Brun sovs på andefond

brun sovs

Ingen julemiddag uden den brune sovs, som mange anser for at være prikken over julemiddagens i. Rigtig brun sovs er lavet på andefond, som helst skal være hjemmelavet.

Torsdag d. 13. december 2012 - af Trine Hahnemann Foto: Lars Ranek

Brun sovs er for rigtig mange mennesker smagen af jul og hører jo derfor til, når andestegen, rødkålen og de brunede kartofler kommer på bordet juleaften. Her får du en opskrift på brun sovs lavet på andefond. Sovsen her er baseret på en fond, lavet dagen før, men du kan selvfølgelig også lave sovsen på basis af saften fra anden på dagen.

Brun sovs på andefond

6 personer

Andefond:
1 andelår
1 gulerod
1 pastinak
1 løg
5 dl rødvin
1 l vand
10 timiankviste
2 laurbærblade
1 spsk hele peberkorn
1 spsk groft salt

Brun sovs:
50 g smør
2 spsk hvedemel
8 dl andefond
3 dl piskefløde
2 tsk ribsgelé
3 spsk balsamico
Salt og friskkværnet peber

Få opskriften på juleand her, så du har noget at spise brun sovs til

Andefond: Skær rodfrugterne i mindre stykker og løget med skal i både. Brun andelår og grøntsager på alle sider i en stor gryde. Tilsæt rødvin, vand, timian, laurbærblade, peberkorn og salt. Bring det i kog, skru ned for blusset, og lad det simre i 2 timer.

Si fonden igennem en sigte, og kasser andelår og grøntsager. Opbevar fonden i beholder på køl natten over.

Se også: Opskrift på flæskesteg

Før fonden skal bruges, fjernes andefedtet, der har samlet sig øverst på fonden. Gem andefedtet til rødkålen.

Brun sovs: Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mel, og rør det til en melbolle, der slipper grydens sider. Tilsæt fonden lidtad gangen, og rør efter hver gang, til der ikke længere er klumper. Rør i sovsen hele tiden, så den ikke brænder på. Rør fløde og ribsgelé i, evt. kulør, hvis du vil have en mørkere farve. Smag til med balsamico, salt og friskkværnet peber, og hold sovsen varm, eller varm den op igen, når den skal serveres.

Lækker opskrift på æbleskiver

TIP! Brun sovs i denne opskrift er baseret på en fond, lavet dagen før, men du kan selvfølgelig også lave den på basis af saften fra anden på dagen. Gode fonder kan også købes i supermarkedet, men de bedste er nu hjemmelavede.