Tendenser

Sådan laver du en smuk evighedsbuket med tørrede blomster

Du kan nemt selv tørre dine blomster og lave en evighedsbuket, der passer til lige netop din indretning. Læs her, hvordan du gør, og hvad du ellers kan bruge de tørrrede blomster til.

De tørrede blomster er alle vegne og med god grund: De pynter pænt og passer godt ind i den nordiske indretning, og så kan de famøse evighedsbuketter holde – om end ikke evigt – så i hvert fald en god rum tid længere end de klassiske buketter af friske blomster. Og dét er både godt for økonomien, miljøet og indeklimaet.

Du kan nemt selv tørre dine blomster til evighedsbuketten

I dag kan du købe både evighedsbuketter og separate bundter med tørrede blomster og græsser hos de fleste blomsterhandlere. Mange interiørbutikker er endda hoppet med på bølgen.

Men selvom det kan være fristende at købe en færdig buket, så er det faktisk ganske nemt selv at tørre sine blomster og binde sin egen evighedsbuket. Og så kan du jo vælge lige de blomster og farver, du synes vil passe bedst til din indretning. 

LÆS OGSÅ: Udover de tørrede blomster kan du også tjekke disse blomstertrends ud 

Tip: Du kan evt. sprayemale siv eller græssorter for at tilføre mere farve til din buket. Foto: Pernille Enoch

Disse blomster egner sig bedst til at blive tørret

Nogle blomster egner sig dog bedre til at blive tørret end andre. En god hovedregel er, at jo lavere fugtindhold en blomst har, jo lettere er den at tørre – og den vil som regel også se smukkere ud i tørret tilstand, fordi farven holder bedre. Har dine blomster et for højt indhold af vand, så risikerer du derimod, at de rådner i stedet for at tørre ind.

Blomster, som egner sig godt til at blive tørret, er fx:

 • Ranunkel
 • Hortensia
 • Ungkarleknap
 • Eucalyptus
 • Roser
 • Trommestikker
 • Græsser, siv og korn
 • Brudeslør
 • Lavendel
 • Frøstande

De tørrede blomster passer perfekt ind i den nordiske indretning, hvor de afdæmpede toner matcher jordfarver og egetræ særdeles godt. Hav din indretning in mente, når du vælger, hvilke blomster du vil tørre, så indtrykket bliver helstøbt. Foto: P.Wessel 

Hvordan tørrer man blomster?

Du kan selv tørre blomster på to måder: Ved blot at lade en hel buket stå i en vase, til den tørrer ud – eller ved at lave små blomsterbundter, som du hænger op med hovedet ned ad et sted, hvor det er tørt, lunt og mørkt. Blomster med så lavt et vandindhold som muligt egner sig bedst til tørring.

Tørrede blomster til evighedsbuketter: Sådan gør du

Du kan enten tørre en hel buket ved blot at lade den stå, til den er tørret ud, hvorefter du fjerner vandet og klipper de nedeste stilke af. Det kræver dog, at alle blomsterne i buketten egner sig til tørring.

Det bedste resultat vil du derfor oftest få, hvis du tørrer blomsterne enkeltvis eller i små buketter og derefter laver din evighedsbuket.

Her opnår du det bedste resultat ved at gøre følgende: 

 • Find et så mørkt rum som muligt, men hvor der samtidigt er tørt og lunt. Det kan fx være i garagen, kælderen, bryggerset eller på loftet - alt efter årstid.
 • Fjern eventuelle blade på stilkene, og klip det nederste af, hvis de har stået i vand. Pas dog på med, at stilkene ikke bliver for korte, hvis de senere skal bruges i en buket. 
 • Bind ståltråd eller snor i bunden af hver blomst,  eller saml flere blomster i små buketter.
 • Hæng dem op på en snor med hovedet ned ad, så blomsterstilkene bliver skæve. Husk, at snoren måske skal strammes løbende, i takt med at blomsterne mister væske.
 • Luft ud jævnligt.
 • Alt efter blomstertype kan der gå fra en uges tid til op til et par måneder, før blomsterne er klar.

LÆS OGSÅ: 9 planter, du ikke får pollenallergi af 

I stedet for at binde din buket, kan du også bare stikke tørrede blomster og grene direkte ned i en vase. Så er det let at skifte ud løbende, hvis du vil give buketten et nyt udtryk. Foto: Julie Wittrup 

Sådan binder du en evighedsbuket

Det gode ved tidens bukettrends er, at det hele gerne må se lidt vildt og tilfældigt ud. Buketterne skal være løst bundet med blomster i forskellige længder – og dén tendens passer perfekt til de tørrede blomster.

Det er derfor ganske nemt at binde sin egen evighedsbuket. Det handler blot om at samle blomsterne på en afslappet måde. Det mest harmoniske udtryk får du, hvis du blander flere slags blomster og græsser i forskellige længder – og sørger for, at de samme blomstertyper er jævnt fordelt i buketten.

Et godt tip, hvis du kan lide at gå mere systematisk til værks, er først at lægge to blomster parallelt i din ene hånd – og derefter lægge en på, der krydser over. Sådan fortsætter du med de resterende elementer. Sørg for at dreje hånden lidt undervejs. 

Når evighedsbuketten af tørrede blomster er færdig, kan du give den en smule hårlak, så den holder form og farve bedre.

Tørrede blomster med mange funktioner

Tørrede blomster hører ikke kun evighedsbuketten til. Det er også oplagt at bruge dem i dørkranse eller adventsdekorationer - eller presset som kunst på væggen (se nederst, hvordan du gør). Derfor kan du med fordel tørre blomster om sommeren og gemme dem til fx jul, så du allerede har sikret materiale til adventskransen.

Du kan også give de tørrede blomster et langt liv ved fx først at bruge dem i en buket, og når du så trænger til ny pynt i vasen, kan dine tørrede blomster leve videre i en efterårs- eller julekrans. De tørrede blomster pynter også fint i borddækningen - både i vaser - eller uden stilke som blomsterknopper spredt ud som en løber i midten af bordet. 

LÆS OGSÅ: Sådan får du dine friske blomster til at holde længere

I stedet for at tørre din blomster kan du presse dem. Læg dine blomster i pres i gamle bøger, og hav cirka 14 dages tålmodighed - så kan du tilføre din billedvæg et poetisk udtryk med hjemmelavet blomsterkunst. Foto: Julie Wittrup