Tendenser

Sådan skaber du stilfuldt et stilleben

Et stilleben er dit personlige kunstværk i hjemmet. En opstilling af meningsfulde genstande, som tilsammen fortæller en historie. Se, hvordan du laver et personligt stilleben her!

Et stilleben er næsten et must i ethvert personligt hjem, og vi har gjort det nemt for dig at finde frem til lige præcis det udtryk, som du ønsker i din bolig.

Hvad er et stilleben?

Stilleben er tysk og betyder direkte oversat ”stille liv”. Det er en kunstform med rødder helt tilbage til 1600-tallet, hvor malere ofte opstillede frugter, blomster og andre objekter og gengav dem så akkurat som muligt på lærredet. Der er ikke meget liv eller bevægelse i disse typer malerier, og derfor fik genren navnet stilleben. Sidenhen har genren udviklet sig til også at omfatte fotokunst, computerkunst og indretning. 

Indretning med stilleben

Et stilleben er en sammensat stemning og historie, som du gerne vil udtrykke i din bolig. Det handler om at sammensætte ting, der tilsammen fortæller en historie eller vækker en følelse. Med andre ord handler stilleben om at skabe et farvespil, et tema eller en opstilling, som er rart for øjet og som underbygger den gode stemning. 

10 ting, der er oplagte at bruge til et stilleben

Du har sikkert allerede alt det, du skal bruge for at lave et smukt stilleben i dit hjem. Ellers kan du gå på loppe- eller genbrugsjagt eller bare en tur til den lokale blomsterhandler og finde fine ting, der binder dit stilleben sammen. Her er velegnede ting: 

 • Vaser med eller uden blomster
 • Potteplanter
 • Bøger eller magasiner
 • Figurer i keramik eller træ
 • Fotografier
 • Dåser eller æsker
 • Lamper
 • Stearinlys
 • Bakker eller plader
 • Ting fundet i naturen

SE OGSÅ: 10 smukke lysestager til et stilleben

Harmonerende stilleben

Drømmer du om et kreativt stilleben, er der et par gode råd, der er værd at tage med, hvis resultatet skal være smukt og i harmoni. Et af de vigtigste retningslinjer er ikke at fortælle flere historier på én gang. Samler du for mange ting, kombinerer for mange farver og vil for meget, bliver resultatet rodet og forstyrrende. Det betyder ikke, at du ikke kan tænke i kontraster, men de skal komplementere hinanden.

5 tips til at skabe et personligt og harmonisk stilleben

De her 5 tips er gode at have i baghovedet, når du går i gang med at lave et stilleben, der passer perfekt til dig og din bolig:    

 1. Det kan være fristende at gå ud og købe en masse nye ting, men husk på, at dit stilleben skal fortælle en personlig historie. Hvis du kun bruger nye ting, bliver det næsten med sikkerhed upersonligt.
 2. Tag udgangspunkt i den genstand, som du holder mest af, og som er mest markant. 
 3. Sørg for, at de øvrige genstande matcher den mest markante i enten farve, materiale eller andet.
 4. Vær også sikker på, at du skaber kontraster. Fx mellem hårde metaller og sarte blomster eller grafiske linjer og organiske former. 
 5. Brug noget fra naturen. Grene, sten, vand, blomster, træ, blade, sneglehuse, muslingeskaller, drivtømmer og så videre skaber ro og giver et stilleben sjæl.   

SE OGSÅ: De nyeste trends inde for indretning her

Æstetik i fokus

Vær selektiv og kritisk, når du laver dit stilleben. En del af arbejdet består i at flytte rundt, sammensætte og genopstille. Det gælder som med alt andet, at jo mere du øver dig, desto smukkere bliver resultatet, og jo bedre bliver du til at skabe en historie af få ting uden ligegyldighed og overflod.

5 eksempler på smukke stilleben

#1: Tænk gerne i niveauer, når du laver dit stilleben. Tilføj noget højde i form af de grønne grene.

#2: De eksotiske palmeblade, brændte farver og den tunge keramik giver dette stilleben dets varme bohemeudtryk. 

#3: Mørke farver, glatte overflader og eksklusive materialer giver dette stilleben et elegant og internationalt udtryk. 

#4: Dette stilleben leger med former og overflader og resultatet bliver næsten humoristisk. 

#5: Matchende blomster arrangeret i tre meget forskellige vaser skaber et varmt og hyggeligt stilleben i dette hjem. 

Mere inspiration til at skabe et smukt stilleben

Kom i gang med dit stilleben - i galleriet herunder har vi samlet 20 stilleben, der har fanget vores blik!

Inspiration til stilleben:

Læs mere om: