
Stilfærdigt ekstremt
’Det er jo helt surrealistisk’, siger vi, når tingene pludselig bliver vendt på hovedet og mister deres velkendte værdi. Måske derfor oplever vi nu surrealismen vende tilbage.
Vi vil have det hyggelige eventyr, men ønsker os også det ekstreme. Sådan lyder trendfolkets meldinger fra årets første boligmesser. Januars store skandinaviske messe for brugskunst og interiør, Formex i Stockholm, blev afholdt under overskriften Wonderland Stories. Her skulle man gennem et Narnia-stort garderobeskab for at komme ind på temaudstillingen, der på eventyrlig vis blandede elementer fra Alices eventyrland med prinsesseærter, bønnestager osv.
»Vi har brug for leg og humor,« lød forklaringen fra Jan Rundgren, der havde iscenesat Wonderland Stories. »I en usikker verden er det rart at kunne sætte sig til rette i en stor, tryg lænestol og lytte til historier, der med garanti ender godt.«
Næsten samtidig var der international møbelmesse i Köln, hvor et højtprofileret trendpanel spåede fornyet fokus på det legesyge, farvestærke, vildt dekorative og eksperimenterende. Extra Much hedder trenden, der på alle måder synes at grine trodsigt af al den snak om krise og mørke skyer.
Surrealisme møder shakerstil i den amerikanske designer Paul Loebachs univers. Han bruger avanceret, moderne teknologi til at manipulere med former, hentet i den primitive amerikanske bondekultur, og skaber ting, der er velkendte og syrede på samme tid. www.paulloebach.com
SKJULT KUNST
Hidden Art er navnet på en sammen-slutning, der støtter og promoverer designere i England. Deres netbutik - www.hiddenartshop.com - er en guldgrube, hvis man er på jagt efter sære, finurlige og skøre sager til indretningen. Her finder man f.eks. Jake Phipps' loftslamper Jeeves og Wooster, der virkelig minder om noget fra et Magritte-billede. De er i sort filt, foret med gyldent eller sølv-
lignende metal og koster fra 210 pund.
Tina Tsang er med sit te- og kagestel
med dameben og dukkehoveder en af
de populære designere på Hidden Art.
Hun er egentlig uddannet illustrator og prøver med egne ord at puste liv ind i hverdagsting for at skabe surrealistiske objekter, der er sjove at både samle på og bruge. En kop koster fra 32 pund,
en opsats 125 pund.
ÆGTE KRISETEGN
Mellem eventyret og ekstremerne ser det så ud til, at en gammel kending stikker hovedet frem og på stilfærdig og underfundig, men også foruroligende måde blander de to elementer.
Vi taler om surrealismen, som vi billedmæssigt vil kunne frådse i frem til sommer. Louisiana i Humlebæk og Statens Museum for Kunst har hhv. Max Ernst, en af kunstretningens allerstørste internationale profiler, og Wilhelm Freddie, dansk surrealismes største skikkelse, på plakaten. Og selv om begge udstillinger naturligvis har været planlagt længe, synes timingen perfekt.
Surrealismen er et barn af Første Verdenskrigs gru og ødelæggelse, og den har det med at dukke helt op til overfladen i krisetider. Når vores verdensbilleder vakler, og trygge rammer ryster, så virker surrealismen og dens gådefulde ikke-svar på tilværelsen på en eller anden måde mere tiltrækkende.
På de internationale kunstauktioner synes den surrealistiske kunst at trodse de generelt nedadgående markedskurver, fordi nye og yngre samlere har fået øjnene op for den. Og selv om den næppe kommer til at præge møbelfronten, så har der allerede længe været tegn på, at kunsthåndværkere og designere leger med mærkelige elementer og sære sammenstillinger. Fordi tiderne ganske enkelt lægger op til at blive set med andre øjne.
Se artikel om nyt museum i Bruxelles med surrealismens mester Magritte