Annonce
Tendenser

Sådan skaber du sammenhæng i din vindueskarm

Der skal knald på farverne i hjemmet dette forår, og du kan bruge vægge, gardiner og kunstværker til at skabe sammenhæng. Her får du boligstylist Malene Marie Møllers råd til, hvordan du skaber harmoni i og omkring din vindueskarm.

Når du træder ind i et rum for første gang, søger dine øjne typisk mod vinduet. Derfor betyder farvevalget og stylingen i vindueskarmen samt gardinerne meget for, hvordan du oplever et rum. 

Skal du placere ting i midten eller i siden af vindueskarmen? Skal gardinerne være tunge eller lette? Og hvordan sætter du farver sammen? Det kan være overraskende svært at få vægge, gardiner, kunstværker og nips i vindueskarmen til at passe sammen.

Her guider boligstylist Malene Marie Møller til, hvordan du skaber en harmonisk vindueskarm ved at vælge de perfekte gardiner og style din vindueskarm rigtigt. 

Hvad betyder vinduespartiet for oplevelsen af et rum?

– Når vi ser en ny lejlighed for første gang, kigger vi efter lyset i rummet, så vinduespartiet har en stor effekt på os. Gardinet omkranser og understreger vinduespartiet, præcis som når du maler dine vægge. Det er med til at løfte rummet og give det personlighed.

Hvilke gardiner skal man vælge, hvis man vil mørklægge?

– Gardiner mørklægger ikke fuldstændig, da der kommer lys ind i kanten. Jeg har både Luxaflex’ mørklægningsplisségardiner og velourgardiner for at dække af for alt lys. Jeg ser også persienner komme tilbage i alle mulige farver, og det kan være rigtig flot.

Hvordan finder man ud af, hvilken farve gardiner man skal have?

– Du kan understrege en vægfarve ved at lade den gå igen i gardinerne, eller du kan vælge en farve, der matcher noget andet i hjemmet og på den måde bringe farvemæssig sammenhæng ind i boligen. Du kan også skabe en let stemning ved at vælge gardiner i en smuk hvid nuance, som du kan beholde længe. Endelig kan du tage mere farve ind, som jeg har gjort i min stue, hvor de gule gardiner skaber kontrast til de lyserøde vægge.

Hvilke længder og materialer skal man gå efter?

– Gardinerne har længe skullet gå helt ned til gulvet, men jeg er begyndt at se flere, der bare når ned til vindueskarmen. Om sommeren er det smukt, når lyset falder ind gennem lette gardiner, og de bevæger sig lidt. Til gengæld er velourgardiner gode for akustikken. Er du ikke til velour, kan du vælge et andet tætvævet materiale, som er lidt tungt.

Hvad er rådet, hvis man ikke ved, hvilke gardiner man skal vælge?

– Det er svært at vælge gardiner, så et godt tip er at søge professionel vejledning. Jeg havde selv brug for hjælp, da jeg valgte gardiner. I et Luxaflex Gallery showroom fik jeg farveprøver med hjem for at se, om farverne passede til mit hjem.

Malene Marie Møller har selv valgt tunge velourgardiner, som giver et eksklusivt look og en god akustik i rummet. Den mørkegrønne farve passer godt til det enkle hvide stilleben i vindueskarmen. Selvom Malene Marie Møller elsker nye gardiner, gemmer hun altid de gamle, for man ved aldrig, hvornår de kommer på mode igen. 

Boligstylistens 3 råd til at style vindueskarmen

1. Brug vindueskarmens sider frem for at centrere. Skab lethed i vinduet ved at stille noget i den ene side og lade resten være fri. Du kan også skabe modvægt ved at placere noget i den anden side. Du kan følge grundreglen om at vælge et ulige antal genstande, hvis du er i tvivl.

2. Sæt levende lys eller en lampe i vinduet. Det er hyggeligt at se på, når man går forbi på gaden, og indefra samler det vindueskarmen og skaber stemning.

3. Vælg forskellige former, højder og niveauer. Det kan du gøre med en høj glasvase eller en bogstabel, som du kan sætte ting på.

Luxaflex

Alle Luxaflex’ gardiner fremstilles på specialmål efter ønske og behov. I showrooms over hele landet kan man se de mange muligheder i virkeligheden og få kompetent rådgivning. Her kan man også opleve PowerView Automation, som er intelligente gardiner, hvor man ved hjælp af en fjernbetjening eller app kan indstille gardinerne til at køre efter den døgnrytme eller det behov, man har. Find dit nærmeste showroom her. Luxaflex har gardiner for enhver smag. Du kan finde både gardiner og inspiration her

Læs mere om: