De bedste årgange af champagne

champagne - de bedste årgange

Der er forskel på årgange, når det gælder champagne – stor forskel. Specielt når det er champagne produceret i vindistriktet Champagne i Frankrig.

Torsdag d. 19. december 2013 - af Ulla Johanne Johansson / Foto: Istock

Champagne - Gå efter de gode årgange

Nytåret nærmer sig, og du vil gerne sikre dig, at du byde det nye år velkommen med nogle gode bobler. Men hvilken årgang skal du kigge efter, når du bliver præsenteret for et hav af champagner i butikkerne?

-Der findes ikke nogen skabelon for det perfekte år, understreger en af verdens mest ansete champagneeksperter Richard Juhlin og peger på, at det afhænger af en række uforudsigelige faktorer som temperatur, sol og regn.

Læs også: Find den perfekte champagne

Champagne fra Champagne
Vejret viser sig ofte fra den kedelige side i det franske vindistrikt Champagne. Faktisk kan det være så kedeligt, at store som små champagneproducenter ender med champagner, som de ikke er specielt stolte af. Eller som skal drikkes unge, fordi de bliver ringere af at ligge. Og så er der de årgange, som bare bliver bedre og bedre med årene.

Se også: Sådan sabler du champagne

Når det lykkes, at varme, vand og vind går op i en højere enhed, så er grunden lagt for at trylle god champagne frem, og det er heldigvis sket. Alligevel kan det være svært at vurdere en hel årgang, fordi nogle årgange er gavmilde i de tidlige år, mens andre er evigheder om at udvikle sig.

I opslagsværket "En duft af champagne" har Richard Juhlin udpeget en række årgange, hvor lige præcis det er sket. De mest kraftige champagner er ifølge ham fra 1947, 1959, 1976, 1989, 1990 og 1996, mens de mest elegante champagner er skabt af druer fra 1955, 1966, 1969, 1971, 1979, 1985, 1988, 1995 og 2008. Og det er vel at bemærke årgange, der kun bliver bedre med alderen.

Læs også: 10 lækre forretter til nytår