Tendenser

Stolens historie: Fra luksus til allemandseje

Stolen begyndte sit liv som en uhørt luksus for almindelige mennesker, men langsomt blev den forvandlet fra statussymbol til allemandseje. Kom med på en tur gennem stolens historie.

At sætte sig ned er for de fleste en helt elementær bevægelse. Spørgsmålet er mere, om man sidder blødt og behageligt eller ej. Men den luksus at have fast grund under numsen er en forholdsvis ny opfindelse i menneskets historie.

I tidernes morgen

At sidde på hug var formentlig den almindeligste måde at sidde på, da menneskeheden stadig var ung.

At stolen senere skulle være med til at sætte Danmark på verdenskortet har krævet en lang rejse.

De første skridt til nutidens stole blev taget i tidernes morgen, hvor skamlen blev opfundet. Den kendes både fra det gamle Ægypten, Danmarks bronzealder og det antikke Grækenland, men det var formentlig først omkring 3000 f.Kr., at de første rigtige stole blev taget i brug.

Skamlen var den første form for stol, der blev opfundet.

Det gamle Grækenlands stole

Både de gamle grækere og romere brugte stole i mange udformninger, men efter Romerrigets undergang gik stole stort set i glemmebogen og forsvandt ud af den kollektive erindring på vores breddegrader.

Først i 1400-tallet begyndte almindelige mennesker så småt at udstyre deres hjem med tre- eller firbenede stole, og først fra 1500-tallet kan man tale om, at stolene blev almindelige i den vestlige verden. 

Kongeligt pral i 1500-tallet

Til ind i 1500-tallet ejede selv velhavende europæere sjældent en stol eller bare en skammel, for man 'møblerede' med tekstiler på både vægge og gulve.

Træbænke langs væggene var beklædt med hynder og tæpper, og da møbler endelig blev mere almindelige, var de som oftest klodsede og så tunge, at man dårligt kunne flytte på dem.

Kun kongelige kunne fremvise et smukt inventar, og deres få møbler kunne være besat med sjældne træsorter, ædle metaller, stene og fine udskæringer. Hovedformålet var at stille sin rang og rigdom til skue – simpelthen at prale frem for at have møbler til hvile og afslapning.

I midten af det 20. århundrede var Hans J. Wegner med til at sætte Danmark på designverdenskortet med sine stoledesigns.

Fra nødvendighed til designobjekt

Stolens nuværende popularitet hviler først og fremmest på den kendsgerning, at den giver støtte til at sidde for mennesker af alle størrelser og til forskellige formål som at spise, læse, hvile, vente eller udføre arbejde.

Men gennem renæssancen, barokken og rokokoen, over nyklassicismen, empiren, historismen og art nouveau og meget længere ind i den moderne tid udviklede stolen langsomt sin betydning.

Den blev et møbel, der af kunstnere og formgivere blev skabt i alle tænkelige faconer og med udsmykninger præget af fantasi og måske en bevidst inspiration fra fremmede kulturer.

FDB Møblers pindestol J46 er en af de mest populære danskdesignede stole.

Verdens vigtigste stole

I dag kommer stole i alle mulige afskygninger, til de mest ydmyge, men gennem hele historien har nogle helt særlige stole opnået verdensberømmelse.

Det gælder for eksempel den enestående stol af elfenben, som i ca. 550 blev udskåret til ærkebiskop Maximilian af Ravenna, de ægyptigske kongestole og Vincent van Goghs maleri af en primitiv træstol med flettet sæde, som han i mangel af en mere konventionel model lagde hele sin sjæl i at portrættere.

Efter middelalderen har stilarterne fulgt hinanden i hurtig rækkefølge, og det var en revolution, da danske designere i midten af det 20. århundrede satte Danmark på designverdenskortet.

Stole med humor og en helt ny frigjorthed i designet og i alle grader fra minimalistisk renhed til de mest fantastiske konstruktioner har præget nutidens stole. Det er først nu fra modernisterne og frem, at det for alvor er lykkedes at forene behovet for møbler, der både er praktiske, behagelige og smukke.

Læs mere om: