
Louises rejse blev aflyst, så hun købte en keramikovn som plaster på såret. Nu har hendes krøllede keramikkopper 16.000 Instagram-følgere
Louise skulle egentlig have været ude at rejse, men så kom corona, og hun kastede hele opsparingen efter en keramikovn og indrettede værksted i sine forældres baghave. I dag har hendes Instagram-profil @kroelletkeramik over 16.000 følgere, og den krøllede keramik bliver udsolgt på få minutter.
Keramik er blevet meget populært de senere år, men for Louise Rosager går kærligheden til håndværket helt tilbage til barndommen, for hun var bare 8 år gammel, da hun startede til keramik i nabobyen. I dag lever hun af at sælge sine krøllede kopper, skåle og vaser på Instagram-profilen @kroelletkeramik og hjemmesiden kroellekeramik.dk.
- I 2017 oprettede jeg en Instagram-profil, hvor jeg dele mine kreationer, og der gik ikke lang tid, før der var stor efterspørgsel på mine ting. Jeg skulle egentlig have været ude at rejse, men så kom corona, så i august 2020 år besluttede jeg at gå all in på keramikken. Jeg fik indrettet mig et værksted i mine forældres baghave og brugte hele min rejseopsparing på en keramikovn, fortæller hun.
- Det har altid været min drøm at kunne leve af noget kreativt, så for mig er det en lille mirakelhistorie.
Hvordan arbejder du med keramik?
De fleste af mine ting er lavet af porcelæn med pladeteknik. Det vil sige, at jeg for eksempel skærer en firkant ud, som jeg bøjer, så den bliver cylinderformet. Jeg er ikke så meget til det stringente, så derfor ødelægger jeg den pæne form ved at lave ”krøller” med mine fingeraftryk. Det skal gerne se lidt hjemmelavet ud, ellers kan man lige så godt gå ned i en butik og købe noget, der er masseproduceret.
Det er vigtigt for mig, at krøllerne er udformet, så det er rart at holde om koppen, så det arbejder jeg altid meget med. Jeg synes, krøllerne giver et personligt og charmerende udtryk, der minder brugeren om, at der er en kunstner, der har lavet koppen, skålen, eller hvad det nu kan være, i hånden. Det er også en påmindelse om, at ikke alt her i verden behøver at være perfekt.
Hvilke keramikere ser du op til?
Min samling af kopper er enorm og består af en masse forskellige slags – fra dem, jeg selv eller lokale keramikere her i Svendborg har lavet, til dem, jeg har købt på rejser rundt i verden.
Jeg synes, man skal have lov at lege med keramikken og går derfor ikke op i, om tingene passer sammen. For mig fortæller keramikken en historie om, hvem man er, og det er der noget unikt og personligt over.
Jeg er især betaget af Bjarni Sigurdsson og hans arbejde, hvor han inddrager den islandske natur. Hans glasurer består bl.a. af lavasten og andre råstoffer fra vulkanøen. Han arbejder på en helt anden måde end mig, men jeg synes, det er virkelig inspirerende. Det er vigtigt for mig at støtte andre keramikere, og derfor fylder keramikken en del i mit hjem.
Hvilken form for keramik holder du mest af at lave?
Jeg har kastet min kærlighed over kopperne, og det er også klart dem, jeg sælger flest af. Men jeg er også glad for at lave vaser.
De lidt større og højere ting har dog den ulempe, at de har en tendens til at falde sammen. Men der er også noget fint over, at leret får lov til at leve, uden at jeg har 100 procent styring med processen. At åbne døren ind til keramikovnen er lidt som juleaften. Man ved aldrig helt, hvad der venter på den anden side, hvor leret har brændt i 16 timer.
21 bolig-profiler, du skal følge på Instagram
