Tendenser

Jubilæum: Iittalas Ultima Thule fylder 50 år

Et af glasværket Iittalas mest populære serier er Ultima Thule, der i år fylder 50 år. Bag designet står Tapio Wirkkala, der den gang i 1968 skabte glasset med inspiration fra Laplands smelteis. I anledning af glassets fødselsdag får du her historien om den finske glasvirksomhed.

Varigt hverdagsdesign i stedet for brug og smid væk. Sådan lyder mottoet for glasfabrikken Iittala i Finland. Og Iittalas vision passer perfekt ind i tidsånden i dag, hvor genbrug af holdbart design er in. Sigende for Iittalas glas er, at det – udover at være klassisk og velgennemtænkt – har rod i funktionalismens stringente og fordomsfrie design, som er gledet gennem tiderne uden at blive umoderne.

Iittala lagde ud i 1881 som en lille glasfabrik ved byen Iittala i det sydlige Finland, strategisk placeret nær en lille sø, så produktionen havde de vigtigste ingredienser for glasdesign ved hånden, nemlig træ, vand og sand.

Toneangivende design

Til at begynde med var produktionen koncentreret om flasker og glas til konserves. Men i 1930’erne begyndte fabrikken også at fremstille kunstglas. Og det var dette træk, der for alvor fik Iittala på verdenskortet som toneangivende inden for glasdesign.

Ud over det gode håndværk var det valget af unge, dygtige finske designere, som alle havde en modernistisk tilgang til design, der ændrede Iittala. For som i resten af Europa blæste funk Pionererne var designerægteparret Aino og Alvar Aalto, som skabte nogle af Iittalas største design-ikoner. Mest kendt er Alvar Aaltos verdensberømte Savoy-vase, som han designede i 1936. Med sine bølgende og organiske former, der var inspireret af den finske kystlinje, vakte den opmærksomhed på Verdensudstillingen i Paris i 1937, hvor den blev set som en revolutionær markering mod industrielt design. Også Aino Aalto viste sit talent med drikkeglasserien Bölgeblick i 1932 (i dag bærer serien sin designers navn), som var inspireret af ringe i vandet efter stenkast. Det siger meget om designets tidløshed, at både vase og glas stadigvæk er i produktion og lige så populære, som da de blev designet.

Kantarelvasen og dens små ’aflæggere’ blev designet i 1947 af Tapio Wirkkala. Med snoede former og tynde slebne linjer i glasset indgår naturen på forunderlig vis i Kantarelli-seriens smukke design med tragtformer. De otte vaser, som minder om stilken på en svamp, kommer fra serien Varsanjalka eller følfod. Den store kantarelvase koster 5.500 kr., og de otte små vaser koster 1.200 kr. pr. stk.

Aalto-parret var ikke de eneste, der skabte de klassikere, som gennem tiden er blevet Iittalas varemærke. Tapio Wirkkala var en af de designere, og han tog udgangspunkt i naturen, f.eks. i isen som med serierne Stellaria fra 1967 og Ultima Thule fra 1968, men Kantarelli-serien er også en af de serier, han huskes for i dag, og som stadig er populære.

En anden markant Iittala-designer var Kaj Franck, der var kompromisløs med sit design, hvor han skar alt overflødigt fra for at skabe produkter, som var »ordentlige, varige og funktionelle,« som han selv sagde. Francks udgangspunkt var, at hvis man lod det tidløse være det bærende element, ville det være lettere at kombinere produkterne.

LÆS OGSÅ: Gamle glas på bordet

Et naturtro iselement på bordet kan man få med Tapio Wirkkalas skål fra Stellaria-serien fra 1967, der fremstår som en hugget isblok og koster 2.450 kr. i Klassik. Stilen minder meget om Ultima Thule.

Glas til folket

Som mange andre glasværker såvel som keramikfabrikker fra 1930’erne og frem oplevede Iittala en efterspørgsel på hverdagsservice af god kvalitet og design fra almindelige mennesker, der ikke havde råd til at købe det fremherskende og dyre porcelæn. I 1940’erne og 50’erne flyttede fabrikken brugsglasproduktionen ud for kun at koncentrere sig om kunstglasproduktion.

Hos Iittala ved man, at forbrugerne er bevidste i deres køb og gerne vil se på noget smukt i hverdagen. Derfor hyrer Iittala kun innovative designere – nu fra hele verden – der har forståelse for visionen om at skabe evigt moderne og funktionelle glas til alle.

Læs mere om: