Tendenser

Stor guide | Sådan fjerner du pletter på tøjet

Fedtpletter, kaffeskjolder, chokolade eller – åh, skræk, åh, ve – de frygtindgydende rødvinspletter på en ny, hvid skjorte. Se her, hvordan du fjerner alle slags pletter på tøjet.

Der er intet som en nystrøget hvid skjorte, der kan få dig til at føle dig stilet og chik. Til gengæld er der heller ikke noget som en stor plet ned af fronten på selvsamme skjorte, der kan få dig til at føle dig sjusket – for slet ikke at tale om ængstelig. Hvad nu hvis pletten ikke kan fjernes igen?

Lad dig ikke slå ud af pletter på tøjet. Der er heldigvis råd for de fleste pletter, så du kan spare en tur på renseriet. Vi er gået på jagt i de gode gamle mormorråd for at finde ud af, hvordan man lettest får pletter ud af tøjet.

Sådan fjerner du pletter på tøjet

Blod: Har du skåret dig i fingeren under madlavningen og fået blod på bukserne? Så skal du reagere hurtigt. Blodpletter skal under koldt vand hurtigst muligt – varmt vand får blodet til at koagulere og sætte sig fast i tøjet. Lad det kolde vand løbe gennem stoffet og gnid på pletten til den forsvinder.

Blomsterstøv: Smukke blomster vækker glæde i hjemmet, men støvet fra de fine blomster vækker bestemt ikke glæder, når det ender på tøjet. Blomsterstøv er meget svært at fjerne helt fra tøjet, men du kan gøre en forskel ved at støvsuge pletten for støv og derefter gnide opvaskemiddel på pletten og lade det ligge i op til fem timer. Derefter vasker du tøjet, og så er pletten forhåbentlig blevet en del mindre tydelig.

Chokolade: Hvis tøjet kan tåle det, så kyl det i vaskemaskinen på 60 grader for at fjerne chokoladepletten. Hvis tøjet ikke kan tåle de høje temperaturer, kan du prøve at smøre pletten med opvaskemiddel og lade det trække i nogle timer, inden du vasker tøjet.

Fedt: Fedtpletter ser bestemt ikke godt ud, men det er heldigvis noget af det nemmeste at få ud af tøjet. De fleste fedtpletter forsvinder ved vask ved 60 grader, men fedtpletter på mere sart tøj kan tackles med opvaskemiddel. Psst… Har du fået en fedtplet på skind? Så kan du prøve at fjerne den ved at gnide et hvidt viskelæder på pletten.

Græs: Græspletter på bukserne kan sommetider være en lidt uheldig souvenir fra en ellers hyggelig picnictur. De grønne pletter kræver noget tålmodighed at få væk, og det kan sagtens være, at du skal gentage behandlingen flere gange. En frisk græsplet kan tit klares med lunkent sæbevand, men en mere insisterende plet skal nok gnides med opvaskemiddel og ligge lidt, inden tøjet vaskes.

LÆS OGSÅ: Sådan skal du vaske dit sarte tøj

Kaffe: Åh, de himmelske sorte dråber, der får alle morgener til at blive lidt bedre… lige indtil du spilder ned af fronten på dig selv. Friske kaffepletter kan dog fjernes med det samme ved at skylle tøjet under rindende vand og gnide på pletten. Hvis du ikke vil stå med skjorten i håndvasken på arbejdet, kan du også vaske derhjemme med vaskemiddel med blegemiddel. Er tøjet sart? Så dup sødmælk og opvaskemiddel på kaffepletten og lad tøjet ligge i nogle timer, før du vasker det.

Læbestift: Brug samme metode som ved kaffe for at komme af med læbestiftspletter.

Mudder: Er du typen, der elsker en god vandretur eller en god tur på festival, har du sikkert prøvet at få mudder på tøjet. Det er heldigvis nemt at få af. Lad mudderet tørre helt, børst det værste af, og vask tøjet som normalt.

Neglelak: Indeholder tøjet actetat (tjek på vaskeanvisningen), kan du bruge acetone til at fjerne neglelakspletten. I visse tilfælde kan du bruge neglelakfjerner – dog kun hvis den ikke indeholder olie. I så fald erstatter du nemlig bare den ene plet med en anden.

Rødvin: En lidt for festlig aften kan let ende med en rødvinsplet på kjolen. Hvis du reagerer hurtigt, kan du fjerne pletten med rindende vand. Det kan også sagtens være, at du først opdager pletten efter festen. I så fald skal du gnide pletten med ufarvet opvaskemiddel og lade tøjet ligge i fire-seks timer, inden du vasker tøjet.

Te: Glycerin opløser den garvesyre, som er i teen, så læg det plettede tøj i blød i glycerin i en halv times tid. Et andet mormorråd er at komme citron på pletten. Citronsyre kan dog virke blegende, så man skal være varsom med at bruge tricket på kulørt tøj.

Tyggegummi: Er du kommet til at sætte dig i et stykke tyggegummi? Så læg blot tøjet i fryseren. Når tyggegummiet er frosset, kan du knække det af tøjet.

Kilde: Pletvæk.dk

Læs mere om: