Tendenser

Takt og tone om borddækning

Hvordan er det nu lige med flere rækker af glas og bestik, og hvordan holder man rigtigt på glasset? Få styr på takt og tone, når det gælder borddækning af takt og tone-ekspert Inge Correll.

Flere rækker bestik og glas, er det nu din brødtallerken til højre eller venstre, og hvem er egentlig din bordherre? Det er let at blive forvirret, hvis man for en gangs skyld er inviteret - eller selv skal dække op - til 'fin middag.' Inge Correll, som har skrevet flere bøger om god bordskik, guider dig godt på vej:

Sådan dækker du op:

Hvordan skal bestikket ligge?

Gaflerne ligger til venstre, knivene på højre side - med skæret mod tallerkenen. Yderst til højre ligger suppeskeen. Øverst dessertbestik. Skeen med skaftet til højre, gaflen til venstre og tættest på tallerkenen. Bestik til en mellemret er placeret skråt i øverste højre hjørne. Bestikket hører til på tallerkenen, så snart det er taget i brug.

Hvor skal glasset stå?

Gæsterne skal starte fra højre og tager så glassene i brug mod venstre. Vandglas skal stå yderst. Herefter hvidvinsglas, rødvinsglas og så et glas til dessert - eksempelvis et dessertvinglas. Placér rødvinsglasset, som er midterst i række, midt for middagstallerkenen. Sæt først kaffekopper på (længst til højre), når kaffen serveres. 

Rødvinsglasset er det største, hvidvinsglasset lidt mindre og glas til dessertvine endnu mindre. Hold på glassets stilk, så du ikke laver mærker på glasset.

Brug bestikket til at vise om du er færdig eller ej

Vil du vise, at du ikke er færdig med at spise, så læg kniven på tallerkenen med skaftet pegende skråt ned til højre og gaflen skråt til venstre. Er du færdig med at spise, skal du lægge kniv og gaffel parallelt, skråt pegende mod højre.


 

Placering af brødtallerken 

Tallerkenen til brød står på venstre side - og den er kun til brød. En smørkniv placeres på brødtallerkenen, men her med skæret væk fra tallerkenen.

Mere inspiration?

Få en fin og grøn borddækning med pynt som grene, blomster og kogler. Det er både nemt og billigt! Se her, hvordan du pynter dit bord med naturen!