Tendenser

Wegners bedste stole

Hans J. Wegner designede en hitliste af stole, og mange af dem er blevet ikoner, både i Danmark og internationalt.

Danmark har en lang og stolt tradition for godt møbelhåndværk, og især stole har haft møbeldesignernes opmærksomhed – måske fordi vi er et lidt mageligt folkefærd, som elsker at sidde og hygge os indendørs i ly for vejrets luner. Giganter som Kaare Klint (Faaborgstolen), Arne Jacobsen (Ægget), Finn Juhl (Høvdingestolen) og Poul Kjærholm (PK22) har kastet sig over stolen i utallige former. Men alligevel stråler én stole-designer over alle de andre: Hans J. Wegner. I sin levetid (1914-2007) skabte Wegner over 500 stole- og sofamodeller, og de mest kendte af dem er blevet klassikere, f.eks. Y-stolen, Bamsestolen og Kinastolen. Han brød også igennem internationalt i 1950’erne, hvor især amerikanerne tog hans møbler til sig.

Læs også: Kähler-hittet Svend Hammershøi

BARE ÉN GOD STOL

Hans J. (J’et står for Jørgensen) Wegner var udlært snedker som 18-årig og gik derefter to år på Kunsthåndværkerskolen, men blev så headhuntet til en fornem opgave: Han skulle designe inventaret til det nye rådhus, som Arne Jacobsen havde tegnet til Århus. Dét satte Wegner i gang med at tegne sine egne møbler, som med tiden gjorde ham berømt.

I modsætning til sine modernistiske kolleger prøvede han ikke at tegne tidløse stole. Hans design tog ganske vist udgangspunkt i klassiske stoletyper, men han tegnede til sin samtid, og interessant nok endte hans samtids-stole med at blive evergreens. Hans beskedne drøm var tegne bare én god stol i sit liv. Den endte med at blive til en hel samling af mesterværker.

Hans J. Wegners møbeldesign kan ses på museer over hele verden, men også købes den dag i dag.

 

Se 9 af de bedste Wegner-stole herunder

Kinastol (1944)

 

Påfuglestolen (1947)

 

Y-stolen (1949)

 

Den runde stol (1949)

 

Flaglinestol (1950)

 

Jakkens Hvile (1953)

 

Bamsestolen (1953)

 

Lufthavnsstol (1958)

 

Ox Chair (1961)