Tendenser

TREND:Vild med mønstret tapet

Lidt papir på væggen kan forandre udtrykket i en hel stue, og der er masser af tapet at komme efter, hvis man godt kan lide det nostalgiske udtryk med retromønstre.

En gang skulle hele rum beklædes med det, mens vi i dag ser tapet som en herlig afveksling til de hvide vægge, som ellers har været det foretrukne look i den nordiske indretning med det lyse og enkle i højsædet. Nu nøjes vi ofte med at beklæde en enkelt væg i en stue eller værelse, så vi alligevel undgår det alt for læssede, og så tapetet bare bliver en effekt i sig selv. Med en enkelt tapetseret væg kan mønstret næsten stå i stedet for et kunstværk – ikke mindst når resten af indretningen holdes relativt enkel. Og så gør tapetet naturligvis retroindretningen helt komplet med det rette mønster.

Tip! I 1960'erne og 70'erne blev det moderne med fototapeter - og man tapetserede et helt rum med f.eks. en birkeskov. Mindre kan dog gøre det - her er en enkelt væg væg matchet med farvekoordineret interiør.

Tapet fra deisgnerens hånd

Vi har brugt tapeter i forskellig form i mange hundrede år, men det blev især populært, da industrialiseringen gjorde det muligt at masseproducere mønstrene, så de blev billigere og tilgængelige for de fleste.  Mønstre og farvevalg har skiftet med moden, og undertiden har prominente arkitekter og designere kastet sig over at designe tapet. Under dansk møbelarkitekturs guldalder 1930-1965 lavede f.eks. designerparret Nana og Jørgen Ditzel tapeter ligesom Arne Jacobsen og parret Karen og Ebbe Clemmesen. Sidste år relancerede et af møbelarkitekten Flemming Lassens tapeter.

Tip! Man kan få masser af tapet, der "ligner" noget, f.eks. morsten, bogreoler eller andet materiale. Her er det tapet, der på en prik ligner fliser, som også er trendy netop n. Wallpaper by Ellos, tapet Rachel, 399 kr. (Ellos).

Mere inspiration til tapet? Få flere idéer her

Går turen forbi Malmø, må man ikke snyde sig selv for tapethimmelen, for tapethimmelen, Tapetorama, der er et 220 kvm stort mekka i Malmø centrum. Her finder du ikke mindre en 30.000 ruller vintagetapet helt tilbage fra 1880’erne og frem. Dermed er butikken Sveriges største tapetantikvariat, men her er også nyproduceret tapet i vintage og retrostil og for en hver smag.

Tip! Tapet i grønne nuancer frisker indretningen op og passer særdeles godt til retroting. Wall paper by Ellos, tapet Asta Grøn, 399 kr. (Ellos.dk).

Du kan finde nye og vintage tapeter i butikker med boliginteriør, på loppemarkeder og hos farvehandlere – og selvfølgelig på nettet. I København ligger bl.a. Tapetforum, der har et stort udvalg af tapet, mange i retrostil.

mptapeter.dk

fermliving.dk

ellos.dk

retrovilla.dk

tapetorama.se

tapetkunst.dk

tapeteksperten.dk

tapetforum.dk

borastapeter.se

Tip! Hvis du er til det dekante, så sæt velourmøbler og puder op mod tapet med blomstermønster for en trendy boheme-stil.

Læs mere om: