
Se Royal Copenhagens magiske juleborde – og bliv inspireret til dit eget!
I julen er det oplagt at gøre lidt ekstra ud af borddækningen, og den 12. november åbner Royal Copenhagen deres årlige udstilling af stemningsfulde juleborde dækket af kendte danskere. Se de smukke borde her, og bliv inspireret til, hvordan dit eget kan se ud.
Nu slår Royal Copenhagen for 58. gang dørene op til årets juleudstilling i deres butik på Strøget i København, hvor kendte personligheder siden 1963 under skiftende temaer har dækket op til jul. Som noget nyt i år udfoldes julebordene nu også digitalt, så hele Danmark har mulighed for at opleve dem.
Personlige traditioner
Under temaet ’Nye Traditioner’ tager årets julebordsudstilling udgangspunkt i den mangfoldighed af juletraditioner, der i hver familie værnes om, gentages år efter år og gives videre fra generation til generation. Men udstillingen vil også kaste lys over de nye traditioner som opstår, når man selv skal etablere sin egen jul. For selvom julen er fuld af gentagelser, giver vi den alle hver vores karakter og udtryk.
Bag årets fem juleborde står syv stærke personligheder, som gennem deres borddækning deler ud af personlige historier omkring deres egen jul, og de traditioner, de enten har med sig, eller selv har etableret.
Udstillingen, der skal inspirere og motivere de besøgende til at dække deres egne juleborde, åbner officielt fredag den 12. november og kan opleves på 2. sal på Amagertorv 6, 1160 København K frem til den 31. december 2021.
Julebordene kan også opleves digitalt i samme periode på Royal Copenhagens website.
12 fantastiske juleborde: Sådan dækker du op til en magisk julemiddag
Se Royal Copenhagens smukke juleborde lige her:
Julen har englelyd
af Nanna Øland Fabricius (Oh Land) (f. 1985) – sangerinde, komponist og TV-vært
”Julen er det ultimative symbol på at komme hjem. Det er den ene dag om året, hvor man er sammen med de mennesker, der betyder allermest for en. Den repræsenterer noget hyggeligt og magisk, men først og fremmest noget trygt”, fortæller Nanna Øland Fabricius med kunstnernavnet Oh Land.
For Nanna er julen også synonym med musik. Hun kommer fra en familie, hvor sang og musik spiller en vigtig rolle, og hver julemiddag indledes med at synge ”Det kimer nu til julefest”. ”Musikken, magien, lyset og mørket er essensen af min jul” forklarer Nanna, der har komponeret et musikstykke som bagtæppe for sit julebord.
Værket slår tonen an i hendes eklektiske juleunivers, der er et sandt sansebombardement i lyserødt og rødt, fyldt med klokker og chimes. Et plysrensdyr har indtaget centerpladsen på den lyserøde dug, hvorpå der er broderet strofer fra først vers af ”Det kimer nu til julefest”. Nanna har dækket op med Royal Copenhagens julestel Stjerne Riflet Jul, Flora, Hvid Halvblonde og Hvid Helblonde, hvorigennem der er trukket silkebånd, som en reference til barndoms- og ungdomsårene i Den Kongelige Ballet. En skøn blanding af gamle glas, bestik og vintage julepynt fuldender bordet, der skal rumme hendes egen katolske opvækst og hendes muslimske svigerfamilie. Der er således gjort plads til nye traditioner. ”Min julehistorie ikke skrevet færdig. Den er et øjebliksbillede fyldt med nostalgi og forventninger til fremtiden”.
Noelles første jul
af Cecilie Haugaard (f. 1990) – Influencer, model og TV-vært
”Julen i år bliver noget helt særligt, fordi det er den første jul med Noelle” fortæller Cecilie. Datteren, der kom til verden først på året, er den nye stjerne i Cecilie og hendes mand, Christophers juleeventyr.
Familiejulen er fyldt med traditioner, gåture og kirkegang juleaften. Hjemme i Cecilie og Christophers eget hjem hersker en lys og varm atmosfære med flere franske noter. Sådan er det også med julebordet, der er dækket op med referencer til Cecilies elskede Frankrig, hvor barndommens ferier og ungdommens studieophold fandt sted.
Der dækkes op med Royal Copenhagen steldele i Hvid Hel- og Halvblonde i kombination med franske blomstrede vintage tallerkner. Antikke franske glas, pressede hvide glasstager giver – sammen med lange transparente gardiner og en lys hørdug – en blød og sfærisk stemning. Der serveres selvfølgelig en klassisk fransk Bouche Noelle kage som supplement til den traditionelle danske julemad.
Juletræet med sin pynt: 27 smukke juletræer
Den store familiejul
Af Nikolaj Stokholm (f. 1990) – komiker og TV-vært – og hans kone Isabella Stokholm (f. 1993), der er influencer og kandidatstuderende
”Ud med traditionerne og ind med festen og hyggen”, lyder det fra Nikolaj Stokholm, der insisterer på, at alle skal gøre sig umage for at få en god fest. Bordet skal dækkes smukt, hjemmet skal pyntes efter alle kunstens regler, og gæsterne forventes at bidrage til den gode julestemning – gerne klædt til lejligheden. Julen holdes hvert år hos Isabella og Nikolaj, der overtog højtiden, da de blev gift. Med hver sin baggrund havde parret brug for at skabe deres helt egen tradition, og sådan er det gået til, at de nu udgør familiens samlingspunkt. De byder generøst alle, der har lyst, indenfor i deres smukke julehjem.
”Vi har begge taget fragmenter med fra vores barndoms jul med traditionel mad og dans om juletræet, men vi har skabt vores helt egen fest, der starter om eftermiddagen med champagne og konfekt og slutter med hotdogs og kolde øl, når børnene er lagt i seng”, fortæller Isabella. Julen fejres gennem hele december måned, hvor kassen med julepynt arvet fra Nikolajs bedsteforældre, hentes frem. Juletræet pyntes med arvestykker og glaskugler, og der føjes hvert år nye kugler til. Dem finder parret på en tilbagevendende juletur i Tivoli.
Æstetikken betyder meget for både Isabella og Nikolaj, og det fremhæves på deres elegante julebord, der balancerer de klassiske og moderne elementer. Parret har dækket med Prinsesse og Musselmalet Helblonde og Musselmalet Halvblonde iscenesat med blå glastallerkner, farvestrålende mundblæste vandglas samt krystalglas. Et trælegetøjstog på skinner kører igennem til glæde for familiens mindste. Bordet er et spejl på parrets forskellige familiemæssige afsæt, deres fælles veneration for det stilfulde hjem, og deres sans for tilværelsens mere humoristiske sider.
Boliggalleri: Decemberhjem med traditioner
KØKKENETS HJERTERUM
Af Meyer Bengtsson (f. 1964) – indehaver af Heartwork Design og kreativ ildsjæl, der beskæftiger sig med interiørdesign, grafisk design og indretning, og hendes mand Claus Meyer (f. 1963), der er international gastronomisk iværksætter, medejer af Meyers A/S, kogebogsforfatter og virksomhedsejer
December er lig med duften af eksotiske krydderier, følelsen af nærvær og skønne stunder sammen med venner og familie. Omdrejningspunktet er køkkenet, der indbyder til konstant madlavning, stærke fællesskaber og hyggeligt kaos. ”Juletraditionerne er mange og stammer fra både min og Claus’ familie og barndom. Vi elsker gentagelserne og finder hvert år kassen med gammel julepynt frem, men vi har også skabt nye juleritualer, som vores børn har været med til at definere”, fortæller Christina Meyer Bengtsson.
Til julemiddagen er der er altid en fugl og en steg på julebordet – og som noget nyt også en vegetarsteg – og lidt i strid med familietraditionerne insisterer Claus på at servere en forret. Alle herlighederne forberedes og anrettes i husets hjerterum og centrum – køkkenet.
Royal Copenhagen har genskabt køkkenets varme stemning med en opdækning på et langt egetræsbord med rød linoleumstop, som Christina selv har designet. Her er stellet HAV kombineret med klassiske Hvid Halvblonde-tallerkner, der er blevet dekoreret med grafiske prints skabt af Christina med afsæt i den musselmalede blomst. Det hele tilføres en uhøjtidelig kant i samspil med rustikt hjemmelavet keramik,
MORMORS JUL
Af Lotte Tegner Freddie (f. 1935), der er journalist, forfatter og foredragsholder samt tidligere fotomodel og moderedaktør på Børsen og Berlingske Tidende. Nuværende skribent for ELLE og Fashionforum. Ridder af den franske orden Légion d’honneur.
”Traditioner er meget vigtige, fordi de binder mennesker sammen, og man har pligt til at give traditionerne videre og skabe et smukt rum for julen”, mener Lotte Tegner Freddie, der holder meget af højtiden. Hun tænker med stor veneration tilbage på sin barndoms overdådige jul hos sine bedsteforældre. ”Min mormor var kongelig balletdanser med stor sans for det eventyrlige og ekstravagante, hvilket også var kendetegnende for deres hjem”.
Lotte Tegner Freddies barndomsjul var således fyldt med magi, overraskelser, fest og farver. Bedsteforældrene var de lykkelige ejere af et komplet Flora Danica stel til 24 personer, og det blev sat i scene efter alle kunstens regler juleaften, hvor bordet selvfølgelig var en hemmelighed lige til der blev sagt ”værsgo”.
Som en hyldest til sin mormor og som et udtryk for sin egen glæde ved at have gæster og dække et festligt og farverigt bord genskaber Lotte Tegner Freddie sin bardoms juleunivers. Hun dækker selvfølgelig op med Flora Danica og holder stædig fast på, at der også skal være en skål til risengrøden. Gyldent bestik, krystalglas, mørkerøde portvinsglas og en symfoni af røde og pink blomster i rige mængder fuldender tableauet.