Tendenser

Stuk dit hjem op

Stuk kan sagtens fungere i nyere huse og er forholdsvis nemt og billigt at sætte op. Her kan du se nogle eksempler på, hvordan nyt design spiller perfekt sammen med stuk i loftet.

Drømmer du om at give dit moderne hjem lidt romantisk kant? Så kunne stuk være løsningen. Fremhæv den moderne designer-lampe over spisebordet med en stuk-rosette eller giv rummet personlighed med en frise langs loftet. Måske tror du, at stuk er gammeldags? Men det er faktisk hot og fungerer godt i det moderne hjem.

Se villa med stuk her

Stuk i gamle dage

I helt gamle dage blev stuk skåret i træ af træskærere og var forbeholdt de få. Det blev efterhånden afløst af gips og blev af samme grund tilgængeligt og populært som udsmykning for almindelige mennesker, som ikke lige tilhørte de kongelige eller adlen. Udover i slotte og pompøse villaer og herskabslejligheder, finder man typisk stuk i murermestervillaer bygget fra 1915-1930. Men stuk var faktisk almindeligt helt frem til 1960’erne, hvor parcelhusene for alvor blev populære, og hvor stukken mere eller mindre forsvandt. I de senere år er stukken vendt mere og mere tilbage som en indretningsmæssig detalje. 

Se klassisk fransk stuk her

To slags stuk

  • Gips: Det kan være en fordel at få hjælp fra en håndværker til opsætning. Kan repareres, renses og males flere gange. Kan ikke brænde. Er dyrere end stuk af plast.
  • Plast (polyuretan og flamingo): Let materiale og derfor forholdsvis nemt selv at sætte op. Kan udvikle sundhedsskadelige stoffer ved brænd. Koster cirka det halve af gips. 

Stuk kan fås i almindelige byggemarkeder og specialbutikker som fx. romastuk.dk, hvor udvalget er større.

Her kan du se eksempler på, hvordan du indretter med stuk:

Stuk