Tendenser

Sådan passer du dine potteplanter

Potteplanter er fantastiske i indretningen - de skaber stemning og bringer naturen med ind i boligen. Få 5 gode tips til succes med dine potteplanter!

Tænk potteplanter ind i din boligindretning, og du har en nem og billig vej til at skabe stemning og understrege et bestemt udtryk. Du kan lege med potteplanternes forskellige grønne nuancer og farver og lave din helt personlige sammensætning af store og små planter - enten ved at placere dem enkeltvis, sætte dem sammen i grupper eller hænge dem op.

Potteplanter kræver selvfølgelig lidt pasning og pleje, men de fleste er forholdsvis nemme at have med at gøre. Hvis du følger de her fem generelle råd, er du godt på vej til en grønnere bolig. Det er dog altid en god idé at spørge til pasning, der hvor du køber planten.

Hæng dine potteplanter op! Køb planteophæng her

5 tips til potteplanter

Vand - men ikke for meget

Det er selvfølgelig vigtigt, at dine potteplanter får nok vand, men samtidig er det også fint at lade dem tørre lidt ud en gang imellem. Det forhindrer, at roden ikke står i vandet og rådner. 

Bland kaffegrums og æggeskaller i jorden

Potteplanter har brug for gødning, så de får næring nok til at holde sig friske og flotte. Du kan selvfølgelig købe gødning, men du kan faktisk også gå i køkkenet og finde kaffegrums eller knuste æggeskaller frem. Begge dele kan fungere fint som gødning, hvis du blander det i pottemulden. Ganske gratis og meget miljøvenligt. Kaffegrumsen skal helst være tør, inden den blandes i, da den ellers nemmere rådner. 

Køb fine planteholdere i forskellige størrelser!

Placér potteplanterne sammen

Når du sætter flere potteplanter sammen, øges luftfugtigheden omkring planterne, hvilket er rigtig godt for dem. Samtidig ser det flot ud, når du på denne måde skaber små grupper af planter i din indretning.

Undgå at vande ved roden

Når du vander, er det bedste at vande i underskålen eller urtepotteskjuleren. Men hvis du vander direkte i plantens jord, så vær opmærksom på, at der ikke kommer vand lige omkring roden. Vand i stedet i yderkanten af potten, da en våd stamme nemmere går i forrådnelse end en tør. 

Sæt dine potteplanter i de her dekorative urtepotteskjulere 

Giv potteplanten et brusebad

Planterne kan godt lide at få en let overbrusning ind imellem. Brug en vandforstøver eller sæt planterne i badeværelset, og brus dem over med vand. Hvis der er hårdt vand i dit område, kan det dog give hvide pletter - det allerbedste er, hvis du har mulighed for at sætte potteplanterne udenfor, når det regner, så de kan få en omgang regnvand. 

Hold øje med skadedyr og sygdomme

Når potteplanterne ikke trives, så er de udsatte for skadedyr og sygdomme. Det kan være skjoldlus, uldlus, spindemider, sørgemyg eller bladlus. De mest almindelige sygdomme er meldug, gråskimmel og bladpletsyge. Langt de fleste sygdomme og skadedyr kan forebygges ved at sørge for sunde planter, der har de rigtige forhold. De fleste plantecentre har midler til bekæmpelse og behandling af skadedyr og sygdomme. 

Inspiration: Se, hvordan nogle af vores Instagram-følgere indretter sig med potteplanter

#indretmedplanter

 
Læs mere om: