
Sådan påvirker dit hjem dine sanser
Tag med på en guidet tur gennem vores sansesystem, og bliv klogere på, hvordan lys, farver og lugte påvirker dine sanser.
Ved den årlige boligmesse i Milano fik gæsterne hos Google sig en på opleveren. Med et interaktivt armbånd om håndleddet skulle de bevæge sig gennem udstillingen A Space for Being – tre rum, der hver især var indrettet med det formål at påvirke deltagernes sanser.
Imens gæsterne bevægede sig gennem rummene, registrerede det lille armbånd, hvordan de hver især blev påvirket af de forskellige sanseindtryk.
Fik koldt lys deres hjerte til at banke hurtigere? Eller blev de glade i rummet med farver?
SE OGSÅ: Kan deleøkonomi redde vores verden?
Vi er forskellige
Der var lige så mange forskellige resultater, som der var deltagere, for selvom mennesker grundlæggende har de samme sanser, så sanser vi alle vidt forskelligt.
Og som Googles armbånd viste, betyder den måde, du sanser på, også, at det bestemt ikke er ligegyldigt for dit velbefindende, om din sofa er baby- eller koboltblå, eller om lyset i dit hjem er et par grader for koldt eller varmt.
Lys sætter stemningen
Netop lyset er en af de faktorer, der har potentialet til enten at fuldende eller ødelægge stemningen i et rum, mener Michael Anker, der er direktør i virksomheden Anker & Co., som blandt meget andet står bag det prisvindende lys hos Noma 2.0.
Koldt lys giver hurtigt hovedpine og synsforstyrrelser, mens for varmt lys er søvndyssende, siger han.
– Lyset er, med al respekt for andre faggrupper, noget af det vigtigste i et rum, mener Michael Anker.
Alsidigt lys
I vores skrumpende boliger bliver rum med dobbeltfunktioner stadig mere populære, og kombi-rummene kræver alsidigt lys, hvis det skal tilfredsstille vores sanser.
– Lyset i spisestuen skal være hyggeligt til lørdagsmiddagen med vennerne, men til hverdag skal der arbejdes og laves lektier ved spisebordet. Derfor er dæmpning af lyset en meget vigtig detalje, siger Michael Anker.
Lysstofrør vs. stearinlys
Men faktisk er hyggelyset et unikt skandinavisk fænomen. Mikkel Bille, som er lektor på RUC, har forsket i forskellige kulturers forhold til lys gennem to års feltarbejde i Jordan.
Der synes de, at det kolde lys fra lysstofrør er det bedste lys, man kan opdrive, og at vores elskede glødepære giver et søvnigt og ubehageligt lys.
– Præmissen for, hvad lyset skal kunne, er en helt anden end i Danmark. Det handler ikke om hygge, men om at vise sig frem, vise, at man har et stort hjem, at man er gæstfri og generøs, siger Mikkel Bille om sin forskning i Jordan.
Farver
Det menneskelige øje kan se forskel på omkring 15 millioner forskellige farver, og det er bestemt ikke et tilfælde, hvilke af de farver designvirksomheder producerer deres varer i.
Margrethe Odgaard, som er kunstner, designer og selvudnævnt farvealkymist, står bag Montanas nye farvekollektion. I forbindelse med lanceringen af farverne sagde hun:
– Blå, grå og sort – de afdæmpede, neutrale farver – er evergreens i Danmark. Vi identificerer os så meget med Hammershøi og det klassisk nordiske, at vi responderer bedst på de farver. De kan sagtens være smukke, men det er også lidt trygt og kedeligt, siger Margrethe Odgaard.
For meget eller lige tilpas
Margrethe Odgaard prøver gennem sit arbejde med farver at udfordre danskernes smag og har udviklet sit eget farveindex bestående af 520 forskellige nuancer, som hun bruger i sine design.
Farverne får hun til at balancere lige mellem ’for meget’ og ’tilpas for vores danske smag’, for selvom Margrethe Odgaard gerne vil udfordre, skal der ikke meget til at forskrække vores sanser.
Wegners stole var nok ikke blevet en lige så stor succes, hvis han havde valgt at producere dem i neongrøn, og du ville højst sandsynligt hade din musselmalede Royal Copenhagen-kop, hvis den var pink med gule blomster.
Lugt
Både lys og farver er vigtige elementer i et stimulerende hjem, men lugtesansen kommer ofte synet i forkøbet. Du kender nok fornemmelsen af at træde ind i et hjem og med det samme blive ramt af den der udefinerbare duft af menneske – hjemmeduften.
Forskeren Wender Bredie har brudt menneskeduften ned i tre dele, som alle bidrager til den unikke duft, vi hver især har i vores hjem: Vores sved, vores ånde og de parfumerede produkter, vi bruger på kroppen.
Behag dine urinstinkter
Men hvis vi vil behage vores urinstinkter, skal vi ifølge kunstner og lugtforsker Sissel Tolaas skære del tre væk – parfume, deodorant og parfumerede produkter som skyllemiddel slører nemlig de naturlige lugte, vores sanser er programmeret til at opfange. Selv nægter hun at bruge både deodorant og parfume.
– Vi lever i en verden, der er parfumeret og steriliseret til uigenkendelighed for vores velbehags skyld. Men det betyder også, at vi går glip af alle de lugte, der kan give os information om steder og mennesker og udvide vores horisont, siger Sissel Tolaas.