Tendenser

Retrotrend: Tæpper på gulv og væg

Et mønstret tæppe på gulvet gør underværker for stemningen i boligen, men du kan også vælge at sætte tæpperne op på væggen, som man gjorde i 1970’erne – en trend, der nu er tilbage. Vi giver dig tips til, hvordan du leger med tæpper i din indretning.

Rya. Ordet emmer af hippiemode og 70’er-boliger – og det er der en god grund til. Rya-teknikken var nemlig toppen i 1960’erne og 1970’erne, hvor man så de langhårede, vævede stoffer på alt fra vægtæpper til tasker og puder. Siden de årtier har tæpper været ugleset i indretningen, men det er slut nu. Folket vil have bløde tekstiler på gulv og væg, og de fleste butikker med boligdesign sælger de eftertragtede tæpper, selv Søstrene Grene lancerede gulvtæpper i rya i deres forårskollektion, og de var stærkt eftertragtede.

Kelims come back

Derudover er vi vilde med kelimtæpper som aldrig før – igen en boligtrend med rødderne dybt plantet i 1960- og 1970’ernes boheme- og hippestil.
Tæppe-trenden passer godt ind i bohemestilen, for hvem siger, at du ikke tog kelimtæppet med hjem fra din rejse i Marrakesh, eller at du købte dit vægtæppe af en lokal væver i Peru? Og så går tæpper også fint i tråd med tendensen, til at vi vælger flere naturlige materialer i boligen i øjeblikket, og den grønne boligtrend.
Det skaber ro og balance i indretningen, når du lader samme farve gå igen flere steder. Her det blå, der er bærende i rummet. Tæppet gør også underværker, så udtrykket ikkke bliver for koldt.
Vægtæppet her er set til 680 kr. hos Urbanoufitters.com – men du kan nemt selv lave smukke vævede tæpper med lidt fingerfærdighed og tekstilrester.

5 tips til tekstil!

LIDT, MEN GODT

Tiden er vist endnu ikke moden til, at vi slår os løs med væg til væg-tæpper, som dækker hele gulvet. Gå i stedet efter det mere moderate look. Prøv f.eks. med et enkelt gulvtæppe, og supplér så med flere eller et vægtæppe hen ad vejen, hvis det passer ind.
 

NEMT OG BILLIGT ALTERNATIV

Hvis du synes, det er meget at investere i et ægte tæppe, så overvej om et bomuldstæppe vil kunne udfylde dit behov. De er billigere og så meget nemmere at gøre rene, fordi de bare kan vaskes. Jutetæpper er også smukke og nemmere at have med at gøre.
 

RENE TÆPPER

Tæpper og tekstil er ikke for de rengøringssarte, stoffer tiltrækker altså støv. Derfor er det en god idé, at du investerer i en tæppebanker i samme omgang, som du skaffer dig et gulvtæppe, så du altid lige kan give det et lag tæsk. (Det er i øvrigt også godt for afløb af frustrationer). Er uheldet ude, og du får genstridige pletter på tæppet, er det muligt, det må sendes til rens.
 

DU KAN SELV

Hvis du er ferm på fingrene og har tålmodigheden i orden, kan du selv væve vægtæpper og få noget helt unikt i præcis de farver, du synes er fede. På nettet kan du købe færdige væve-kits og finde vejledninger – måske har du lyst til at naturfarve garn selv?
 

VALG AF FARVER

Skal det være neutralt eller mere i den festlige ende? Overvej i hvilken retning, du skal gå, ud fra resten af din indretning. En lys og let indretning kan sagtens bære noget farverigt og spraglet, kelimtæpper giver fint modspil til den minimalistiske boligstil – eller måske er du mere til pang?
 
 
Læs mere om: