også med nogle få og relativt simple tricks gøre sine genbrugsfund personlige – man behøver absolut ikke være den fødte håndværker for at lave små upcycling-projekter. Hvis man falder for en kommode, et bord, en stol eller andet, som enten står ubehandlet, med slitage eller i en farve, man ikke synes passer ind, kan man relativt nemt give det et nyt liv. Man kan male det i ens yndlingsfarve, tapetsere med en rest tapet, sætte nye greb eller knopper på og på den måde give møblet præcis det udtryk, man ønsker.

Se 3 eksempler på IKEA-hacks her:

MALM-kommode i nye klæder:

Fra BEKVÄM-krydderihylde til knagerække:

KYRRE-taburet med kork:

KOM IND I EN GRØNNERE RYTME MED IKEA

Grøn Rytme er et grønt tiltag fra IKEA, som sammen med danskerne giver inspiration, tips og tricks til en lidt mere bæredygtig hverdag i og omkring hjemmet. På IKEA.dk/grønrytme og @gronrytme på Instagram kan du få inspiration til, hvad du kan gøre af små tiltag for at komme ind i en lidt grønnere rytme.

Inspirationen er fundet hos miljø- og klimabevidste danskere, der på forskellig kreativ vis viser vejen til et lidt grønnere liv. Så har du et grønt fif eller er du nysgerrig på, hvordan du konkret kan nedsætte dit klimaaftryk i hverdagen, så følg Grøn Rytme fra IKEA her.

Læs mere om: