Tendenser

Skærer det i hjertet, når du smider ud? Bare rolig, ny TikTok-trend kommer dig til undsætning

Cluttercore er en ny indretningstendens, der hylder rod, miks af stilarter og genstande med affektionsværdi. Strømningen er ifølge eksperter ikke overraskende, men en svær stil at mestre. For hvornår kammer rodet over – og hvornår giver det ro og tryghed?

Der findes nogle, som under corona-nedlukningerne har brugt tiden på at rydde ud i bedste Marie Kondo-stil. Og så findes der andre, der er gået i den stik modsatte retning. For dem er rod – eller clutter – pludselig ikke længere et fyord, men rent faktisk målet.

Det handler dog på ingen måde om daggammel opvask og tøjbunker på gulvet – glem alt om det. I stedet gælder det om at udstille og hylde ejendele med sentimental værdi. Det er lag på lag-versionen af indretning, hvor stilarter, mønstre og farver mikses i en pærevælling, som ellers ikke synes oplagt.

Det organiserede rod er på sociale medier blevet døbt cluttercore, og hashtagget har i skrivende stund 36,4 millioner visninger på TikTok og mere end 20.000 opslag på Instagram. Ifølge Jeanette K. Mortensen, fremtidsforsker ved konsulentvirksomheden EGGS, er det ikke overraskende, at der er en stigende tendens til at sætte farve på hjemmet og hylde rodet.

– Det er sådan, at en enhver tendens har en modtendens. Derfor undrer det mig ikke, at vi ser nye strømninger som cluttercore, der er en direkte reaktion mod minimalismen, som har hersket i en lang årrække, siger hun.

De polerede og rene linjer drukner i den farvebølge, der skyller ind over os. Vægge, lofter og møbler begynder at sprælle af liv, og spørger man Frederikke Aagaard, der er arkitekt samt tv-vært, podcaster og foredragsholder, har bølgen været undervejs i noget tid.

– Det er kommet snigende inden for de sidste cirka otte år, at vi begynder at sætte meget mere farve på indretningen. Det kan man blandt andet se ved, at maling-, tapet- og gardinvirksomheder har fået et enormt boom, siger hun.

3 steps: Sådan indretter du med cluttercore

Det handler om at skabe mening af rodet, og det er da også en hårfin balance mellem at ende med et decideret rod og så den udgave, hvor rodet giver ro og tryghed. Reelt kan alle give sig i kast med cluttercore, men det er ikke helt ligetil at ramme balancegangen.

Se her, hvordan du mestrer stilen:

1. Personlig værdi

Husk på, at cluttercore handler om at omgive sig med ting, der har en særlig betydning. Derfor kan du stolt udstille børnenes hjemmelavede keramik på hylden i stedet for at gemme det væk i skabet. Ryd ud i det, der ikke længere giver dig værdi, og udstil det, der frembringer smil og gode minder.

"Verden er under forandring. Det giver lyst til at forpuppe sig og omgive sig med ting, der gør én tryg. Vi tænker mindre over, hvad andre synes og lidt mere over, hvad vi selv har lyst til. Derfor ser jeg en stigende tendens til, at man udstiller sine samlinger og ting, som gør ens hjem helt specielt i forhold til andres" - Frederikke Aagaard

2. Miks på kryds og tværs

Det gør ikke noget at mikse stilarter og vilde mønstre – tværtimod. Køb en sofa i en spraglet farve, som gør dig glad og pynt med puder, som stikker i hver deres stilmæssige retning. Når du ikke længere er bundet af at vælge ting, som nød og pine skal passe sammen, er der i stedet plads til at slippe kreativiteten løs og vise sin personlighed gennem indretningen.

"De sidste mange år har vi indrettet os meget hvidt og enkelt, så dét, at vi nu ser en mere hektisk tilgang med inspiration fra hotellernes dybe juvelfarver og tunge gulvtæpper, er ret udansk og interessant" - Frederikke Aagaard

3. Den røde tråd

Hvis rodet stadig skal virke roligt for øjet, kan du skabe balance i de farver, du indretter dig med. Brug nuancer, der spiller godt sammen, og genbrug farven et andet sted i rummet. På den måde sikrer du den røde tråd, der skaber en rolig atmosfære.

"Vi har brug for at holde fast i dét, der gør mennesket til et menneske. Man kan træne teknologien på mange måder, men den vil aldrig kunne rode, som et menneske kan og deri ligger noget originalt og kreativt, som er helt unikt menneskeligt" - Jeanette K. Mortensen. 

GALLERI: Bliv inspireret af cluttercore

Læs mere om: