Tendenser

Sådan skal du indrette med blomster og planter i 2020

I indretningen har både planter og blomster fået en mere central rolle. Men hvordan skal du bruge dem i din indretningen i 2020? Her får du eksperternes bud.

Danskerne har for alvor fået grønne fingre og taget både planter og blomster til sig. De skal være en større del af indretningen og bruges mere kreativt.

Men ligesom moden skifter, er der også inde for blomster- og planteverdenen et skift i tendenser i takt med, at det nye år indtræffer. 

Vi har allieret os med de førende eksperter inden for blomster og planter; Gitte Hüttel, ejer af Stalks and Roots og Michala Kjær-Holm, stifter og direktør af Greenify, der kommer med deres bud på, hvordan blomster og planter skal bruges i indretningen i 2020. 

LÆS OGSÅ: 9 planter du ikke får pollenallergi af 

Sådan skal du indrette med blomster og planter i 2020

Jo større, jo bedre

Det er ikke mange år tilbage, at mange var berøringsangste over for planter. Vi holdt os til de små planter, der var nemme at passe, men den tendens har ændret sig meget i løbet af de sidste år. 

”Planter er blevet allemandseje, og vi er blevet mere plantekompetente. Derfor vil vi gerne udfordres mere og have unikke planter. Det behøver ikke at være så safe", fortæller Michala Kjær-Holm, stifter og direktør af Greenify. 

Vi går efter større planter, og især de opstammede træer er blevet populære de sidste par år. De skal nemlig være centrepiece i rummet, fortæller Michala Kjær-Holm, og uddyber: 

”Der er stor efterspørgsel på opstammede træer, især violinfignen og gummitræet. Vi er blevet mere bevidste om, at ting skal have en længere levetid. Derfor tror jeg også, at vi gerne vil investere i et rigtig lækkert træ til vores stue. Indretningen skal emme af natur, hvilket et træ jo virkelig gør". 

Altankasser

Der skal gøres mere ud af udendørsplanterne i 2020. I lejlighederne vil altankasser blive en stor trend, ikke kun om sommeren, men hele året rundt, fortæller Michala Kjær-Holm.

Men altankasserne skal ikke kun fungere som pynt på altanen: 

"Altankasserne skal være en del af hele ”fra jord til bord”-konceptet. De skal nemlig bruges, så du både kan plukke en lille buket fra din altankasse, og plukke krydderurter, som du kan komme direkte på din mad", fortæller Michala Kjær-Holm. 

Naturen skal så at sige være tættere på i vores hverdag, uanset om du bor i en villa med stor have eller en lille lejlighed i indre København.

"Planterne er en god kontrast til det hektiske liv, som vi lever, da planter minder os om at få ro på. Der er en naturlig langsommelighed over det at dyrke planter. Det tager bare den tid, som det tager,” påpeger Michala Kjær-Holm. 

Kreative løsninger

Det er blevet trendy at være kreativ, og her er planter ingen undtalgelse, påpeger Michala Kjær-Holm: 

”Planter kan bruges på rigtig mange måder. Man kan jo for eksempel godt skabe den der jungle-vibe i en lillebitte lejlighed, hvis du hænger planterne op. Så opnår du den samme stemning, uanset hvor meget plads du har til rådighed", fortæller hun. 

I takt med at vi er blevet mindre berøringsangste over for udfordrende planter, er der også flere, der eksperimenterer med både planter og rødder. 

”For eksempel er stiklinger blevet meget populære. De er også meget mere levende, fordi du kan se, hvordan rødderne vokser. Og så pynter en stikling rigtig fint på et spisebord", pointerer Michala Kjær-Holm. 

LÆS OGSÅ: Sådan får du dine blomster til at holde længere 

Planteoaser

En anden tendens i 2020 er små planteoaser i hjemmet. I år skal planterne nemlig ikke længere stå alene i en krukke i hver sin vindueskarm. 

”Man går meget all in og skaber en lille jungle í bestemte områder af hjemmet, så vi får skabt små plantemiljøer og planteoaser. Det giver noget mere til det der naturlige og vilde, der bliver en større og større trend", fortæller Michala Kjær-Holm. 

Tørrede blomster 

Inden for blomster-moden er der ingen tvivl om, at tørrede blomster var den altoverskyggende trend sidste år. Og Gitte Hüttel, ejer af Stalks and Roots, er sikker på, at tendensen vil fortsætte i år. 

”De tørrede blomster er virkelig på toppen lige nu, og selvom man ikke tænker, at trenden kan blive større, så tror jeg det. Folk er fed-up med plastik. Det er vigtigt for os, at blomsterne enten skal leve eller have været levende. Der kommer nye ting på hylderne hele tiden, og derfor tror jeg, at denne trend varer ved”, fortæller hun.

Græsserne har især vundet indpas, fordi de tilfører et naturligt og dekorativt touch til indretningen. 

”Vi ser mange forskellige slags tørret græs, som folk anretter i gulvvaser. Det kan også købes friskt og stå og tørre derhjemme. Her i foråret sælger vi især meget pampasgræs, som kommer ind friskt nu og fluffer op som en fjer, der har det her lidt lette look," fortæller Gitte Hüttel. 

Sart rosa

Det vi elsker ved blomster er, at de, udover at være dekorative, tilfører farver til hjemmet. Og når det kommer til buketter, er der næsten ingen grænser for hvilke farver blomster, der bruges, og hvordan de bliver mixet. Dog er der én farve, som ifølge Gitte Huttel vil trende hele året.

”Jeg synes godt, at vi kan kalde den sarte rosa en basic. Det er som om, at den bare fungerer godt til alt. Den er perfekt både til noget nude, sandfarvet og brunt. Og den fungerer også rigtig godt med orange og gul. Derfor ved jeg, at det bliver en farve, som vil være meget populær i år", fortæller hun. 

Livlige blomster

I 2019 var det en stor trend, at buketterne skulle ligne noget, som du kunne have plukket i en have. Det måtte gerne være spontant og uperfekt, og derfor så vi også mange af de løse og luftige buketter. Den trend vil fortsætte i år, og vi vil især se buketter og blomster med et mere levende udtryk. 

”For et par år siden blev vi ringet op af folk, der var frustrerede over, at tulipanerne hang ud over vasen. Men det skal de franske tulipaner, og nu er det det, som alle elsker dem for. De elsker den livlighed, som du ikke kan få, når du køber en stram buket. De franske tulipaner kan jo maks. holde 10-14 dage, men det gør ikke noget, at tingene dør hurtigt, så længe oplevelsen bare er intens", udtaler Gitte Hüttel. 

Stilken i fokus

I takt med den stigende interesse for både friske og tørrede blomster er der også kommet et stigende fokus på vaserne. Det er nemlig vigtigt, at du har vasen i mente, når du køber en buket, forklarer Gitte Hüttel, og uddyber:

"Vi spørger altid kunden, om de har en bestemt vase, som buketten skal i, så vi kan få det til at passe sammen. Det er nemlig altafgørende for udtrykket, at buket og vase smelter sammen. Derfor skal farven på vasen også gerne spille med farvesammensætningen i buketten”

Stilken på blomsten vil også få en vigtigere designmæssig betydning i takt med, at de gennemsigtige vaser vinder indpas. 

”Er vasen for eksempel gennemsigtig, så har stilken en lige så stor designeffekt som selve hovedet på blomsten. Det vil sige, at stilkene har en stor betydning for sammenhængskraften mellem vase og blomster," fortæller Gitte Hüttel.