Tendenser

To store boligtendenser, der ikke er til at komme udenom denne jul!

Du har sikkert lagt mærke til begge disse julepyntstendenser, som er at se allevegne lige nu – og som ved første øjekast stikker lidt i hver sin retning. Men der er en helt naturlig forklaring på begge trends, forklarer to eksperter.

Juletendens 1: Forgyldte naturmotiver

Det er ikke til at komme udenom om de forgyldte, naturlignende motiver, der pibler frem denne jul – og det er både æstetisk og bæredygtigt, for den holdbare natur kan genbruges år efter år.

Der er da også en helt naturlig forklaring på, at vi i juletiden lukker den forgyldte natur inden døre netop nu:

”Det er ikke noget nyt, at guld og glitter er fast inventar i mange danske julehjem, men i løbet af det seneste halvandet år har trenden fået et boost. Forgyldte ophæng og juledekorationer giver juletræ og karme glans. Som et gennemgående tema ser vi nu en voksende tendens til, at især forgyldte naturmotiver præger vores juleindretning. Det er der en helt særlig grund til,” mener Cille Grut, interiørstylist for bl.a. Royal Copenhagen og ejer af Grut & Co. Interior.

”Tendenser starter kulturelt, både hvad angår mode og boligindretning. Hver gang noget forfærdeligt sker, har vi behov for, at der sker noget godt. Vi har brug for hygge, og vi har brug for at feste og fejre. Det kommer også til udtryk i vores hjem, som vi gennem det seneste halvandet år har brugt mere tid i, end vi plejer. Vi har mere end nogen sinde brug for at bygge en base, der gør os trygge, og som beriger øjet,” siger hun.

Julepynt fra Bungalow - fra 250 kroner. 

Tættere på naturen

Ud over at have påvirket vores måde at være sammen på har coronapandemien præget vores måde at indrette os – og dermed også vores valg af julepynt, som i år forestiller kogler, træer, blade og kranse i gyldne toner. En bogstaveligt talt naturlig reaktion, mener Cille Grut.

”Pandemien har gjort, at vi er kommet tættere på naturen. Aldrig har der været så mange mennesker udenfor, så det er klart, at vi nu tager naturen med hjem i stuerne. Vi har ikke haft mulighed for at rejse, så i stedet er folk begyndt at gå på svampejagt og ordne haver. Det er en helt naturlig reaktion på pandemien. Vi har simpelt hen genfundet naturen på en ny måde,” siger Cille.

Juleophæng i guldbelagt messing fra Georg Jensen. Priser fra 150 kroner. 

Messingophæng fra House Doctor - håndlavet. 10 centimeter høj. 47 kroner. 

Juletendens 2: Kitschet julepynt

En anden trend, der har været under opsejling de senere år, er den kitshede julepynt. For efter flere år med stringent, cool og farvekoordineret pynt, må du gerne gå lidt amok og gå all in på “grim” pynt med humoristiske motiver. Men hvor i alverden kommer det kitschede julepynt fra, og hvad siger det om vores tid?

Den “grimme” juletrend tager udgangspunkt i et stort behov for ikke at tage os selv alt for højtidligt, forklarer Rie Fjordsøe Rasmussen, der er trendredaktør i Pej Gruppen.

”Der har været mange år, hvor den rene nordiske stil har være dominerende. Alt skulle være hvidt og minimalistisk, og vi måtte helst ikke have for mange ornamenter.

Farver er i stor stil kommet tilbage i boligen, og det er her, de grimme julekugler og den hæslige pynt hører til – væk fra det monokrome univers.

Juleophæng i papir fra Stilleben, 175 kroner for 5 stk. 

Vi er begyndt at gøre op med det perfekte. Vi har fået så meget perfekthed stoppet ned i halsen, at der på Instagram er opstået et nyt fænomen, hvor vi hylder det uperfekte. Det skaber en ny stil og en ny æstetik og et måske lidt barnligt stilunivers, hvor tingene gerne må være lidt finurlige og personlige. Det handler ikke så meget om det ydre længere, men om, at vi gerne vil vise, hvem vi er indeni. Derfor bliver humor og selvironi også vigtigt, fordi vi ved at bruge det kan vise, at vi er mennesker,” siger Rie Fjordsøe Rasmussen.

Hun peger også på, at personlighed og identitet er det, der kendetegner den tid, vi lever i nu.

”Det er grunden til, at farver, det kitschede og genbrugsfund er så populært lige nu. Noget andet, der taler ind i trenden, er nostalgien – retro-vintage-vibes, som de grimme julekugler også repræsenterer for os,” siger hun.

Vi hylder de gamle traditioner og en ubekymret oplevelse af verden.

”De grimme julekugler bliver måske særligt populære i 2021, fordi de repræsenterer en følelse af noget bekymringsfrit, spræl, fest, farver og glad-i-låget-hed.”

Juleophæng fra Bungalow - fra 65 kroner. 

Juleornamenter i glas fra Casa Living til 70 kroner stykket.