Tendenser

Tips til tapet - 16 stemningsfulde rum

Med tapet kan du nemt forvandle et rum og give det et helt specielt udtryk og stemning. Få tips til at tapetsere og masser af inspiration til, hvordan du kan indrette med tapet i din bolig.

Et tapet er perfekt til at skabe stemningsfulde rum og sætte en ramme for indretningen. Du kan både bruge tapetets farver som udgangspunkt for indretningen eller til at skabe en kontrast til andre farver i rummets interiør.

Tapet kan forme rummet med farver og mønstre 

Vil du skabe rolige rum, kan du fx gå efter et nedtonet tapet, der næsten går i et med de andre farver. Denne løsning er rigtig god til soveværelser, hvor det enkle og rolige er rart. 

Men holder du i forvejen dit soveværelse i nedtonede farver, kan et tapet med lidt mønster dog også skabe en fin kontrast uden at bryde med det overordnede look i soveværelset. Hvis ikke tapetet er alt for opmærksomhedskrævende, kan du til gengæld sagtens tilsætte puder, lamper eller andre detaljer med lidt mere pang på. 

Hvis du vil have et hjem fuld af liv, er der også uendeligt meget tapet i flotte farver og vilde mønstre at vælge mellem. Sæt det på én væg for at skabe kontrast, eller gå all in og dekorér alle rummets vægge. 

Sådan sætter du tapet op

Det er ikke svært selv at sætte tapet op derhjemme, så længe du er velforberedt og går systematisk til værks. Her er nogle af de ting, du skal vide, inden du går i gang. 

1. Mål væggene: Start med at udregne arealet af de vægge, du vil tapetsere. Når du så besøger forhandleren, kan I hurtigt regne ud, hvor mange ruller tapet du skal bruge. Ligesom med maling er det en god ide at købe lidt ekstra, så du ikke pludselig står og mangler. 

2. Klargør din væg: Det vigtigt, at du har klargjort din væg, inden du sætter tapet på. Væggene skal være helt glatte og uden ujævnheder. De fleste vægge kræver ikke meget klargøring, men hvis der er lidt huller og ujævnheder, kan du spartle væggen og derefter slibe den. 

3. Mål taptetet af: Inden du kan tapetsere, skal du måle og rive tapetbanerne op. Læg ca. 10 cm til væggens højde, så kan du skære overskydende tapet af til sidst. Er det tapet med mønster, kan du med fordel starte med at lægge banerne på gulvet, så du kan se, om mønsteret kommer til at passe. Når du har fundet den rigtige længde, ruller du tapetet ud på et aflangt bord med forsiden op og river tapetet af i den rette længde. 

4. Smør med vægklister: Tapetet sættes på væggen med tapetklister. I nogle tilfælde skal det smøres på tapetrullen, som derefter sættes på væggen. I andre tilfælde smøres tapetklisteren direkte på væggen, hvorefter du sætter tapetbanerne på. Spørg forhandleren, hvis du er i tvivl om metoden på det tapet, du har fundet.

5. Når taptet skal på væggen: Start med at tapetsere fra den ene ende af væggen og arbejd langs væggen derfra. Tapetbanen fastgøres først ved loftet og med en tapetbørste, børster du tapetet fast. Du kan også bruge hænderne. Det vigtigste er, at der ikke er folder eller luftbobler under tapetet. 

6. Tid til finish: Vask forsigtigt overskydende lim af mellem samlingerne og ved fodpanelet med en fugtig svamp.

16 tapeter der skaber stemning 

1. Fuld feriestemning 

Foto: Dianna Nielsson.

Tapet er godt til at inddrage boligens omgivelser i indretningen. I sommerhuset her er strandens sandfarver afspejlet i tapetets lyse striber, der skaber perfekte sommerferie-vibes.

2. Gå ind i en anden verden 

Foto: Peter Kragballe

Tapet kan ændre et rum markant, og William Morris-tapetet her gør sammen med det store gamle skab nærmest stemningen magisk. Man skulle næsten tro, at Narnia dukkede op på den anden side af skabet.

3. Romantik i luften 

Foto: Frederikke Heiberg

Hvis du vil skabe en romantisk stemning i soveværelset, kan du vælge et tapet med nostalgisk motiv. I kombination med sarte grønne nuancer på velourpuden og skamlen skabes der en dejlig ro.

4. Skab dybde og struktur 

Foto: Frederikke Lea Heiberg

Med tapet på væggene kan du lege med både mønstre og farver. Når det kun er én væg, der tapetseres, skaber det struktur og dybde i rummet.

5. Klinker eller tapet?

Foto: PR

Man kan få masser af tapet, der ligner noget, fx mursten, bogreoler eller andet materiale. Her er det tapet, der på en prik ligner klinker, men som er en del nemmere at sætte op.

6. Natur i hjemmet

Foto: PR

Bring naturen ind i hjemmet med tapet i grønne nuancer, der frisker indretningen op og passer særdeles godt til fx møbler i træ.

7. Sæt rammer for møblerne 

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Hvis din seng står op ad endevæggen i rummet, kan et mønstret tapet skabe en fin effekt som et slags stort hovedgærde.

8. Rolige kontraster

Foto: Kristina Demant

Nedtonet tapet, der næsten går i et med andre farver, giver et roligt udtryk samtidig med at mønsteret skaber lidt kontrast. Skab liv med pynteting i farver.

9. Eksklusiv boheme-stil 

Foto: H&M

Er du vild med det overdådige boheme-look, vil et tapet i etniske mønstre og farver være en god idé. Fuldend looket med mørke møbler og materialer i velour.

10. Marinetema på badeværelset

Foto: Dianna Nilsson

Tapeter er perfekte til at definere temaer, der passer til boligens forskellige rum. Her er badeværelset taget helt ud til vandet med havets dyr og farver.

11. Dekorér de små og smalle rum 

Foto: Pernille Kaalund

Giv de små og smalle rum lidt liv og spil med et flot tapet. Er det samtidig rum uden vinduer, er det lyse tapet godt til at skabe effekten af et lyst rum.

12. Et kunstværk på væggen 

Foto: Stine Christiansen

Glem alt om billeder og malerier, og dekorér nemt hele væggen med et tapet med et flot motiv. Så bliver hele væggen et rent kunstværk.

13. Stilet badeværelse 

Foto: Mette Wotkjær

Toilettet kan være et svært rum at dekorere, men med et simpelt tapet, kan du nemt skabe et rum, der fremstår både rent, stilet og mere eksklusivt.

14. Kontraster mellem rum 

Foto: Christina Kayser O

Har du rum, der ligger i forlængelse af hinanden, kan tapetet få rummene til at stå frem og gøre overgangen tydeligere. Her skaber den tapetserede endevæg en flot dybde og fremhæver kigget gennem lejligheden.

15. Opdel rummet 

Foto: Miguel Varanda

Tapet kan være med til at adskille rummets funktioner, hvilket især kan være effektivt i små rum eller lejligheder.

16. Overgang på væggene

Foto: Ditte Capion-Damgaard.

Brug forskellige farver og materialer på væggene, der understreger det herskabelige look. Sæt tapet på to tredjedele af væggen, så de høje paneler bliver fremhævet.